SON DAKİKA

Muğla Bölge Müzesi, 12 bin yıllık tarihi anlatacak

8 Kasım 2018, Perşembe 20:09

     


Muğla Büyükşehir Belediyesi'nce 17 milyon liralık yatırımla Menteşe'ye yapılacak Bölge Müzesi'nin mimarı Cengiz Bektaş, müzenin geçmişi ve bugünü anlatacağını söyledi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Uluslararası Mimar Sinan Ödülü ve Mimar Sinan Büyük Ödülü gibi birçok ödülün sahibi olan, Muğla Bölge Müzesi'nin Mimarı Cengiz Bektaş, Menteşe ilçesi Emirbeyazıt Mahallesi'ndeki 8 bin 150 metrekare arsa üzerinde yapımı süren yapıyla ilgili bilgi verdi. Muğla için önemli bir projeye imza atıldığına dikkat çeken Bektaş, "Öncelikle müze, Muğlalılardan uzakta olmamalıydı. Kentte olmalı, 7'den 70'e bütün Muğlalılar için erişimi kolay olmalıydı. Yürüyerek, bisikletle, otobüsle ya da araçla gidilebilmeliydi. Bir diğer konu ise üniversiteyle kentin etkileşimiydi. Ne yazık ki ülkemizde, üniversiteler kentlerden kopuk. Kentlinin üniversiteye uzattığı eli, üniversitenin de kentliye dokunduğu bir konumda olmalıydı. Öyle bir konumda olmalıydı ki kentimizi teğet geçerek Aydın- İzmir, Denizli- Antalya yoluna giden konuklarımızın ilgisini çekebilecek, varlığımızı, ayrımına varacak bir konumda olmalıydı. Bu nedenlerden dolayı büyükşehir tarafından önerilen diğer 4 yeri uygun görmedim. Şu anda yapımı süren yeri, konumu, bu ilkelerimize uygun görerek karar aldık" dedi.

2019 yılında hizmete sunulacak Muğla Bölge Müzesi'nin, yalnızca yabancı turistlerin gelip görmesi için yapılmadığına dikkat çeken Bektaş, şunları söyledi:

"Öncelikli sorumuz, bu müze kimin için olacak? Kime ne söyleyecek? 12 bin yıl öncesinden bugüne dek olan süreci, Muğlalıya, 480 kuşağı anlatacak. Yani Muğlalı olan dedeye, nineye, çocuğa diyecek ki; 'Anadolu'nun gerçek sahibi bugünü yaşayan sensin. Bu müze senin" diyecek. Alman gelip görecek diye bir müze yapılır mı? Müze buranın tarihini Alman'a, Fransız'a değil, önce Anadolu'nun insanına anlatacak. Bütün Avrupa müzeleri bizden çalınmış yapıtlarla dolu. Londra'ya gittiğimde bir gün sokakta TV programı için 'Neden buradasınız' diye sordular. Ben de, 'Anadolu'yu oğluma anlatırken bizim yapıtlarımızın birçoğunun Avrupa'da olmasından ötürü onları göstermek için buraya geldik' dedim. Bu müze yabancıların değil, Anadolu insanının, Muğlalıların müzesi olacak. Hiçbir dönem yabancılaşmayacak." (DHA)







 
Son Eklenen Haberler