SON DAKİKA

Elektronik ticarette dört kentten işbirliği

14 Ekim 2018, Pazar 21:13

     


Borsalar arası işbirliği projelerini ele almak ve işbirliğini güçlendirmek amacıyla 22 kişilik gazetecilerle birlikte Güneydoğu Anadolu bölgesindeki Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin-Kızıltepe Ticaret Borsalarını ziyaret eden 6 kişilik İzmir Ticaret Borsası heyeti, Güneydoğu ziyaretini tamamladı. Ziyaretlerde, e-ticaret platformları üzerinde gıda ve tarım ürünleri ticaretinin geliştirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

İzmir Ticaret Borsası (İTB), Gaziantep Ticaret Borsası, Şanlıurfa Ticaret Borsası ve Kızıltepe Ticaret Borsası arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında tarım ve gıda ürünleri ticareti geliştirilerek elektronik alım-satım platformunda iş birliği yapılacak. Heyetin Güneydoğu Anadolu bölgesi ziyaretinde İzmir, Gaziantep, Şanlıurfa ve Kızıltepe ticaret borsaları arasında iş birliği protokolü imzalandı.

İlk olarak Gaziantep Ticaret Borsası ile işbirliği protokolü imzalayan İzmir Ticaret Borsası heyeti, Gaziantep'in ardından Şanlıurfa'ya geçti. Heyetin Şanlıurfa Ticaret Borsası'nı ziyaretinde de Şanlıurfa ve Kızıltepe ticaret borsaları arasında iş birliği protokolü imzalandı. Buradaki törene katılan AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve TBMM Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, lisanslı depoculuğun tarım için çok önemli olduğunu, bu konudaki iş birliğinin iki kentin ekonomisine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Şanlıurfa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya da 9,4 milyon dekar sulanabilir araziye sahip bir kent olarak pamuğun kendileri için stratejik bir ürün olduğunu, buğdayda da yüksek kaliteli üretimle ön plana çıktıklarını ifade etti. Tarım arazilerinin sonraki nesillere aktarılması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirten Kaya, “Türkiye kütlü pamuk üretiminin yüzde 42'sini karşılıyoruz. Bu yıl sulanabilir yeni alanlarımızla birlikte yüzde 47'nin üzerine çıkacağız. Pamuk sadece Urfa için değil, ülkemiz için kalite ürünümüzdür. Bölgemizdeki tarım alanlarına şükrediyoruz. Bu değeri kaybetmememiz lazım. Hep birlikte çalışmamız lazım. Bu toprakları bitirmeyelim çoraklaştırmayalım” dedi.

“ORTAK GELECEĞİMİZ VE EKMEĞİMİZ TARIMDA”

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de Şanlıurfa, Mardin ve İzmir'in tarıma elverişli toprakları ve eşsiz ürün yelpazesiyle büyük önem arz ettiğini söyledi. Kestelli, şunları kaydetti: “Gençlerin topraktan uzaklaşmasını, yeni nesillerin toprağın öneminden habersiz yetişmesini gelecek adına en önemli sorunlardan biri olarak görüyoruz. Onların geleceklerinin de ekmeklerinin de tarımda olduğunu fark etmesi için çalışıyoruz. Gençlerin yeniden tarıma kazandırılması daha bütüncül politikalar gerektiriyor. Bu konularda da devletimizin ilgili birimleriyle iş birliklerimizi aralıksız sürdürüyoruz.”

Konuşmaların ardından borsa başkanları arasında işbirliği protokolü imzalandı. Borsalar arası protokol kapsamında Şanlıurfa ve Kızıltepe ticaret borsaları, İzmir Ticaret Borsasının tarım ve gıda ürünleri ticaretinin geliştirilmesi amacıyla oluşturduğu elektronik alım satım platformu e-Commodity Bazaar Emtia Alım-Satım Portalı'na dahil oldu.

“GÜNEYDOĞU ZİYARETİ tvDEN’E DEĞERLENDİRİLDİ”

İzmir Ticaret Borsası’nın Güneydoğu Anadolu bölgesi ziyaretini tvDEN’e canlı yayın konuğu olarak değerlendiren İzmir Ticaret Borsası (İTB) Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü, tarım ürünleri üretimi ve ticareti için Güneydoğu Anadolu bölgesinin oldukça önemli bir bölge olduğunu belirterek, “Gaziantep, sadece Antep fıstığı ile bilinir ama zeytin, zeytinyağı ve hububat ürünleri gibi birçok konuda, Şanlıurfa’da pamuk ve hububat gibi birçok üründe, yine temasta olduğumuz Mardin Kızıltepe’de bulgur, mercimek ve makarnalık buğday gibi birçok üründe önemli üretim yerleri. Bizde geliştirmiş olduğumuz E-Commodity Bazaar elektronik pazaryeri platformumuza bu önemli borsalarımızdan katılım olsun istedik” dedi.

“ELEKTRONİK TİCARETTE KÜRESEL GELİŞME VAR”

Elektronik ticaretin tarım ürünleri ticareti için hem perakende, hem de toptan ticaret anlamında önemli bir hal almaya başladığını ifade eden Güdücü, “Biz İzmir Ticaret Borsası olarak bu vizyonu birkaç yıl önce görerek elektronik pazaryeri oluşumu başlattık. Bu platformumuza şuana kadar 16 kurum ile işbirliği anlaşmaları imzaladık. Her işbirliği anlaşmamız, bu partnerlerin, bunun içindeki üyelerin, firmaların ve üreticilerin artmasıyla sonuçlanıyor. Gittikçe büyüyen, genişleyen bir gıda ve tarım ürünleri pazaryeri oluşuyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinin bu önemli şehirlerinin de bu platformun içerisine katılması için buradayız. İlgili borsalarımız da bu işbirliğine destek verdi. Biz birkaç içerisinde diğer birçok bölgelerin de katılımıyla Türkiye için bir pazaryeri oluşacağını düşünüyoruz. Pazaryerimiz ödeme ve sipariş sistemini de içinde barındırıyor. Sistemimizi geliştirmeye devam ediyoruz” diye konuştu. (EDİZ VERDİOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler