Kuyudan çıkan lezzet: Dalama Tandırı
5 Kasım 2018, Pazartesi 20:43Tweet | ||
|
Aydın'da merada yetişen kuzu ve oğlağın özel kuyularda pişirildiği tescilli Dalama Tandırı, tadı ve etinin yumuşaklığıyla dikkati çekiyor.
Yörük kültürünün egemen olduğu Aydın mutfağının önemli lezzetleri arasında bulunan "Dalama Tandırı", 2017 yılında Efeler Belediyesi'nin başvurusuyla Coğrafi İşaret ve Tescil Belgesi'ni aldı.
Farklı tatlar arayanların ilgisini çeken Dalama Tandırı'nı yemek için Türkiye'nin farklı yerlerinden insanlar, Dalama Mahallesi'ne geliyor.
AA muhabirine açıklama yapan Dalama Tandırı ustalarından Yılmaz Öztürk, asırlardır süre gelen bu lezzetin böylesine tercih edilme sebebinin doğal ortamda yetişen kuzu ve oğlağın, kekik, meşe ve palamut gibi bitkiler yiyerek ete koku ve tat katmasından kaynaklandığını söyledi.
Kullanılan hayvanların ağırlığının 10-20 kilogram arasında olduğunu aktaran Öztürk, Dalama Tandırı'nın Madran Çayı kenarından toplanan taşlardan örülen 1 metre yüksekliğinde ve genişliğinde özel yapılmış kuyularda pişirildiğini, kuzu ve oğlakların döş kısmının ayrılarak etin daha iyi pişirilmesinin sağlandığını anlattı.
- "3 dakika geç atarsan kuyunun tavı kaçar"
Kuzuyu tandıra atıp üzerini demir bir kapakla kapattıktan sonra hava almaması için kenarlarına çamurdan sıva yapıldığını, 1 saat 20 dakika sonra kuyunun açılarak hayvanın çıkartıldığına dikkatini çeken Öztürk, şunları kaydetti:
"Daha sonra devamlı sıcak olan vitrine getiriyoruz. Vitrinin sıcak olmasının sebebi ise tandırın kuyudaki özelliğini koruması. Herhangi bir pişirme durumu söz konusu değil. Buradan da gelen müşterilere, böbrek yatağından, gerdandan, buttan yani istedikleri yerden kesip servis ediyoruz. Burada her şey dakik. 3 dakika geç atarsan kuyunun tavı kaçar. Tavı kaçmadan tandırı sallamak gerekiyor. Kuyudan sallana sallana getirirsen soğur. Çünkü bunu tekrar ısıtma şansımız yok. Çünkü özelliği gider. Bu yüzden hızlı olmak zorundayız."
- "Deriden çıktığı gibi kuyuya sallıyoruz"
Kuzuyu tandıra koyarken ve çıkartırken herhangi bir şekilde baharat ya da soslama yapmadıklarını vurgulayan Öztürk, "Kuzunun üzerine tuz, sos sürseydim bu tadı veremezdim. Zeytinyağı, salça ve tuzlama gibi şeyler tandırdaki özelliği alır. Biz deriden çıktığı gibi kuyuya sallıyoruz ki millete o tadı verebilelim. Bu yüzden 'Dalama'nın tandırı bir başka' diyor. İzmir'den, İstanbul'dan, Ankara'dan ve dış ülkelerden de bizim tandırın methini duyup gelen var." ifadelerini kullandı.
"İlk kez gelenler 'bu nasıl lezzet biz böyle bir şey tatmadık' diyorlar" diyen Öztürk, "İkinci kez gelenlerden 'biz ilkinde çok acıktık da o yüzden mi lezzetli geldi diye bakmaya geldik ama aynı lezzet duruyor' diyenler oldu. Zaten müşterilerimiz beğenmemiş olsa bu potansiyeli yakalayamazdık. Bu lezzetin tanımlanması ya da anlatılması mümkün değil. Bunu ancak yiyenler anlar." şeklinde konuştu.
- "Herkese öneririz, gelip mutlaka yemeliler"
İzmir'den Dalama Tandırı yemeğe gelen Cem Özakgül ise, "Biz buranın methini İzmir'den duyduk ve geldik. Zaten Aydın bölgesi tandırıyla meşhur. Dalama gerçekten farklı yapmış. Çok güzeldi, lezzetliydi. Çok beğendik. Yanında gelen mezeler de çok güzeldi. Herkese öneririz, gelip mutlaka yemeliler." diye konuştu.
Dalama Tandırı'nı ilk kez yediğini anlatan Beyza Erol da, çok farklı bir lezzet olduğunu belirterek özellikle etinin yumuşak olmasının ağızda apayrı bir tat oluşturduğunu dile getirdi. (AA)
Aydın'ın Bozdoğan ve Yenipazar ilçelerine bağlı, Madran Dağı'ndaki
Türkiye’de kalp krizlerinin artması ve kalp krizi yaşının oldukça
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Bütüncül
Kardiyoloji Uzmanı Profesör Doktor Ceyhun Ceyhan ve Diyetisyen Rabia Yoran katıldıkları
Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de yayınlanan “Baş Başa” programının
Geçtiğimiz aylarda 31 Mart yerel seçimler kapsamında esnaf ziyareti
Aydın’ın Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer’in vefatının
Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, “Cumhuriyet Halk Partisi'nin
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu tvDEN’de yayınlanan “Baş
Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de yayınlanan programı “Baş Başa”nın
İYİ Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özer Kayalı, gazeteci
İYİ Parti Koçarlı Belediye Başkan Adayı Hüseyin Özkan, gazeteci Emin
İYİ Parti Nazilli Belediye Başkan Adayı Cüneyt Korkmaz, tvDEN’de yayınlanan
Cumhur İttifakı Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Savaş, Büyükşehir
Yeniden Refah Partisi Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Serdal Bulut,
Cumhuriyet Halk Partisi’nin 23 ve 24 dönem Mersin Milletvekili Ali Rıza
Anavatan Partisi Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nail Kaplı, gazeteci
Aydın’ın Efeler İlçesi merkez Cumhuriyet Mahallesi Muhtar Adayı Fadime
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Aydın Şubesi Eski Başkanı Özlenen Alcı,
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Rabia Alay, son haftalarda çocuklarda
İYİ Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Özer Kayalı, partilerine
Kardiyoloji Uzmanı Uz.Dr. Ali Manav, tvDEN’de yayınlanan, Selime Aydemir’in
Deva Partisi Efeler Belediye Başkan Adayı Osman Yasin Uzdu, tvDEN’de yayınlanan,
Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DP Aydın Büyükşehir
İYİ Parti Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Özer Kayalı eşinin
İYİ Parti’nin Köşk Belediye Başkan Adayı Nilgün Baş, gazeteci Emin
Aydın’ın Çine İlçesi Şevketiye Mahallesi Muhtar Adayı Yeşim Namlı
İYİ Parti Köşk Belediye Başkan Adayı olan Nilgün Baş, parti teşkilat yöneticileri
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na
Cumhur İttifakı Germencik Belediye Başkan Adayı Halit Germen, tvDEN’de yayınlanan
Ekşi Mayam işletme sahibi Büşranur Çökmez, tvDEN’de yayınlanan
Zafer Partisi Efeler Belediye Başkan Adayı Şafak Ateş, gazeteci Emin Aydın’ın
Aydın'ın Efeler ilçesinde sokak röportajı yapan tvDEN ekibine röportaj
Aydın’ın Efeler ilçesinde Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu
Aydın Ticaret Odası Başkanı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu