SON DAKİKA

Sağlıklı incir için sağlıklı ilek

20 Haziran 2019, Perşembe 11:35

     


Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi ve ekibi tarafından ilek pazarı esnafı ve üreticileri ziyaret edildi. Ziyaretin ardından yapılan değerlendirmede kaliteli incir üretimi için ilek üretimine dikkat çekildi.

 

Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi ve ekibi, Kuyucak Kaymakamı Yılmaz Kurt, İlçe Tarım ve Orman Bakanlığı Müdürü Sabahattin Varol ilek pazarı esnafı ve üreticileri ziyaret etti. Ziyaretin ardından üreticilerle birlikte değerlendirmede bulunuldu. İlek hakkında bilgi veren İlçe Tarım ve Orman Bakanlığı Müdürü Sabahattin Varol, "Kuyucak ekonomisinin can damarlarından biri olan incirde kalitenin düşmemesi için ilekleme döneminde önlemler arttırılmıştır. Kuyucak ileğinin yöresel ve üstün kalitede olduğu, bölgemizde 300 yıldır pazarı olduğu tahmin ediliyor. Eskiden her yerde ilek ağaçlarımız varken zamanla bunlar azaldı. Sağlıklı ürün almak için sağlıklı ilek gerekmektedir." dedi.

 

Kuyucak Ziraat Odası tarafından ilek için gerekli projelerin yapıldığını dile getiren Abdullah Sevgi, "Türkiye’de 2012 yılının rakamlarına göre yaklaşık 500 bin dekar alanda incir yetiştiriciliği yapılmakta olup Aydın ili toplam incir alanlarının yüzde 73’üne sahiptir. Bölgemizde ekonomik olarak yetiştirilen, özellikle kuru olarak değerlendirilen ve dünya ihracatında lideri olduğumuz incir çeşidimiz sarıloptur. Sarılop ve Bursa Siyahı da mutlaka tozlanmaya ihtiyaç duyan en önemli çeşitler içerisindedir. Biyolojik açıdan incir, erkek ve dişi olmak üzere, ayrı ağaçlarda yetişen, iki ayrı çeşittir. Yediğimiz incir dişi incirdir ve tozlanmayı sağlayan incir ise erkek incirdir." diye konuştu.

 

Sevgi, "İncirde meyve tutumu, erkek incir ağaçlarının bahar ürünü olarak da bilinen ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının dişi incir meyvelerine ilek arısı tarafından gerçekleştirilebilen taşınma sonucu oluşmaktadır. Bölgemizde yöresel olarak, boğa , erkek ya da ilek sineği diye adlandırılan ilek arısı ise yalnız ve yalnız erkek incir ağaçlarının bir yıl içerisinde üç farklı dönemde oluşan ilek meyvesi (ilkbahar), ebe meyvesi (yaz) ve boğa meyvesi (kış) olarak adlandırılan meyveleri içerisinde yaşamını devam ettirir. Diğer bir deyişle erkek incir meyveleri, döllenmeyi sağlayan polenleri barındırması ve bu polenlerin taşınmasında aracı olan ilek arısının yaşamını sürdürebildiği tek konukçu olması nedeniyle oldukça önemlidir." dedi.

 

YAPILAN BAHÇE ÖRNEK OLACAK

Sağlıklı ilek üretimine dikkat çeken Sevgi, "Odamız öncülüğünde Erbeyli İncir Araştırma Enstütüsü ile birlikte verilen konferans ve eğitimler yapılıyor. Konusunda uzman profesör ve mühendislerle alan bazlı çalışmalar ile üreticiye sahada da ulaşıldı, İleriki günlerde Aydın Valiliği'nin de destekleri ile birlikte Kuyucak Ziraat Odası, Erbeyli İncir Araştırma Enstütüsü ve Adnan Menderes Üniversitesi ortak uzun soluklu projelerle bu işin takipçisi ve uygulayıcısı olduğumuzu herkesin bilmesi gereklidir. Ziraat odamız öncülüğünde ve Erbeyli İncir Araştırma Enstütüsü ile işbirliği Kuyucak'da sağlıklı ilek tesisi kurma çalışmamız vardır. 10 dekara yaymayı düşündüğümüz bu bahçe hem örnek hem de araştırmalar için çalışma alanı olacaktır." dedi (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler