SON DAKİKA

Poşet paraları nereye gidiyor?

6 Ocak 2019, Pazar 21:20

     


Mağaza ve marketlerde ücretli poşet uygulamasının başlamasıyla tüketiciler "Poşet fiyatı kaç para oldu?", "Hangi poşetler ücretsiz?", "Poşet paraları nereye gidiyor?" sorularına yanıt arıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılan düzenlemeyi değerlendiren işletmeci Abdullah Yılmaz, vatandaşın "para" isyanını haklı bulmadıklarını söyleyerek, " Uygulamadan alınan 25 kuruş işletmelerin hesabına kalmıyor. Bakanlık toplanan paraları kendi bünyesinde oluşturduğu fona aktarıyor. Bence plastik poşetler tamamen yasaklansın, çevremiz ve doğamız temiz kalsın" dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

1 Ocak itibari ile başlayan uygulamaya göre artık plastik poşetlerde ücretlendirmeye gidildi. Uygulamayla akıllarda soru işareti bırakan sorularda beraberinde geldi.

PLASTİK POŞETLER KAÇ LİRA OLDU?

Kanuna göre vatandaşlar, market alışverişlerinde kullandıkları her bir plastik poşet için 25 kuruş ödeyecekler. Bu rakam alt sınırı belirleyecek. Ancak bazı marketler poşetlerin ebadına göre 40 kuruşa da satış yapabiliyor.

HANGİ POŞETLER ÜCRETSİZ OLACAK?

Uygulamada bazı istisnalar söz konusu. Örneğin, marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, küçük poşetleri kapsam dışında bırakıldı. Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler ve bazı bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşetler ve kuru temizleme gibi sadece hizmet verilen, ürün satışı yapılmayan yerlerde ücret uygulaması geçerli olmayacak.

PARALAR NEREYE GİDİYOR?

Uygulamaya göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulacak heyet taban fiyatını her yıl düzenlenecek kurul toplantısı ile belirleyecek ve güncelleyecek. Taban fiyatı 25 kuruş olan poşet bedelinin 15 kuruşu "Geri Kazanım Katılım Payı" olarak yeni çevreci projeler için ayrılacak, kalan 10 kuruşluk bedel ise satış noktalarının karı olmayıp bu tutar plastik poşetlerin maliyeti ve KDV bedelini kapsayacak.

"PLASTİK POŞET TAMAMEN YASAKLANSIN"

Ücretli poşet uygulamasını değerlendiren işletmeci Abdullah Yılmaz, uygulamayı "doğru" olarak gördüklerini söyledi. Yılmaz, " Ücretli poşet uygulamasında paranın bize kaldığını düşünenler yanılıyor. Ben uygulamayı doğru buluyorum. paralı olması vatandaşın kullanımı azalttı. Ben işletmeci olarak belirlenen taban fiyatı uyguluyorum. Bu para bizim kasamıza kalmıyor, devlete geri gidiyor. Ne kadar poşet sattıysak parası bizden tahsil ediliyor. O para bizim değil, devletin oluşturduğu fona gidecek. Bedava vermenin de belirli cezaları var. Bunun da ötesinde ben poşetin tamamen kaldırılmasından yanayım. Poşet yasaklansın, yerine daha çevreci çözümler getirilsin. İşletmeler poşeti parayla veriyor birde reklam yaptığımız düşünülüyor. Bende diyorum ki vatandaşımızı işletmelerin reklamına para vermek istemiyorsa poşet satın almasın. kendilerince çözüm bulsunlar. Çevreci olsunlar" dedi. (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler