SON DAKİKA

Didim’de sahilde figürlü göktaşı buldu

6 Ocak 2019, Pazar 21:45

     


Didim'de yaşayan Rumi Çatıkkaş, sahil kenarında gezerken göktaşı olduğunu tahmin ettiği bazı taşlar buldu. Meteor taşlarını üniversite laboratuarında analiz yaptıran Çatıkkaş, taşlardan birisinin üzerinde 40’a yakın hayvan ve insan figürlerinin olduğunu ve bu taşın çok değerli olduğunu iddia etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Didim’in Fevzipaşa Mahallesi, Sahte Cennet mevkisinde restoran işletmeciliği yapan Rumi Çatıkkaş, yaklaşık 4 ay önce sahilde gezinti yaparken yerde parlayan taşlar fark etti. Çatıkkaş, bölgeyi tarayarak farklı boyutlarda 5 adet taş topladı. 875 gram ile 9 kilogram ağırlığındaki taşlarla ilgili Kahramanmaraş Üniversitesi Sütçü İmam Üniversitesi Üniversite-Sanayi-Kamu İşbirliği Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSKİM) Laboratuarı’nda analiz yaptıran Çatıkkaş, “Didim’de sahilde gezinti yaparken taslara rastladım. Göktaşı olduğunu düşündüğüm için alarak üniversitelerin mineraloji bölümünde analiz yaptırdım. Fizik ve kimya mühendislerinin yaptığı incelemesinde taşların içerisinde 26 element tespit edildi. Bu 26 elementin 20’si dünyada var olan, 6’sı ise dünyada olmayan elementler olduğu belirlenerek raporlandı” dedi.

FİGÜRLÜ METEOR TAŞI

Meteor taşlarını incelerden özellikle birisinin dikkatini çektiğini ifade eden Rumi Çatıkkaş, “Taşı fotoğraflayıp büyüttüğümde üzerinde insan ve hayvan figürlerinin olduğunu fark ettim. Figürlü göktaşını tanıdığım amatör fotoğrafçıya da defalarca fotoğraf çektirdim. Fotoğrafları incelediğimizde taşın üzerinde 40’a yakın insan ve hayvan figürlerinin olduğunu gördük” diye konuştu.

“DÜNYADA İLK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Çatıkkaş, bu meteor taşının bugüne kadar dünyada bulunmuş meteor taşlarından farklı olduğunu iddia ederek, şöyle konuştu: “Farkı üzerinde 40’a yakın insan ve hayvan fotoğraflarının bulunmasıdır. Bunun ilk olduğunu düşünüyorum. Bu figürlü göktaşını dünyadaki bilim adamlarının, müzayedecilerinin, akademisyenlerin ve koleksiyonerlerin bilgisine sunuyorum.” (EDİZ VERDİOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler