SON DAKİKA

Kuru üzümde 3 ayda 190 milyon dolarlık ihracat

12 Aralık 2018, Çarşamba 12:28

     


Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm ambarı Manisa’da, kuru üzüm fiyatları yüz güldürdü. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, kuru üzüm fiyatlarının 9 liranın üzerine çıktığını belirterek, Eylül ayından bu yana 95 bin ton üzüm ihraç edildiğini ve ülkeye 190 milyon dolarlık döviz girdisi kazandırdığını açıkladı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Manisa’nın önemli bir tarım ürünü olan çekirdeksiz kuru üzüm 2018-2019 sezonunda üreticisine kazandırdı. Önceki yıllara göre rekoltede düşüş yaşanmasına rağmen döviz fiyatlarının artışı ile birlikte ihraç edilen kuru üzüm büyük ilgi gördü. Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, kentte yetişen çekirdeksiz kuru üzümün ilgi gördüğünü ifade etti. Geçen yıl üzüm rekoltesinin 310 bin ton olduğunu, bu yıl ise 261 bin ton rekolte açıklandığını belirten Özkasap, rekoltedeki düşüş nedeniyle fiyatların yükseldiğini belirtti. Özkasap, “Geçmiş yıllara göre yurtdışından talep çok daha fazla. İhracata daha fazla ürün gitti. İhracatta 95 bin tonu geçmişiz. Borsalarda 128 bin ton civarında çekirdeksiz kuru üzüm tescil edildi. Bu sene kalitede bir sıkıntı yaşamıyoruz. Rekoltenin düşüklüğünden dolayı üzüm fiyatları 9 lirayı geçti. İhracatçılarımız da üreticilerimiz de bu seneki fiyatlardan memnun. Döviz fiyatlarının yüksek olması ihracatı hızlandırdı. Üreticimiz bu seneki fiyatlardan memnun ama mazot ve gübre fiyatlarından dolayı bir sıkıntı içinde” dedi.

ÇİN’DEN BÜYÜK İLGİ VAR

Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarının 9 liranın üzerine çıktığını ifade eden Özkasap, üzümü pazarlamakta sıkıntı yaşamadıklarını açıkladı. Özellikle son zamanlarda Çin’den büyük talep geldiğini dile getiren Özkasap, “Kuru üzümde kilo fiyatı 9.5 liranın üzerine çıktı. Geçtiğimiz iki ay içinde fiyatlar daha yüksekti. Natürel üzümde fiyatlar 10 lirayı geçmişti. Kalitede de hiçbir sıkıntı çekmedik. Yurtdışında Türk üzümü büyük ilgi görüyor. Çin’den çok ciddi bir şekilde talep var. Üzüm eskiden pahalı geliyordu. Ağırlıklı olarak üzüm ihracatı İngiltere, Hollanda ve Almanya’ya yapılıyordu. 2 firmamız şuanda Çin’de. Çin heyeti de hasat zamanı Manisa’da sergileri dolaştı. İhracatçılarımızın çabaları ile yurtdışında üzümü pazarlamakta sıkıntı çekmiyoruz” diye konuştu.

Çekirdeksiz kuru üzümde eylül ayından bu yana 190 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığını dile getiren Özkasap, bu rakamda dolar fiyatlarının artışının etkili olduğunu ifade etti. Geçen yıl 275 bin ton kuru üzüm ihraç edildiğini, 450 milyon dolarlık bir ihracat yapıldığını kaydeden Özkasap, bu yıl da üzüm ihracatından umutlu olduklarını söyledi.

TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞI TÜKETİM 250 GRAM

Türkiye’de üzüm tüketiminin az olduğuna dikkat çeken Özkasap, ihracatta sıkıntı yaşamadıklarını, ancak yurtiçinde tüketimi artıramadıklarından yakındı. Özkasap, “Üzümle ilgili bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Türkiye’de kişi başına 250 gram üzüm tüketiliyor. Gelişim çağlarındaki çocuklara büyük yararı olan, enerji kaynağı üzümün tanıtımını yapamıyoruz. Bu yıl fiyatların yüksek olmasından dolayı üzüm okul projesi devreye girmedi. Okul üzümü projesi ile ailelerde bir üzüm kültürü oluştu. Biz bunun artmasını istiyoruz” dedi. (İLKER KILIÇASLAN)







 
Son Eklenen Haberler