SON DAKİKA

Bergama'da 'Asklepios Tıp Zirvesi' düzenlendi

28 Ekim 2018, Pazar 19:49

     


UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan İzmir'in Bergama ilçesi, bu yıl 1'ncisi düzenlenen 'Asklepios Tıp Zirvesi'ne ev sahipliği yaptı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Dünyada ilk kez telkinle tedavi yönteminin uygulandığı Asklepion, sağlık ve eczacılığın babası Galenos, Anadolu'daki ilk kağıt olan parşömen gibi değerlere sahip Bergama'da, Asklepios Tıp Zirvesi düzenlendi. Asklepios Bilim Eğitim Derneği, Bergama Belediyesi, Bergama Ticaret Odası, Bergama Kültür Sanat Vakfı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğindeki program, Bergama Kültür Merkezi BerKM'de yapıldı. Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden çok sayıda akademisyen ve öğrenci etkinliğe katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan Asklepios Bilim Eğitim Derneği Başkanı Ahmet Kandemir, Bergama'yı sağlık temaları ve turizmle buluşturmak için bu organizasyonu düzenlediklerini ifade ederek, "Yaşamını insanlığa adamış tıp ve bilim insanlarını uluslararası bir zirvede bir araya getirerek, mesleki başarılarını tıp dünyasıyla paylaşmalarına imkan sağlamayı, insanlığa ve dünya sağlığına yön verecek çözümler elde edebilmeyi amaçlıyoruz" dedi.

Bergama Ticaret Odası Başkan Vekili Levent Akçay ise Bergama'nın bilim sağlık değerleriyle tarihe damga vuran bir kent olduğunu belirterek, "Dünyanın en önemli hastanelerinden biri burada kurulmuştur. Sahip olduğu değerlerle Bergama, gerçek anlamda bir sağlık kentidir. Bizler de yerli turizmin geliştirilmesi konusunda Bergama Belediyesi işbirliğinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç ise, "Bergamalı olmak bir ayrıcalık. Çok özel bir kentte yaşıyoruz. Burası uygarlıkların peşi sıra geldiği ve yaşamın hiç eksik olmadığı bir kent. O nedenle, 2014 yılında UNESCO dünya mirası listesinde çok katmanlı kültürel peyzaj alanı olarak tanımlandı. Türkiye'de akademik çalışmalar yapmak zordur. Fakat biz 42 yıldır Uluslararası Psikoterapi Kongresini ve Türkiye'nin ilk yerel festivalini burada gerçekleştiriyoruz. Bu ayrıcalıklar elbette bizi gururlandırıyor. Bu çalışama da emeği geçen derneğimize ve buraya gelen akademisyenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Asklepios Tıp Zirvesi'nde; Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Murat Tozan, 'Bir sağlık kenti olarak antik Pergamon' konusunu anlattı. Prof. Dr. Tamer Akça 'Bergama Asklepion'u ve tapınak tıbbı' hakkında bilgi verdi. Rehber-Arkeolog Akın Aykurt 'Gladyatörlerin ve gymnasium spor hekimi Galenos'; Profesyonel Turizm Rehberi ve Doktor Kerem Özbaş, 'Arkeolojik bulgular ışığında antik çağda ve Anadolu'da Asklepios hekimliği', Müzik Terapi Eğitmeni -Cem Güneri ve Dr. Ayla Aksoy Güneri ise, 'Asklepion'da müzikle tedavi, müziğin sağlığa etkisi' konularında sunumlar yaptı. Tıbbın tarihi ve sağlıktaki uygulamaları anlatıldı.

Bu yıl birincisi düzenlenen Asklepios Tıp Zirvesi Bergama örenyeri gezisiyle son buldu. (DHA)







 
Son Eklenen Haberler