SON DAKİKA

Bu İşte Bir Yanlış Var

25 Aralık 2018, Salı 12:27

     


Manisa’nın Yunusemre İlçesi Gülbahçe ve Üçpınar Mahalleleri arasında bulunan yaklaşık 21 bin dönümlük kuru tarım arazileri 4 yıl önce kentsel gelişim alanı oldu. Ancak geçen Ekim ayında tarım yapılamayan bu araziler yeniden kuru tarım arazisi kapsamına alındı. Arsa sahipleri yapılan aynı düzenlemede Muradiye’de birinci sınıf tarım arazilerinin imara açıldığını, ancak taşlık arazilerin kuru tarım arazisi kapsamına alındığını öne sürerek, haksızlık olduğunu öne sürdü.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Manisa’nın Yunusemre İlçesi’nde Üçpınar ve Gülbahçe Mahalleleri arasında bulunan yaklaşık 21 bin dönümlük araziler 2014 yılında kuru tarım alanından çıkartılarak, kentsel gelişim alanı kapsamına alındı. Sulama olanağı bulunmadığı için tarıma uygun olmayan bu alanın kentsel gelişim alanı olması arsa sahiplerini mutlu etti. Ancak aradan geçen yaklaşık 4 yılın ardından geçen Ekim ayında plan değişikliği yapılarak bu araziler yeniden kuru tarım arazisi kapsamına alındı. Bölgede yatırım yapma hayali kuran arsa sahipleri de tarım yapılamayan arsalarının değer kaybettiğini belirterek, tepki gösterdi. Yaklaşık 200 arsa sahibinden 100’ü CİMER’e ve Manisa Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. Mağdur olduğunu savunan arsa sahiplerinden Erdinç Uyar, “Bizim Gülbahçe ve Üçpınar Mahallesi’nde kentsel gelişim alanından yerimi var. Buraların ilerleyen zamanlarda kentsel gelişime uğrayacağı, imar söz konusu olacağı ifade edilmişti. Buralar gerçekten sulama imkanı olmayan, tarımsal niteliğini yitirmiş yerler. Ancak 10 Ekim 2018’de bu alanların kentsel gelişim alanından çıkarıldığını öğrendik. Bunun yanında Muradiye’de birinci sınıf tarım arazilerinin aynı kararname ile imara hazırlandığını gördük. Muradiye’deki birinci sınıf sulanabilir tarım arazileri ve fay hattına yakın yerler, yerleşim yeri olarak tespit ve ilan edilmiştir. Buna bir anlam veremedik. Kuru tarım arazisi, sulama imkanı olmayan, tarım yapılamayan yerlerin kentsel gelişimden çıkarılması garip geldi. Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne itirazda bulunduk. CİMER’e yazılar yazdık. Birinci sınıf tarım arazilerinin imara açılırken, kurak arazi olan, şuanda hiçbir şekilde tarımsal anlamda fayda sağlayamayacak yerlerin kentsel gelişim alanından çıkarılması konusunda mağduruz. Yanlışın düzeltilmesini istiyoruz” diye konuştu.

ARSALARIN DEĞERLERİ DÜŞTÜ

Değişikliğin İzmir Manisa planlama bölgesi binlik planlarda yer aldığını kaydeden Uyar, bölgenin kentsel gelişim alanı olması nedeniyle yatırım yapmayı planlayan kişilerin mağdur olduklarını da belirterek, “Bu parselleri bankaya teminat göstererek kredi kullanan mal sahipleri de vardır. Yapılan bu değişiklikle arazilerin değerleri düşmüştür ve bankalarda arsa sahiplerinin aleyhine teminat açıkları ortaya çıkmıştır” dedi.

“YILLARCA BU ARAZİLERDEN TAŞ TOPLADIK”

Bölgede arazisi olan Harun Çalgın da, yaklaşık 4 yıl önce kendilerinin talebi olmadan bu arazilerin sarı alan olarak ilan edildiğini ve bu karara sevindiklerini anlattı. Çalgın, “Çünkü bu alanlarda biz tarım yapamıyorduk.Sulama yapılamıyor. O zamanlar bizim bir talebimiz de olmamıştı, devlet kendi buraları kentsel gelişim alanı olarak belirlemişti. Ancak aradan geçen 4 yılın ardından ne değişti bilmiyoruz. Bu araziler biz ekip biçemiyoruz.Taşlık, verimsiz bir arazi. Tarım yapmaktan vazgeçmiştik. Bir anda kuru tarım arazisi olarak belirlendiğini duyduk. Halk olarak bir anlam da veremedik. Çünkü sulama imkanı yok, tamamen taşlık yerler.Bizim taşlık araziler kuru tarım arazisi kapsamına alınırken, Muradiye’de birinci sınıf tarım arazileri imara açılıyor. Büyüklerimizden bu konuda yardım istiyoruz” diye konuştu. Yıllarca bu arazilerden taş topladıklarını anlatan Çalgın, dilekçelerini verdiklerini belirterek, “Bu haksızlığın biran önce giderilmesini istiyoruz” dedi. (İLKER KILIÇASLAN)







 
Son Eklenen Haberler