SON DAKİKA

İstanbul Yeni Havalimanı'nın fidanları Salihli'den

18 Eylül 2018, Salı 18:04

     


Manisa'nın Salihli ilçesinden, İstanbul'da yeni yaptırılan ve 29 Ekim'de birinci etabının hizmete girmesi beklenen havalimanın çevre düzenlemesi için

çeşitli türlerde toplam 20 bin adet Lübnan sediri, karaçam ve ıhlamur ağacı fidanı gönderildi. Havalimanı için ilerleyen zamanlarda 50 bin fidan daha gönderileceği bildirildi.

Yaklaşık 80 milyon metrekarelik bir alana inşa edilen, tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcuya hizmet verecek olan İstanbul Yeni Havalimanı'nı bitkilendirme çalışmaları kapsamında Manisa'nın Salihli ilçesinin kırsal Yenilköy Mahallesi'nde de faaliyet gösteren Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından toplam 20 bin adet Lübnan sediri, karaçam ve ıhlamur ağacı fidanı gönderildi. Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Tanyeri,  gazetecilere yaptığı açıklamada sadece Türkiye'nin değil, dünyanın da gururu olacağını düşündükleri İstanbul yeni havalimanının çevre düzenlemesi için toplam 50 bin adet fidan göndereceklerini söyledi. Tanyeri "Şu ana kadar gönderdiğimiz fidan sayısı 20 bin civarında. Ancak bizlerden 50 bin civarında  bitki isteniliyor. Bu konuda da gelen talepleri karşılamaya hazırız. Elde edeceğimiz satışla mahallemiz de büyük bir gelire kavuşmuş olacak. Kooperatifimiz bünyesinde 137 kişi bulunuyor. Kooperatifimiz aracılığı ile satılan fidanlardan yaklaşık 600 vatandaşımız kazanç sağlıyor. 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren kooperatifimizin yıllık üretim kapasitesi 250 bin adet. Mahallemiz yüksek bir rakımda olduğu için onlarca çeşit fidanı kolaylıkla üretebiliyoruz. Ürettiğimiz fidanların başında mavi ladini, kök narı, ıhlamur, Lübnan sediri geliyor" dedi. Yeniköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Umut Özdemir, "Kooperatif olarak, Türkiye için güzel bitki türmeri yetiştirmekteyiz. Ancak, bu bitkileri yeteri derecede satamıyoruz. Bu konuda gerek belediyelerimizden gerekse devletimizden destek bekliyoruz. Yeni havalimanı biçim için bir şans oldu" dedi. Fidan üretici Bayram Ermiş ise "1993'den beri bu mahallede fidan üretimi yapıyorum. 2008 yılında da kooperatifleşerek ülke geneline satış yapmaya başladık. Belediyelerin ihtiyaç duydukları tüm fidanları bizlerden almalarını istiyoruz" dedi. (DHA)







 
Son Eklenen Haberler