Aydın’dan Türkiye ekonomisine dev katkı: Egesay

31 Mayıs 2024, Cuma 23:01

     


Aydın'ın Efeler ilçesi ASTİS Sanayi Sitesi’nde bulunan Egesay firması verdiği hizmet ile aydın ve Türkiye ekonomisine dev katkı sağlıyor.

 

Kağıt, plastik, naylon vb. bir çok ürünü geri dönüşüm ile geri kazanılmasını sağlayan Egesay, 1 ton kağıt ile 17 ağacın kesilmenin de önüne geçiyor. Büyük, küçük her kesin evinde bulunan geri dönüşüm malzemelerini alarak ekonomilerine de katkı sağlayan Egesay Genel Müdürü Enver Çelik verdikleri hizmetleri anlattı. 2018 yılından bu yana aydın’da hizmet verdiklerini ifade eden Çelik, “ Aydın’da da kurumsal bir geri dönüşüm firmasının olmadığını öğrendiğimizde 2018 yılının başında firmamızı Aydın’da açtık. Firmamızda geri dönüşüm üzerine her işlem yapılmaktadır. Özellikle ana konumuz kağıt, naylon, pet, plastik, demir bütün bunların geri dönüştürülebilir hurdalarını ve atıklarını firmamız almakta. Bunları balya haline getirip, istifleyip işlerimiz kanalıyla cins cins ayırıp, ayırdığımız balyaları da ilgili fabrikalara gönderiyoruz ve bununla ekonomiye katkıda bulunuyoruz” dedi.

 

“KÜÇÜK YAŞTA ÇOCUKLARIN GERİ DÖNÜŞÜM BİLİNCİNİ AŞILANMAMASINA VESİLE OLUYORUZ”

Aydın’daki büyük firmalara bıraktıkları konteynerler ile çevre kirliğinin önüne geçtiklerini ifade eden Çelik, “Bize ürünler genel anlamda dört aşamada gelmektedir. Birincisi fabrikalara birer konteyner koymak suretiyle fabrikaların atıkları konteynırlar aracılığıyla işletmemize gelmektedir, ikinci olarak hurdacı kesimi dediğimiz toplayıcı arkadaşlarımız bize topladıkları ürünleri getirmekte. Onlarda bu durumdan çok mutlu çünkü daha önce getirilen kişilerin paraları anında ödeniyormuş, taksi taksit ödeme gerçekleştiriliyormuş , biz ise geldiğimizde toplayıcıların paralarına getirdikleri anda fişlerini kesmek suretiyle nakit olarak ödemekteyiz. Diğer taraftan kendi araçlarımızla marketlerden ve toplu yerlerden konteyner bırakmadığımız fabrikalardan gidip bu tür malzemeleri alıyoruz, dördüncü olarak burada aracı olan bu konuda çalışan diğer firmalar daha küçük firmalar, onlar mal toplamakta bizim araçlarımız gidip o malları almaktadır . Bunlara ek olarak Aydın’da yaptığımız bir diğer hizmet ise genelde küçük çocuklara geri dönüşüm bilincini aşılamak ve Aydın halkını aydınlatmak olarak değerlendirebiliriz. Biz ufak büyük demeden okul kitaplarını da almaktayız, bu sebeple küçük çocukların işletmemize gelmesine vesile oluyoruz, bu da küçük yaşta çocukların geri dönüşüm bilincini aşılanmamasına vesile oluyor” ifadelerini kullandı.

“BİR TON KAĞIT FABRİKAYA GÖNDERDİĞİMİZDE 17 AĞACIN KESİLMESİNİ ÖNLÜYORUZ”

Toplanan atılar geri dönüşüme gittiğinde Aydın ve Türkiye ekonomisine ciddi katkı sunduklarını aktaran Çelik, “Firmamızda yapılan ürünler genel anlamda cins cins ayrıldıktan sonra fabrikalara gönderiliyor. Biz toplanan kağıtlar ilgile Aydın, Türkiye ekonomisine katkıda bulunmaktayız. Bunu şu şekilde özetleyebilirim, bir ton kağıt fabrikaya gönderdiğimizde 17 ağacın kesilmesini önlüyoruz. Ayrıca yurt dışından gerek naylon olsun, gerek kağıt olsun ithal etmekteydi bizim topladığımız ürünler sayesinde ithalatın bir kısmını ve Türkiye ekonomisinin cebinden çıkacak bir paranın Türkiye’de kaldığı ve cariye açığa katkıda bulunduğumuzu belirtmek isterim. Eğer geri dönüşüm firmaları olmazsa belediyeler bu atıkları alıp çöplere götürecek, bu da belediyenin iş yükünün bir o kadar daha artması ve döktüğü çöp alanlarının da dağlar halinde teplenmesi anlamına gelecektir. En azından Aydın belediyemize ve diğer ilçe belediyelerimiz bu konuda katkıda bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE EKONOMİSİNİ DE SIFIR ATIK ANLAMINDA KATKIDA BULUNMAKTAYIZ “

Egesay’dan toplanan atıkların geri dönüştüğünde kitap, şişe gibi ürünler elde edildiğini söyleyen Çelik, “Firmamızda naylondan üretim yapılmaktadır. Petkim’in hammaddesi olan Polietilen in ikinci kalite üretimi yapılmakta. Bu da Türkiye’de ve dünyada yasallaşmıştır. Bizim burada yapmış olduğumuz hammadde ile birlikte Türkiye ekonomisini de sıfır atık anlamında katkıda bulunmak. Bu tür firmalara verdiğimiz ürünlerle yaptıkları üretimlerin bir kısmını geri dönüşümden temin etmelerini sağlamaktayız. Buna en güzel örnek Türkiye’de Coca Cola firmasıdır, bizim ürettiğimiz granül mamülerinin yüzde yirmisini üretimde kullanmaktadır. Kağıtlar iki şekilde değerlendirmektedir kahverengi ve beyaz kağıt olarak. Beyaz kağıtlar genel anlamda peçete ve okul kitabı haline dönüştürülmektedir. Kahverengi kağıtlar ise çeşitli alanlarda kullanılmaktadır karton fabrikalarında hammadde olarak kullanılır ambalaj ve gibi ürünlerde kullanılmaktadır” dedi.

“GERİ DÖNÜŞÜM ADINA AYDIN’IN EN BÜYÜK EN GÜÇLÜ EN ERİŞİLEBİLİR FİRMASIYIZ”

Kurumsallığın Egesay’ı diğer firmalardan bir adım öne çıkardığına dikkat çeken Çelik, “Biz başında da ifade ettiğim gibi kurumsal olarak Aydın’a geldik, kurumsal olmaya var gücümüzle çalışıyoruz. Gelen mallar kimden gelirse gelsin mutlak suretle aldığımız malların karşılığında fişini kesip anında parasını ödüyoruz. Bu da bizim tercih edilme sebebimiz oluyor, toplayıcı ve diğer fabrikalar bizi bu yüzden tercih ediyor. Egesay’ın kurulduğundan bu yana her gün günden güne büyümekte ve geldiği gün parolası Aydın’ın en büyük firması olmaktı nitekim şu anda geri dönüşüm konusunda şu anda Aydın’ın en büyük en güçlü en erişilebilir firmasıyız” ifadelerini kullandı.

“İSTİHDAM AÇISINDAN KAPIMIZ HERKESE AÇIKTIR”

Genç girişimcilere de tavsiyelerde bulunana Çelik, “Genç girişimcilere tavsiyem Dünya değişmekte, dünya değiştiği gibi Türkiye’de değişmekte, Türkiye’nin değiştiği gibi Aydın’da değişmekte, dolayısıyla Aydın’daki bu tür atıkların toplanarak milli ekonomiye kazandırılması açısından tüm gençlerin ve eşsiz arkadaşlarımın bu konuda daha hassas davranıp top toplama işlerine girerlerse eğer geçimlerini idame ettirecek bir gelire sahip olacaklardır. İstihdam açısından kapımız herkese açıktır, yeter ki gelecek kişiler işi küçümsemesin, çalışmak istesin evine para götürmek istesin” şeklinde konuştu. 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler