Erlaçin: Enerji Kimlik Belgesi için mantolama zorunluluğu yok

6 Kasım 2019, Çarşamba 16:35

     


Enerji Kimlik Belgesi, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren tüm konut alım satım ve kiralamalarında zorunlu olacak. Enerji Kimlik Belgesi veren Aydın’daki tek yetkili firma olan Tema Mühendislik sahibi Tunç Erlaçin, “Enerji Kimlik Belgesi için mantolama veya yalıtım yapma zorunluluğu yok. Vatandaşlar bu konuda dikkatli olsun” dedi.

Türkiye’de Enerji Kimlik Belgesi uygulaması için geri sayım devam ediyor. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmayan binalarda yer alan daireler hiçbir şekilde satılamayacak ve kiraya verilemeyecek. Bu yüzden kat malikleri EKB almak zorunda kalacak.

Aydın’da yapı ruhsatı 2011 yılından önce olan binalardaki mülk sahipleri, Enerji Kimlik Belgesi almak için müracaatlarını hızlandırdı. Enerji Kimlik Belgesi verebilen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onaylı Aydın’daki tek yetkili firma olan Tema Mühendislik sahibi Makine Mühendisi Tunç Erlaçin, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“YAPI RUHSATI TARİHİNİN AYNI OLMASI GEREKİYOR”

Son dönemde apartmanlara, “Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği hakkında yasal bilgilendirme” adında zarflar bırakılarak ve mantolama zorunluluğu olduğuna dair söylemlerin dile getirildiğini söyleyen Makine Mühendisi ve Enerji Uzmanı Tunç Erlaçin, “Bu konuda son günlerde vatandaşlardan bize sık başvuru oldu. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren, yapı ruhsatı tarihi 2011 yılından önce olan binalarda, Enerji Kimlik Belgesi zorunlu olacak. Ancak, Enerji Kimlik Belgesi için herhangi bir mantolama ve yalıtım zorunluluğu yok. 1 Ocak’tan itibaren alım satım yapılacak veya kira sözleşmesi yapılacak konutlar için Tapu Daireleri’nde Enerji Kimlik Belgesi istenecek. Ayrıca daha önceden alınan Enerji Kimlik Belgesi varsa, üzerindeki inşaat ruhsatı tarihi ile ilgili belediyeden alınan inşaat ruhsatı tarihi aynı olması gerekiyor. Bu tarih aynı değilse, alınan Enerji Kimlik Belgesi’nin hiçbir hükmü olmuyor. Yeniden enerji kimlik belgesi alınması gerekiyor” diye konuştu.

“MANTOLAMA ZORUNLULUĞU

VAR DİYENLERE İTİBAR ETMESİNLER”

“Aydınlı vatandaşlarımız, Enerji Kimlik Belgesi için mantolama zorunluluğu var diyen firmalara kesinlikle itibar etmesin” diyen Erlaçin, “Çünkü her binanın ısı yalıtımı, ancak yapılacak incelemeler sonucu belli oluyor. 2011 yılından önce yapı ruhsatı almış olan binalarda mantolama diye bir zorunluluk yok. Mantolama yapılmadan da enerji kimlik belgesi düzenlenebiliyor. 2011 yılından sonra yapı ruhsatı almış yeni binalarda ise, enerji sınıfının C olması gerekiyor, öncekilerde böyle bir zorunluluk yok. Bu konuda bize müracaat eden tüm vatandaşlarımıza gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz. Enerji Kimlik Belgesi'nin daire başına fiyatları da çok cüzi, metrekareye ve apartmandaki daire sayısına göre değişiyor” dedi. (SERCAN ÖRÜN)







 
Son Eklenen Haberler