SON DAKİKA

Şehirli kadınlar geleneksel tarhana yapımını öğrendi

18 Eylül 2018, Salı 16:17

     


Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği Platformu'na bağlı kadın derneklerinin yönetici ve üyeleri, kısa bir süre önce hizmete giren İzmir'in Urla İlçesindeki Bademler Doğal Yaşam Köyü'nde, üretici kadınlardan geleneksel tarhana yapımını öğrendi. Bademler Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifi tarafından işletilen Doğal Yaşam Köyü'nde Geleneksel Tarhana Atölyesi'nde yapılan tarhana, dernek üyeleri tarafından satın alındı.

Özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezi tarhana yapımı Bademler Tarımsal ve Kalkınma Kooperatifine ortak kadınlar tarafından geleneksel yöntemlerle yapıldı. Üretici kadınlar, tarhananın yapımını başından sonuna atölyeye katılanlara uygulamalı olarak anlatmadan önce kıl çadırda satışa sundukları ev yapımı reçel, börek, ekşi mayalı ekmek, zeytin, çökelek ve biber sosundan oluşan kahvaltı ikram etti. Üretici kadınlar, sundukları organik kahvaltıdan sonra, tarhananın ham maddesi olan soğan, domates, kırmızıbiber ve tarhana otunu bir kazana koyarak odun ateşinde pişirdi, ardından pişen tarhanayı elleriyle yoğurduktan sonra atölye katılımcılarıyla birlikte çarşafların üstüne sererek kurutmaya bıraktı. Yapılan tarhana dernek üyesi kadınlar tarafından satın alındı.

Bademler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sever, "Konuklarımıza çiçek, sebze ve meyve üretimiyle burada bulundurduğumuz hayvanlarımızla tam anlamıyla doğal yaşam sunuyoruz. Köyümüzde bungalov evlerde kalanlar, doğayla iç içe, alanımızda yer alan gölet çevresinde yürüyüş yapıp, mutfağımızdaki doğal ürünlerle günlerini geçirme şansına sahipler. Ayrıca köyümüzde kurduğumuz marketimizden Türkiye'nin her yöresindeki kooperatiflerimizin ürettiği sağlıklı ürünleri satıyoruz. Yerli tohum buğdaydan zeytinyağına, etinden yoğurduna kadar ürünler bulunduruyoruz" dedi. (DHA)







 
Son Eklenen Haberler