SON DAKİKA

Gölmarmara Enerji Üssü Olacak

3 Ocak 2019, Perşembe 19:36

     


2018 Nisan ayında 2 bin 200 panelden oluşan Güneş Enerji Santralini(GES) hayata geçirerek enerji üreten ilçe konumuna geçen Manisa’nın Gölmarmara Belediyesi, şimdi ikinci adım olan Hidroelektrik Santrali’ni hizmete sokmak için gün sayıyor. Manisa’nın enerji üssü olma yolunda hızla ilerleyen Gölmarmara Belediyesi, HES projesi ile yılda 4.5 megawatt elektrik enerjisi üreterek 700 bin Dolar gelir elde edecek.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

2018 Nisan ayında 500 kW elektrik enerjisi üretim kapasiteli 2 bin 200 panelden oluşan Güneş Enerji Santrali’ni (GES) hizmete alarak enerji üretiminde ilk adımı atan Gölmarmara Belediyesi, şimdi de Hidroelektrik Santrali(HES) kurmak için kolları sıvadı. Gördes Barajı'nın sol sahil sulama kısmında kurulması planlanan HES projesi ile yıllık 4.5 megawatt elektrik enerjisi üretilmesi hedefleniyor.

HES Projesiyle ilgili bilgi veren Gölmarmara Belediye Başkanı Kamil Öz, elektrik tribünlerinin Gördes Barajı’nın sol sahilindeki basınç kırıcı tesisinin üzerine kurulacağını belirterek, bu şekilde elektrik üretmeyi planladıklarını ifade etti. Belediye Başkanı Öz, “Gördes Barajı üzerindeki tarımsal sulamaya ait isale hattında geçtiğimiz aylarda bir fizibilite çalışması yaptırdık. Zaten 54 bin dönümlük arazideki sulama Gölmarmara Belediyesi’ne verilmişti. Önümüzdeki aylar içerisinde sulama işlemi gerçekleştirilecek. Bunun yatırımı bitmek üzere. Yazın salınacak suda Gördes Barajı’ndan 70 barda geliyor. Bu su basınç kırıcılar sayesinde 10 bara kadar düşürülüyor. Belediye olarak bu basın kırıcıları kaldırıp üzerine elektrik tribünleri koyup, elektrik üretmek istiyoruz. Gerekli olan fizibilite çalışmaları yapıldı. Yaklaşık 4.5 Megawatt üzerinde bir elektrik üretimi olacak. Belediye ise gelirinin ise yıllık 700 bin Dolar olmasını bekliyoruz. 3.5 yılda kendini amorti etmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.

YENİ YÖNETMELİĞİN ÇIKMASINI BEKLİYORLAR

Gölmarmara Belediye Başkanı Öz, HES projesini hayata geçirmek için mevcut bir yönetmelikte değişiklik yapılmasını beklediklerini ve yönetmelikteki değişikliğin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nde olduğunu ifade etti. Belediye Başkanı Öz, “Şuanda yeni bir yönetmelik çıkacak. Bu yönetmelik Cumhurbaşkanlığımızın ofisinde. Şuanki mevcut olan yönetmelik, belediyelere ait içme suyu isaleye hatlarında, belediyelere ait arıtılmış suların üzerine HES kurulabilir ibaresi var. Mevcut olan yönetmelikte HES projesi içme suyu isaleye hatları üzerine hiçbir ihale gerçekleştirilmeden belediyeler tarafından kurulabiliyor. Bizde belediyelere ait tarımsal sulama hatlarının üzerini de ihalesiz HES kurulabilir ibaresinin de yönetmelikte yer almasını istiyoruz. Eğer yönetmeliğe bu ibarede eklenirse belediye olarak tarımsal sulamanın üzerine ihalesiz HES kurmuş olacağız. Böyle projemiz kendini 3.5 yılda amorti etmiş olacak. Eğer ibare eklenmeden mevcut yönetmelikle bu işi ihale ile birlikte yaparsak kendini 8-9 yıl içerisinde amorti etmiş olacak. Şuanda yönetmelik değişti. Cumhurbaşkanlığımız yatırım ofisinden bu yönetmelik değişmiş haliyle önümüzdeki günlerde çıkmasını bekliyoruz. Daha sonra ise Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin imzalamasını bekliyoruz. Daha önce sayın bakanımız ile yaptığımız görüşmelerde bu projenin güzel ve olumlu proje olduğunu ifade etti’’ diye konuştu.

GELİRİ İLÇEYE HİZMET OLARAK GERİ DÖNECEK

HES Projesi hayata geçtiği takdirde yıllık 700 bin Dolar belediyeye gelir getireceğini ifade eden Gölmarmara Belediye Başkanı Öz, bu gelirinde ilçeye büyük hizmetler olarak geri döneceğini belirtti. Belediye Başkanı Öz, “Gölmarmara Belediyesi olarak proje ile dış ticaret açığımız olan enerjimize katkı sağlamış olacağız. Artık Gölmarmara Belediyesi geliri olan bir belediye olacak ve bu gelir vatandaşımıza büyük hizmetler olarak geri dönecek. Şuanda faaliyette olan mevcut Güneş Enerji Santralimiz(GES) var. Artık bundan sonra birde HES’imiz olacak. Toplumda şöyle bir laf var ‘Su Akar Türk Bakar’ biz artık belediye olarak baktırmıyoruz. Suya yatırım yapıyoruz. Artık enerji üreten bir belediye konumuna geçeceğiz’’ dedi.

HES PROJESİNİN PARASI HAZIR

2 milyon 200 bin değerindeki HES Projesinin parasının hazır olduğunu belirten ÖZ, “HES projesinin değeri şuanda 2 milyon 200 bin Dolar civarında. Bu projenin parası da hazır. Görüştüğümüz bankalar ve yabancı fonlar olumlu görüş verdiler. Sadece yatırım ofisinden yeni yönetmeliğin çıkmasını bekliyoruz. Yatırım ofisinden çıktığı takdirde bu projeyi 1 yıl içerisinde hayata geçirmiş olacağız. Bir taraftan ilçemizdeki 54 bin dönümlük arazimizi sularken, bir taraftanda elektrik üretmiş olacağız. Elektrik ise merkezi elektrik sistemine verilecek. Şebekeye 0.70 cent civarında satılacak. Devlet ayrıca yaklaşık 25 yıllık bir alım garantisi veriyor. Bu şekilde Gölmarmara Belediyesi para kazanan, kendi ayakları üzerinde duran bir belediye olacak. Kazanılan para belediyemize kalacak ve hizmetler olarak vatandaşımıza geri dönecek. İlçemizde bir huzurevi ve üniversitemiz yok. Böylece ilçemize bir huzurevi ve üniversite kazandırmayı hedefliyoruz’’ dedi. (İLKER KILIÇASLAN)







 
Son Eklenen Haberler