SON DAKİKA

"Üretici pamuktan kaçmamalı"

14 Aralık 2018, Cuma 20:44

     


Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık ve Genel Sekreter Prof. Dr. Ünal Evcim 2018 pamuk sezonunun genel değerlendirmesini yaptı. İzmir Ticaret Borsası'nda bir toplantıda üreticinin içerisinde bulunduğu dar boğaz, pazar alanı ve prim desteklerine dikkat çekildi.

Pamuğun dünya pazarındaki yerini ve sektördeki pazar daralmasını hatırlatan Balçık, “Dolar kurunun 7 lira olduğu dönemde fiyatlama yapmak ve mal satmak daha kolaydı. Ama şimdi dolar 5 liraya geriledi ve karlılıkta beklenen seviyeler yakalanamıyor. İthal edilen fazla mal piyasaya baskı oluşturur. Fiyat olarak dünyadan yüzde 10 ile 20 arasında gerideyiz. Fazla ithal pamuk fiyatların gerilemesine yol açar. Biz ithalatın kontrollü yapılmasını istiyoruz. İthalat ne üreticinin ne de iplikçinin zararına olmayacak şekilde yapılmalı. Bir sezonu kapattık. Yeni sezonun planları yapılıyor. Nisanda ekim yapılacak. Üreticinin pamuk ekiminden kaçmaması için ithalat kontrol edilmeli" dedi.

"PRİM 1 LİRA OLSUN"

Pamuk primlerine de dikkat çeken Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, 80 kuruş olan primin 1 lira olması gerektiğini savundu. Balçık,"Çıkan tebliğde ilgili kanun maddesi yanlış yazılmış, acilen değişmesi lazım. Kooperatiflerin piyasayı regüle etme görevini yerine getirmeleri için ve üreticinin sahip olduğu pamuğu daha iyi fiyattan değerlendirmesi için bu gereklidir" diye konuştu.

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin Fildişi Sahili’nin Abidjan şehrinde düzenlenen 77. Genel Kurul Toplantısı'na katılan ve izlenimlerini paylaşan Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri Ünal Evcim, 20 üye ülkenin dünya pamuk sektörünün mevcut durumu, genel eğilimleri ve geleceğine ilişkin üst seviyede bilgi alışverişinde bulunduğunu aktardı.

GDO'LU PAMUKTA KISIR DÖNGÜ

Sezonlara göre pamuk üretimine dikkat çeken Evcim şöyle konuştu: "Küresel stokların azalması ve bunun pamuk fiyatlarında dönem boyunca değişmezliğe ya da küçük bir artışa yol açması beklenmektedir. Çin stoklarındaki azalmanın sürmesine bağlı olarak, diğer dünya ülkeleri stoklarının artması ve buna rağmen toplam stokların 18.8 milyon ton seviyesinden 18.2 milyon tona düşmesi beklenmektedir. Son yıllarda zararlı böceklerin GDO’lu pamuğa ve yabancı otların herbisitlere karşı dirençlerinin giderek artması GDO’lu pamuğun yararlarına karşı dünya genelinde bir meydan okuma olarak ortaya çıkmıştır. Bu olgu halen gen üstüne gen eklenmiş yeni GDO’lu çeşitlerle yenilmeye çalışılmaktadır. Ancak bu hem çok zaman almakta, hem de üretim maliyetlerini artırmaktadır. Ayrıca her yeni GDO’lu çeşit pamuk üretim sisteminde yeni zorluklara yol açabilmekte ve çözüm kısır döngüye girmektedir. Aslında bu sorun ülkemiz pamuk tarımında GDO’lu tohum kullanımının daha işin başlangıcında yasaklanmış olmasının ne denli isabetli bir karar olduğunun açık kanıtıdır."

TOPLANTI HAKKINDA

Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi’nin 77. Genel Kurul Toplantısı Fildişi Sahili’nin Abidjan şehrinde, 20 üye ülke, 6 Uluslararası Kuruluş ve 15 üye olmayan ülke temsilcilerinden oluşan 385 kişilik bir katılımla yapıldı. Toplantıda Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri ile temsil edildi. Dünya pamuk sektörünün mevcut durumu, genel eğilimleri ve geleceğine ilişkin üst seviyede bilgi alış verişine ve hararetli tartışmalara sahne olan toplantıda, “ Üretim, Gelecek Talep, Devlet Destekleri, İklim Değişikliğinin Pamuk Üzerindeki Etkisiyle Mücadele, Zararlı Böceklerin GDO’lu Pamuğa Direnci ile Mücadele, Tohum (Gen Kaynağı) Değişimi Üzerinde Hükümetler arası Politikalar, Pamuk hakkında doğrular” konuları üzerine konuşuldu. (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler