SON DAKİKA

Poşet paralı oldu, kadınlara gelir kapısı açıldı

4 Ocak 2019, Cuma 10:40

     


Poşetlerin marketlerde parayla satılmasıyla birlikte daha önce değerini kaybeden alışveriş fileleri yeniden rağbet görmeye başladı. Poşete para vermek istemeyen vatandaşlar, el emeğiyle örülen alışveriş filelerine yoğun ilgi gösterdi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Yeni yılla birlikte marketlerde poşetlerin tanesinin 25 kuruşa satılmasıyla birlikte, poşete para vermek istemeyenler yeni yollar geliştirdi. Bazı kişiler alışveriş yaptıkları yerlere evlerinden poşet getirirken, poşetin paralı olması pazar filesi ören kadınların işlerinin açılmasını sağladı. Manisa’da yöresel eşya üreten Kadın Kooperatifi üyeleri de poşetin paralı olmasını fırsat bilip bezden ve örgüden yaptıkları fileleri satışa sundu.

Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Nilgün Beşirik, naylon poşet kullanımına karşı olduklarını belirterek, poşetlerin doğaya zarar verdiğini söyledi. Poşetlerin artık marketlerde paralı olduğunu dile getiren Beşirik, “Bir çalışma başlattık. Yaptığımız kumaş ve örgü alışveriş çantalarıyla eskiye dönüşü sağlayacağız. Kadınlarımız da bundan para kazanacak. Kooperatif ortaklarımız bunun üretimini yapacak. Bu çalışmayla doğamızı koruyacağız, atık malzemeleri değerlendirip alışveriş torbaları yapacağız. Hem de kadınlarımıza ekonomik gelir kazandıracağız.Kadınlar bunu yapmaktan çok memnunlar” diye konuştu.

İNSANLAR İLGİ GÖSTERMEYE BAŞLADI

İnsanların artık naylon poşete 25 kuruş vermekten kaçındıklarını kaydeden Beşirik, “Naylon poşete 25 kuruş vereceklerine fiyatları 15 ile 35 lira arasında olan bez çantalarımızdan alarak ömür boyu kullanacakları bir çantaya sahip olacaklar. Hem doğal, hem de daha sağlıklı. Tüm vatandaşlarımız poşet yerine bez filelerden kullansın. İnsanlar poşet paralı olunca bizim ürettiğimiz bu alışveriş çantalarına ilgi göstermeye başladı. İnsanları poşetlerin marketlerde paralı satılacağı konusunda bilgilendirmiştik. Zaten bilen vatandaşlar bu filelerden almak için geliyor” dedi. Alışveriş çantalarının dayanıklı olduğunu dile getiren Beşirik, çantalarda kumaş ve ip kullandıklarını belirterek, “Bu alışveriş filelerini yaparken atık malzemeleri de değerlendiriyoruz. Eski giysiler, kotlar alışveriş çantasına dönüşüyor. Ayrıca balıkçıların kullandığı misinayı da alışveriş çantalarının yapımında kullanıyoruz” diye konuştu.

POŞET PARALI OLUNCA TALEP ARTTI

Alışveriş çantası üreten Gülbiye Çalışkan da, insanları poşet kullanımından uzaklaştırmak istediğini dile getirdi. Çalışkan, “Poşet paralı olmadan önce bu alışveriş çantalarını üretmeye başlamıştım. Poşetler sağlıklı değil. Ama şimdi poşet paralı olunca talepler arttı. Benden alışveriş için çanta örmemi isteyenler oldu” dedi. Ürettiklerini sattığını ifade eden Çalışkan, evde oturmak yerine yaptığı bez ve örgü çantaları satarak bütçesine katkı sağladığını da söyledi.

“ARTIK 25 KURUŞ VERİP POŞET ALMAYACAĞIM”

Kadınların ürettiği bez filelerden satın alan İkbal Kırkan, artık poşet yerine file kullanacağını belirterek, “25 kuruş poşete vermektense eskiye döndük. File satın alıyorum. Hem de kadınlarımızın el emeği ürünlerinin değerlenmesini sağlıyorum. Artık alışveriş yaparken 25 kuruş verip poşet almayacağım. Bu bez ve örgü fileler hem daha sağlıklı. Poşet kullanmayı düşünmüyorum” dedi. (İLKER KILIÇASLAN)







 
Son Eklenen Haberler