Düzenlemeler

2024-02-14 10:52:00

“Ticari araçlar için akaryakıttaki vergilerin kaldırılmasını istiyoruz”

Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, girdilere yapılan her zam sonrası fiyat artışının ardından fiyat artışına gitmek istemediklerini belirterek, “Bizde fiyatların sübvanse edilerek akaryakıttaki vergilerin kaldırılması suretiyle ticari araçların maliyetlerinin düşürülmesi ve fiyat tarifelerinin daha makul olmasını istiyoruz” dedi.

Maliyet artışını en fazla hisseden sektörlerden bir tanesinin ulaşım ve toplu taşıma sektörü olduğunu belirten Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, devlet yetkililerine çeşitli önerilerinin olduğunu söyledi.

“GEREKLİ EĞİTİMLERİ DE VERİYORUZ, ARAÇLARIMIZIN BAKIMLARINI DA YAPIYORUZ”

Toplu taşıma hizmeti veren esnafının kendi fiyatını belirleyemediğini ve beli kurullarca alınan karar doğrultusunda taşıma ücretinin belirlendiğini söyleyen Başkan Özmeriç, “Akaryakıt fiyatlarının sürekli artış göstermesi ve bunun yanında işçilik giderlerimizin artması, asgari ücret maliyetini de artması bizi çok zor durumda bırakıyor. Bunun yanında yedek parça ve işçilik, tamir bakım ücretleri bizim maliyetimizi katlayan faktörler. Diğer mal ve hizmet üreten sektörlerle karşılaştırdığımızda bir ürünün maliyetini fiyatını belirlemek için siz kendiniz alış ve satışa göre kar oranını belirleyebilirsiniz. Ama bizim sektörümüz denetimli bir sektör olduğu için fiyat tarifelerinin bir kuruldan çıkması gerekiyor. Bu da Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME) kurulundan yani. Bizim önce maliyet artışımız oluyor, daha sonra kurullarda değerlendiriliyor. Tıpkı fırıncılardaki ekmeğin satış fiyatı belirlendiği gibi. Bu tarifelerin bu şekilde belirlenmesi zor oluyor. Biz de hizmet kalitemizi düşürmemek için fedakarlık yaparak işimizi yapmaya çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki Aydın'daki vatandaşlarımızı problemsiz bir şekilde en ücra köyden şehir merkezlerine taşıyoruz. Bunun için gerekli eğitimleri de veriyoruz, araçlarımızın bakımlarını da yapıyoruz” diye konuştu.

“KAMUOYU KAMERALARDAN BU OLAYLARI İZLEDİ”

Türkiye çapında olduğu gibi özellikle ticari taksi hizmeti veren araçlarda yolcularla bazı problemlerin Aydın ortaya çıktığını hatırlatan Başkan Semih Özmeriç, “Son dönemlerde kamuoyuna yansımaya başlayan müşteri ile şoför arkadaşlarımız arasında problemler yaşanabiliyor. Ama verilen eğitimlerle o problemli müşteri, problemsiz şekilde gideceği yere ulaştırılıyor. Kamuoyu kameralardan bu olayları izledi. Özellikle ticari taksilerde istenmeyen bu tür olaylar ile karşılaşabiliyoruz. Bu işin kaliteli bir şekilde yürütülebilmesi için bizim maddi olarak da iyi araçlar iyi şoförler ve kaliteli araçlarla hizmet verip para kazanmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı.

“KISA VADEDE FİYAT TARİFELERİMİZİN ARTIRILACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”

Toplu ulaşım ücretlerine 6 aydır zam yapılmadığını ve fiyat tarifelerinin belirlenmesi için beklenti içerisinde olduklarını söyleyen Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, son olarak şunları aktardı:

“Son dönemde artışlar sadece akaryakıtta değil, tüm girdiler de belli oranda artışlar oldu. Fiyatları bir nebze tartılmasından dolayı seviyoruz ama bu müşteri kaybına yol açıyor. Elbette akaryakıt fiyatları özel araçlarda da yüksek. Toplu taşıma sektörü temsilcileri olarak biz de fiyatların sübvanse edilerek akaryakıttaki vergilerin kaldırılması suretiyle ticari araçların maliyetlerinin düşürülmesi ve fiyat tarifelerinin daha makul olmasını istiyoruz. Bu yönde önerilerimiz var, İnşallah bu göz önüne getirilir. Yoksa her fiyat artışında biz fiyatımızı yükseltmek zorunda kalıyoruz, başka çaremizde yok. Geçmişte yapılanları yaparak değişik sonuç alamayız. Değişik alternatiflerle ilgili üst kuruluşlarımıza bu talebimizi ilettik, bu konuda bir çalıştay yapılmasını bekliyoruz. Kısa vadede fiyat tarifelerimizin artırılacağını düşünüyoruz. Biz talep eden noktadayız ama karar tabii ki kuruldan çıkacaktır. Birde son dönemde yeni bir uygulama ile yeni bir taşımacılık sistemi getirilmeye çalışılıyor. Türkiye'deki yasalar haricinde bir uygulama ile taşımacılık yapmak istiyorlar. Bizim sektörümüz belli kuralları olan bir sektör. Bir uygulama ile herkes taşımacılık sektörüne girerse olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Biz bir yandan ekonomik mücadele ile uğraşırken bir yandan da bu uygulama ile mücadele ediyoruz.” (ERDAL AYDIN)