SON DAKİKA

Yılbaşında Ağaç Süslemesi Neden Yapılır?

28 Aralık 2018, Cuma 21:56

     


Çam ağaçları dini törenlerde mistik objeler olarak yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Eski uygarlıkların Hristiyanlıktan çok daha eski olan tarihi kalıntılarına dayanmaktadır. Yılbaşı ağacı olarak neden yılbaşında çam ağacı süslenir konusunda net bir bilgi olmasa da birçok varsayım dahildir.Yılbaşı gecelerinde yapılan etkinliklerin büyük çoğunluğu bazı Hristiyan gelenekleriyle harmanlanarak toplum yaşantısına endekslendi.Yılbaşı haftasını "noel" adı altında kutlamak kesinlikle Türk örf ve adetlerinin dışında kalan, hristiyanların Hz. İsa’nın doğumunu kutladıkları Noel Bayramı ile yeni bir yılın başlangıcının eğlence ile karşılanması alışkanlıklarının yanlış şekilde alınmasından yanlış bir algı oluşuyor.

Almanlar, köknar ağacının üzerini elmaya benzeyen süsler ile ağacı doldurarak on beşinci yüzyıla kadar sürdürdükleri kültürlerine meyveler de eklemeye başlamış ve Protestanlık mezhebinin yayılması ile süslenen ağaçlara mumlar da dahil olmuştur.Yılbaşında neden çam ağacı süslendiği konusunda çam ağacını özel kılmakta olan herhangi bir etken olmadığı gibi, bunun büyük ihtimalle ormanlarda bol miktarda ve rahatlıkla bulunabilen bir ağaç olmasından kaynaklanabiliyor.

Günümüzde doğanın korunabilmesi adına yılbaşında ağaçların kesilmesi yerine plastik ağaçlar tercih edilmektedir.Herhangi bir dini dayanağı olmayan yılbaşı çam ağacı süsleme geleneği, yalnızca diğer toplumların geleneklerinden alınan eğlence amaçlı etkinlik olarak da görülüyor. (ÖZLEM YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler