SON DAKİKA

Fıstık üreticileri destek bekliyor

14 Kasım 2018, Çarşamba 20:31

     


Çine'de önemli geçim kaynağı haline gelen ekilmesinden yetiştirilmesine, hasadından pazarlanmasına kadar yoğun emek isteyen yer fıstığı bu sezon üreticisini memnun etmedi. Verim düşüklüğü yaşanan ve pazar bulmakta zorluk çeken üretici devletten destek bekliyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Osmaniye'nin ardından yer fıstığı üretiminde önemli yere sahip Çine'de bu sezon toplam 10 bin 500 dekarlık arazide yer fıstığı ekimi yapıldı. Hasat sezonunun güzel geçtiği Çine Ovası'nda verimin düşüklüğü ve pazarın olmayışı üreticiyi zora soktu. Geçtiğimiz yıl kilosu 4.5 liradan alıcı bulduklarını belirten yer fıstığı üreticileri bu sezon pazar sıkıntısı yaşandığını ve mahsulün kilosunun 3 liraya kadar düştüğünü söyledi.

BAŞKANDAN İTHAL UYARISI

Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, "Osmaniye'den sonra ilçemiz yer fıstığı üretimi için çok önemli bir konuma sahip. Hatta lezzet bakımından bizim fıstığımız daha lezzetli. Bu yıl verim ortalaması düşük, 250 ile 300 kilo arası. Bu durum üreticimizi memnun etmedi. 3 liradan fıstık satılıyor. Bu rakam geçtiğimiz yıl 4.5 liraydı. Maliyetler ortada, hesap yapıldığı vakit üreticimiz para kazanamıyor. 2019 yem bitkileri desteklemeleri bakanlık tarafından açıklandı. Biz Çine'de yer fıstığına da destek verilmesini talep ediyoruz. Bu üretici darılır, ekim yapmaz ise yurt dışından yer fıstığı ithal etmek zorunda kalırız" diye konuştu. (SEZGİN MADRAN)







 
Son Eklenen Haberler