SON DAKİKA

52 yıllık ustadan sokakta seyyar sanat

22 Aralık 2018, Cumartesi 17:00

     


Manisa’da yaşayan 67 yaşındaki ağaç oyma ustası Salih Aslan, 52 yıldır sürdürdüğü mesleğini aldığı seyyar tezgahında yapmaya başladı. Birçok çırak ve usta yetiştiren Aslan, tekerlekli seyyar tezgahıyla sokaklarda sanatını sürdürürken, ortaya çıkardığı eserler de büyük ilgi görüyor.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Manisa’da Şehzadeler İlçesi Mustafa Kemal Paşa Caddesi üzerinde seyyar tezgahında çeşitli oyma eserler yapan 67 yaşındaki Salih Aslan ilgi çekti. 52 yıldan bu yana çeşitli heykeller ve oyma eserler yapan Kültür Bakanlığı’ndan belgeli ağaç oyma ustası Aslan, maddi yetersizliklerden dolayı sanatını sokakta sürdürmek zorunda kaldı. Sokakta olmaktan dolayı mutlu olan Aslan, bütün vatandaşlara yaptığı eserleri gösterme fırsatı bulduğunu anlattı. Seyyar tezgahında hem eserlerini yapan hem de satışa sunan Aslan, sanatın sokakta da yaşatabileceğini gösterdi. Salih Aslan, “Çocukluğumda 15 yaşındayken taşlardan heykel yapmaya başladım. Benim güzel şeyler yaptığımı gören insanlar beni sanat okuluna yönlendirdi. Kursa gittim, diploma aldım. Ardından marangozluğa başladım ve dükkan açtım” diye konuştu.

Yolunun Manisa’ya düştüğünü dile getiren Salih Aslan, Manisa’da mobilya fabrikasında çalıştığını, ancak fabrikanın iflas etmesiyle elindeki bir bıçakla ağaç yontma işine başladığını söyledi. Aslan, “Başka bir iş yapamayacağımı anladım, Turgut Özal zamanında devlet benim yaptığım sanatın farkına vardı ve bana bir makine aldı. Mesleğimi geliştirme imkanı buldum. İstanbul’a sergilere gittim, Sinan Bey Medresesi’nde el sanatlarımı sürdürdüm. Kültür Bakanlığı’ndan sanatçı belgesi aldım. Birçok yerde dükkan açtım, ancak dükkan kiramı veremediğim için iflas ettim” diye konuştu.

SANATINI SEYYAR TEZGAHINDA SÜRDÜRÜYOR

Birçok yerde sanatını yaşatmak adına çalıştığını dile getiren Aslan, yaşlanması ve işlerinin yoluna gitmemesi nedeniyle sanatını sokaklarda sürdürdüğünü dile getirdi. Aslan, “Hem gençlere örnek oluyorum. Benim yaptığımı işi görüyorlar, sadece bir bıçakla bu işe başladığımı duyunca onlar da onlar da ilgi gösteriyor. Onlara bir ışık tutuyorum. Kültürümüzü, geleneğimizi yaşatıyorum” dedi.

MALZEMELERİNİ DOĞADAN TOPLUYOR

Hem heykeltıraşlık hem de ağaç oymacılığı yaptığını kaydeden Aslan, eserlerinde kullandığı malzemeleri doğadan topladığını anlattı. Dut, ceviz gibi ağaçları kullanan Aslan, birçok devlet büyüğünün de heykelini yaptığını belirterek, “Saz, kaval, tokmak, baston, çeşitli oyma heykeller gibi birçok eseri yapıyorum. Mesleğimi yaparken birçok heykeltıraş ve ağaç oyma ustası yetiştirdim. Onlar da bu işi sürdürüyor. Bu işi yaparken ve birilerine öğretirken aç gezdim, tok gezdim ama vazgeçmedim. Bu işten yılmadım. İşimi bırakmıyorum ve sokakta seyyar tezgahımda sürdürüyorum” diye konuştu.

VATANDAŞLAR DA BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR

Dut ağacından yaptığı kadın heykelinin ilgi çektiğini belirten Aslan, 6 gün boyunca ağaç oyma heykeli yapmak için çalıştığını ve 600 liradan sattığını söyledi. Aslan’ın sokakta tezgahında yaptığı eserleri gören vatandaşlar da büyük bir ilgiyle sanat eserlerini ortaya çıkış aşamalarını izleme fırsatı buldu. (İLKER KILIÇASLAN)







 
Son Eklenen Haberler