SON DAKİKA

Aksu’dan Aydın için Ticaret Merkezi projesi

17 Eylül 2019, Salı 15:53

     


Mimar ve Mühendisler Grubu Aydın Temsilcisi Mehmet Zakir Aksu, tvDEN’de 5G1K programına konuk oldu. Aydın Gıda Tarım Hayvancılık ve Ticaret Merkezi projesini anlatan Aksu, projenin Aydın’da başarıyla uygulanması durumunda Türkiye’ye model olabileceğini söyledi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın’da uzun yıllar siyasetin içinde yer alan İnşaat Mühendisi Mehmet Zakir Aksu, merkezi İstanbul’da olan Mimar ve Mühendisler Grubu’nun yaklaşık 40 bin üyesi olduğunu belirtti. Aksu, “Mimar ve Mühendisler Grubu, özellikle teknolojinin hızla geliştiği ülkemizde teknolojik alandaki yeniliklere açık bu konuda üzerine düşeni yerine getiren bir kuruluş. Uzmanlaşmış bilim adamlarının da görev aldığı bir kuruluş. Mimarlar ve Mühendisler Grubu kısa zamanda kendisinden söz ettiren birçok hükümet kanalından da projelerini sunan, kabul ettiren, devletin de hizmetinde önemli çalışmalar yapan bir sivil toplum kuruluşu” dedi.

“PROJE İÇİN 250-300 DÖNÜM BİR ALANA İHTİYAÇ VAR”

Aydın için ekibiyle birlikte hazırladıkları Aydın Gıda Tarım Hayvancılık ve Ticaret Merkezi projesi hakkında açıklamalar yapan Mehmet Zakir Aksu, “Aydın’a katkı sağlayacağına inandığımız, sadece Aydın’a değil Türkiye’de de çok önemli bir sıçramaya öncülük edeceğine inandığımız bir proje geliştirdik. Proje fikri bizden çıktı. Taslak projenin çizimi de bize ait. Hızlı gelişen bir ülke durumundayız. Dolayısıyla her alanda ilerleme kaydetmemiz lazım. Son dönemlerde tarım fuarlarını geziyorum, hakikaten memnuniyet verici çok güzel gelişmeler var. Modern makinalar, modern sulama sistemleri; fakat bunun yanı sıra çiftçilerimizin buna ayak uydurması lazım. Aydın Tarım İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Çiftçi Malları Koruma Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası, Tarım Kredi Kooperatifleri, Hayvan Hastanesi, Küçükbaş-Büyükbaş Yetiştiricileri Birliği Aydın Merkez Efeler’in mahallelerinde dağınık vaziyette duruyor. Esnaf Odaları Birliği gibi bütün odaların bir araya toplanması güzel sonuçlar ortaya çıkarıyor. Bu düşünce ile başladığımız proje, Tarım İl Müdürlüğü, Efeler Ziraat Odası, hayvancılık ve çiftçilik ile ilgili ne kadar oda varsa kapalı ve açık fuar alanları, hayvan hastanesi, modern tarım makinalarının, sulama araç ve gereçlerinin satışının yapıldığı bir ticaret merkezi olacak. Ürünlerin, araç ve gereçlerin pazarlaması aşamasında dışarıdan gelen misafirlerin konaklaması için uygun bir konaklama merkezinin bulunduğu bir alan olması planlanıyor. İleriye dönük havaalanı projesini de kapsayan bir düşünce ile sadece yolcu taşımacılığının yanı sıra Aydın’ın ihracatına yönelik bir çalışma olabileceği için Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü’nü de Aydın Gıda Tarım Hayvancılık ve Ticaret Merkezi projesine dahil ettik. Yerel yönetimleri de etkileyecek bir projedir. İçerisinde sebze halinin de aktif olması projeye katkı sağlayacak. Bu proje için yaklaşık 250-300 dönüm bir alana ihtiyaç var. Bu alanın dışında bir de otoparklar, fuar alanı haricinde ticaret merkezinin etrafındaki bulunan tarlaların da modern peyzaj anlamında her türlü sebze meyve yetiştirme, pazarlama ve ihraç etme imkanı var” dedi.

“PROJENİN DEVLETE MALİYETİ YOK DENECEK KADAR AZ”

Projeyi geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e sunduğunu belirten Aksu, “Efeler İlçesi Kadıköy mahallesinde bulunan geniş arazinin bizim projemizle entegre edilmesi hususunda başvuru yaptık. Bizim projemizin en önemli noktası devlete maliyeti yok denecek kadar az olması. Eğer devlet hazine arazisi tahsil eder ve o araziler üzerine bu tesis yapılırsa o zaman daha uygun fiyata maliyeti çıkacaktır. Pilot bölge olarak iki yıl Aydın’da uygulanmasının ve sonucunda Türkiye geneline ulaşabileceğine inandığımız bir proje. Ayrıca Tarım İl Müdürümüze, Aydın milletvekillerimize projemizi sunmuştum. Geçen yıl da Aydın Ziraat Odası Meclis Toplantısı’nda ve ayrıca Efeler’deki mahalle muhtarlarımıza sunum yapmıştım” diye konuştu.

Böyle bir projenin özellikle kargo taşımacılığı anlamında Çıldır Havaalanı'nı da ihtiyaç haline getireceğini söyleyen Aksu, “Havalimanı Aydın’da 1992 yılında yolcu taşımacılığına başlamıştı, ama devamı gelmedi. Çıldır Havaalanı belki sadece yolcu taşıma anlamında verimli olmayabilir. Ama havaalanının açılmasını çok arzuluyorum. Yolcu uçağı ile birlikte kargo taşımacılığı da olmalı. Zaten bu projemizle birlikte havaalanı ihtiyaç haline gelecek. Aydın çiftçisi daha çok kazanacak. Bu projede tüm kurumlar bir araya geldiğinden önemli tasarruf da olacak” dedi.

“JEOTERMALİN İYİ YÜZÜ ANLATILMALI, KÖTÜ YÜZÜ DÜZELTİLMELİ”

Aydın’da tarım sektöründe faaliyet gösteren vatandaşların kendi topraklarında daha fazla kazanabileceğini belirten Aksu, geçtiğimiz yıllarda jeotermalle ilgili yaptığı teknik çalışmayla ilgili de şunları söyledi:

“Ne yazık ki vatandaşlarımız kendi topraklarında ne kadar daha çok kazanabileceğinin farkında değil. Günlük yaşıyoruz. Bu konuda merkezi hükümet, sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler vatandaşların daha aktif hale gelmesi için çalışmalar yapmalı. İnşallah biz bu uykudan bir an önce uyanırız ve yabancılar bizim topraklarımızı alıp değerlendirmeden biz değerlendiririz.

Jeotermal konusunda da Aydın’ın hem seracılık, hem elektrik üretimi ve konut ısınma alanında jeotermalden faydalanabilecek alanları var. Bu milli serveti bazı lobilerin de etkisiyle, maalesef kötü adam haline getiriyoruz. Benim teknik raporumda da bahsettiğim gibi, Aydın’da jeotermalin iyi yüzü anlatılmalı, kötü yüzü de düzeltilmeli.” (CEREN AKBAŞ) 







 
Son Eklenen Haberler