SON DAKİKA

Tarım dijitale dönüşüyor

28 Ekim 2018, Pazar 21:15

     


Tarım Dijital Ortamda Gelişiyor

Fidandan yoğurda, zeytinden zeytinyağına, ayrandan tereyağına ve peynire kadar geniş bir ürün yelpazesi olan Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi "Tarım 4.0 Projesi" hakkında konuştu.

İzmir Ege Üniversitesi ile ortak hazırlanan tarım 4.0 raporunun getirdiği güncellemelerin tarım sektörüne birçok katkı sağladığının altını çizerek şöyle konuştu:

"Beklentileri karşılayan proje Tarım 4.0

Bizi gerçekten bilgilendirdi,belirli bir donanıma ulaşmamızı sağladı.Zihnimizde yeni bir ufuklar açıldı. Bu ufuklar doğrultusunda belirli ölçülerde mutlaka çalışıyorduk, ama bir başlangıçların olması gerekiyordu gerçekten emek vererek yapılmış bir çalışma olduğunu düşünüyorum."diye konuşan Başkan Bilgi şöyle devam etti:

"Takdir ettiğim bazı konular arasında özellikle tarım adına yapılan çalışmaları ve sunumları çok faydalı buldum. Yeniden gündeme getirilip bazı konularda çalışmalar yapılırsa tarımda iyileşmelerin çok daha hızlı bir süreçte ilerleyeceğini düşünüyorum. 1973-2002 yılları arasında günümüzle kıyaslama yapılırsa çok fevkaladelikler var, ihracatlarda patlamalar yaşandı ama 2002 yılından 2012 yılına kadar ithalat var bu da bizi çok kötü yerlere getirdi."

Bilgin: "Beklentimiz Büyük"

Tarımla uğraşan insanların tarımı bırakıp şehre gelmesi sonucu sektörde gerilemenin olduğunun altını çizerek, şimdi köydeki taksi şoförü oldu, apartman bekçisi oldu, bahçıvan oldu benzeri tür hizmetler yapmaya başladı, dedi.

Köyden kente göçen birini yeniden köye döndürmenin mümkün olmadığını vurgulayan Başkan Bilgi, 2002 yılı ile 2012 yılları arasındaki ithalat rejimine değinerek şöyle devam etti: "Şimdi suçlama mahiyetinde konuşmuyoruz. Zararın neresinden dönersen kardır herhalde bunu herkes anlamış başta yöneticiler olmak üzere demek ki köylü üreticiyi motivasyon etmek, üretime katmak verim aldırmak ve destek konusunda bazı itirazlarım oldu. Örnek vermek gerekirse süt üreticisi fevkalade destek alırken ama süt üreticisinin dışındaki bir takım üreticilerde hemen hemen destek almıyor o konularda da bazı itirazlarım oldu."

Karbon Gazı'na Dikkat

Karbon gazı en çok üreten ülkelerin belirli bir fonlarının olduğuna dikkat çeken Bilgin o fondan faydalanmak istediğini söyleyerek şunları söyledi: " Gelişmemiş Afrika ve Asya ülkelerinde yeni ağaçlandırmalar, büyük ormanlar oluşturarak dünyada oksijeni yeniden çoğaltarak yaşanılabilinir bir dünya olmasını istiyorum. Karbon salımını en çok yapan ülkeler arasında başta 'Greenpeace' karşı gelen ülkeler arasında Amerika en çok karbon salımını yapıyor. Ben Japonya ve Almanya'ya bu konuda müracaat ettim. Bu fondan ayırdığınız bütçeden bize proje verin biz gelişmemiş Afrika ülkelerine veye Asya ülkelerine büyük ormanlar yapalım.Dünyayı yeniden temiz enerjiye ve oksijene kavuşturalım diye yazıp ricada bulundum, dönüş bekliyorum." (ÖZLEM YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler