SON DAKİKA

Muhtarlardan Çam Fıstığı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü kurulması talebi

17 Temmuz 2019, Çarşamba 16:00

     


İzmir Bergama ilçesine bağlı 16 mahalleden oluşan ve Türkiye’deki çam fıstığının yüzde 80’ini yetiştiren Kozak Yaylasının muhtarları, son 10 yıldır çam çam fıstığı yetiştiriciliğinde yaşanan verim düşüşüne çözüm aramak için Meclis’i ziyaret etti.

Ayvalık ilçesinin Bağyüzü Mahallesi ile birlikte 17 köy muhtarı, dün akşam saatlerinde ziyarette bulundukları Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den, verim düşüşünün nedenlerini araştırmak üzere bir Çam Fıstığı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü kurulması talebinde bulundu.

Aynı zamanda CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat’ı ziyaret eden muhtarlar, Polat ile birlikte Meclis önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kozak Yukarıbey Köyü Muhtarı Yusuf Doğan, topluluk adına yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
“Kozak Yaylası 16 mahalleden oluşan bir köyler topluluğudur. Hemen yanı başındaki Ayvalık ilçesine bağlı olan Bağyüzü Mahallesi ile birlikte 17 mahalle, Türkiye’deki en kaliteli çam fıstığının yüzde 80’inin yetiştiği alanı oluşturmaktadır. Çam fıstığı yetiştiriciliğinde İspanya’dan sonra ikinci sırada yer alan ülkemizde, dünyadaki üretimin yüzde 10’u Kozak Yaylasına aittir. Bu coğrafyada yaklaşık 10 bin kişi geçimini çam fıstığı yetiştiriciliğinden sağlamaktadır. 
Ancak, özellikle son 10 yıldan bu yana çam fıstığı veriminde yöre halkının geçim sıkıntısı yaşamasına neden olacak düzeyde bir verim düşüşü yaşanmıştır. Bergama Ticaret Odası’nın yapmış olduğu bir araştırmaya göre; Kozak Yaylası’nda 10 yıl önce yılda bin-bin 200 ton civarında olan çam fıstığı üretimi, bugün 150-200 ton seviyesine kadar gerilemiştir. Verim düşüşü ile ilgili bazı tahminler ve araştırmalar mevcuttur. Konuya dair, gerek İzmir Büyükşehir Belediyemizin, gerek Bergama Belediyemizin, gerek bazı sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin araştırmaları da söz konusudur. Ancak çalışmalar, verim düşüşünün nedenine dair net bir bilgi ortaya koyamadığı için çözüme dair bir yol haritası oluşturulamamaktadır. 
Bu kapsamda bölgede bir Çam Fıstığı Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü kurulması elzemdir.”
Milletvekili Polat, daha önce de Meclis kürsüsünden, Kozak’ta rekolte düşüşü ve söz konusu Enstitüye dair açıklamalarda bulunmuştu. (SELMA KARA)







 
Son Eklenen Haberler