Düzenlemeler

2024-06-16 07:41:00

Aydınlı Halil ustanın adı dünyaya yayıldı

Aydın’ın Çine ilçesinde yaşayan saz ustası Halil Kafes, el oymacılığı ürünleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor.

Ahşap çalgılara hayat veren Halil usta evinde yaptığı birbirinden farlı oyma çalgılarla adını dünyaya duyurdu.

 

 

 

“BU İŞİ SON YAPANLAR BİZLERİZ”

Saz oymacılığının zor bir iş olduğunu ifade eden Halil Kafes, bu işi yapan son ustalardan olduğunu aktardı. Eskimiş bütün sazların seslerini yeniden aldığını ifade eden Halil usta, “ Türkiye’de eskiden kalma bir el sanatı işi yapıyoruz. İnsanların çaldıkları bütün ahşap çalgıları yapan bir toplumdan geliyorum.

 

 

 

Eskimiş bütün sazları yeniden seslerini almaya çalışıyoruz. Çok meşakkatli bir iş bizden sonra gelecek olan kuşak çok sahiplenecek gibi durmuyor. Tahtacı aşiretinin ibadetlerde çalmış olduğu, kendi yapmış olduğu çok eski bir saz da var elimde, bu çalgıların yeniden seslerini tanımak için elden geçirip tekrar hayata döndüreceğiz. Bu sazların en önemli özelliği oyma tekne oldukları için seslerinin eskimesi ilk yapıldıkları andaki sesi tekrar alabilirsiniz. Bütün çalgılarımız dut ağacından yapılır” dedi.

 

 

“BU İŞİ YAPTIĞIM İÇİN ÇOK MEMNUNUM”

Halil usta bu işe nasıl gönül verdiğini anlattı, “Ben önceden motor ustasıydım, talihsiz bir kaza geçirdim sonrasında bu işi yapan abimi örnek alarak, ahşabı da çok sevdiğim için bu işe başladım. İlk olarak tekne oymakla başladı hikayem, tekneyi çabuk oydum sonra bir baktım kendimim bu deryanın içerisindeyim. 25-30 yıldır bu işi yapmaktayım, bu işi yaptığım için çok memnunum, çok güzel insanlar tanıdım. Bütün oyma çalgıları sıfırdan yapıyoruz sadece teli dışardan alıyoruz, burguları dahil her şeyi burada yapılıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

SAZ YAPMAK 2 GÜN KURUMASI İSE 2 YIL

Sazın yapım aşamasını anlatan Halil Usta, “Sazın yapımındaki en zor iş oyma işidir 1-2 gün oyma süresi oluyor. Oyduktan sonra kurutma mevsimi var 1-2 sene kurutuluyor. Kurutmadan sonra saz yapım aşaması var, süre olarak zaman az ama beklemesi gerekiyor oyma çalgıların teknelerinin iyice kuruması için. Tekneden hangi sesin çıkacağı hemen hemen belli olur uyuduktan sonra, oyma çalgıların sesi diğer çalgılardan çok kaliteli olur” şeklide konuştu.

 

 

 

BELGESLİ DÜNYA ÇAPINDA 4 ÖDÜL ALDI

Mesleği sayesinde bir çok ünlü ile tanışan ve farklı farklı hikayeleri olan usta Halil Kafes, unutamadığı anılarını da anlattı. “Bayağı bir ünlü ağırladık ünlüler gelip gidiyor. Cemal Ünal, Halit Ergenç gibi bir çok ünlü geldi. Paul Dywer geldi çekim için, TRT’den Emre kızıl geldi. Bir tane belgeselim var Eren Ayvaz Arpacık çekti ‘Ağacın ruhu’ ruhu diye bulabilirsiniz. Bu belgesel ile yurtdışında İngiltere, Almanya, Kazakistan ve Japonya’da ödül aldık” dedi.

 

 

 

“ESERLERİMİ USTALARIN ELİNDE GÖRDÜĞÜM ZAMAN BÜTÜN YORGUNLUKLARIM GEÇİYOR”

İşini aşkla yapan saz ustası Halil Kafes bu mesleğin devamı için belediyelerin destek vermesi gerektiğinin altını çizdi, Bu mesleği yaygınlaştırmak için belediyelerin bu işe destek vermesi gerekiyor. Halk Eğitimlerde gündeme getirilmesi gerekiyor, yaptığımız çalgıların çalmasını tam beceremiyorum ama çok güzel çalan ustaların elinde gördüğüm zaman bütün yapım yorgunlukları geçiyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

“SANATIMA SAHİP ÇIKMALARINI İSTİYORUM”

Aydın’ın Çine ilçesinde kendisine ulaşmak isteyen herkesi bekleyen Halil usta Aydın ve Çine Belediyesi’nden de isteklerde bulundu. Halil usta, “Çine‘de herkes beni tanır, sazlarımızı almak isteyen olursa istediğini seçsin alsın, fiyatlarımız çok uygun. Belediyelerden de bu konuda beklentilerim var. Bir satış yeri istiyorum Aydın ve Çine belediyesinden, bana destek olmalarını istiyorum, fuarlara katılmak istiyorum ve sanatıma sahip çıkmalarına istiyorum” şeklinde konuştu.