Magnesia'daki kazılarda Zeus Tapınağı'nın giriş kapısına ulaşıldı
26 Eylül 2021, Pazar 11:26| Tweet | ||
|
||
Aydın'ın Germencik ilçesindeki antik kent Magnesia'da süren kazılarda, Berlin Pergamon Müzesi'nde kopyası sergilenen Magnesia Zeus Tapınağı'nın giriş kapısına ulaşıldı.
Ortaklar Mahallesi'ndeki Magnesia Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Kökdemir başkanlığında yürütülüyor.
İlk olarak Cumhuriyet dönemi öncesinde Alman arkeologlar tarafından kazılan antik kentte, bugüne değin Artemis kutsal alanı, stadyum ve tiyatro alanı ortaya çıkartıldı. Kazılarda 80 heykel ile çeşitli eşyalar da bulundu.
Doç. Dr. Kökdemir, Magnesia'nın tapınaklar ve kutsal alanlara bağlı olarak düzenlenen dinsel festivalleriyle antik dönemde ön plana çıkan bir kent olduğunu dile getirdi.
Dönemin en önemli dinsel etkinliklerinden Artemis Festivali'nin burada yapıldığına dikkati çeken Kökdemir, "Dini yönüyle burası çok önemli bir kent. 'Tanrılar ve tanrıçalar' şehri diyebiliriz. Bu zamana kadar yapılan çalışmalarla da bu ortaya koyuldu. Burada birçok tanrı ve tanrıça için özel kutsal alanlar inşa edilmiş." dedi.
"ÇOK HEYECANLIYIZ"
Bu yılki kazı çalışmalarında çok heyecanlandıklarını aktaran Kökdemir, "dinsel agora" olarak anılan 26 bin metrekarelik alanda yapılan kazılara başladıklarını kaydetti.
Kökdemir, bu alanda Zeus Tapınağı'nın giriş kapısına ulaştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu alanda ulaştığımız tapınağın, yine Magnesia'da yer alan Anadolu'daki 4. büyük Artemis Tapınağı kadar mimarlık tarihinde yer etmiş bir tapınak olduğunu düşünüyoruz. Zeus'a adanmış bir tapınak. Cumhuriyet öncesi dönemde burası Almanlar tarafından kazılmış. Bu tapınaktan Almanya'ya parçalar götürülmüş ve Berlin Pergamon Müzesi'nde, Bergama Zeus Sunağı gibi, tapınaktan parçalar da kullanılarak, Magnesia Zeus Tapınağı'nın birebir replikası yapılmış, halen sergileniyor. Dünyanın her yerinden bu repkilakayı görmek için insanlar gidiyor. Biz şimdi orijinal yerini ortaya çıkartıyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalar tapınağın orijinal mimari parçalarının burada korunduğunu gösteriyor. Önümüzdeki yıl Berlin'deki müzede sergilenen yapının orijinalini, burada ortaya çıkaracağız. Bu muazzam bir şey. Hem arkeoloji literatürü için hem de buranın turizme katkı sağlaması için çok önemli. Dolayısıyla çok heyecanlıyız."
"ARKEOLOJİ CAMİASININ GÖZÜ BURADA OLACAK"
Yıl sonuna kadar sürdürmeyi planladıkları kazı çalışmalarıyla tapınağın tamamını ortaya çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Kökdemir, "Bu tapınağı tamamen ortaya çıkardığımızda dünyadaki arkeoloji camiasının gözü burada olacak." diye konuştu.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer de yılda 10 bin ziyaretçi ağırlayan Magnesia Antik Kenti'ndeki bu çalışmayla bu eserin ortaya çıkartılmasının, kendilerini de motive ettiğini belirterek, yerli ve yabancı çok sayıda turistin bu bölgeye geleceğine inandığını dile getirdi. (AA)

Marketlerde 25 kuruştan satılan plastik poşetlerin fiyatı 1 liraya yükseldi.

Aydın’ın Çine ilçesinde, 1950 yılında kurulan ve 76 yıldır Çine’nin

Radyo Televizyon Meslek Birliği (RATEM)’in resmî web sitesi www.ratem.org,

800 milyon liralık büyük ikramiyenin talihlilerini bulmasının ardından mikrofonlarımızı

2026 yılına girerken akaryakıt fiyatlarında beklenen artış resmileşti. Özel Tüketim

Aydın’ın Efeler ilçesinde, Efeler Mahallesi Köroğlu Caddesi üzerinde

Yılbaşı yaklaşırken kuruyemiş tezgâhlarında hareketlilik başlasa da ekonomik

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan İlayda Korkulu, AK

2026 yılı için asgari ücretin 28.075 TL olarak açıklanmasının ardından

Aydın Salı Pazarı’nda yaklaşık 40 yıldır üreticilik ve pazarcılık yapan

Geçen hafta sonunda oynanan Aydın Süper Amatör Lig 9. hafta mücadelesi

Aydın’ın ilk ve tek sporcu atletik performans salonu olan Atlas Atletik Performans

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Disiplinler Arası Çevre Sağlığı Programı,

Kırmızı et fiyatlarındaki sürekli artış, mutfak masraflarını her geçen

1 Ocak 2026’dan itibaren basit usulden gerçek usule geçecek esnafın

2026 yılına sayılı günler kala Aydın’da mikrofon uzatılan vatandaşlar,

Aydınlı muhasebeciler ve mali müşavirler bir araya gelerek, Türkiye genelinde

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nin Disiplinler Arası Çevre Sağlığı

Söke’de partililerle buluşan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel,

Aydın Salı Pazarı’nda bu hafta mikrofon uzattığımız vatandaşların yorumları

Aydın’ın Efeler ilçesinde hizmet veren Yeşilçam Sevgi Sokağı çalışanları,

Aydın’da 18 yıllık kuyumculuk tecrübesine sahip Uğuray Yılmaz, altın piyasasındaki

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Umurlu Kuyucular İlkokulu öğrencileri,

Aydın’ın Koçarlı ilçesine bağlı Boydere Mahallesi’nde yaşayan

Aydın’ın Efeler ilçesi Alatepe Mahallesi’nde yaşayan Meryem Kırlı,

Başarılı geçen bu sezonun sonunda şampiyonluk hedeflediklerini belirten ve

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, ilçedeki totemlerle

Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşlar, sağlık hizmetlerine erişimde yaşadıkları

Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, 27 Kasım’daki Aydın Büyükşehir

Türkiye’nin farklı şehirlerinde peş peşe yaşanan depremler, uzmanların

Hamilelik denince akla ilk gelen durumlardan biri olan aşerme, Aydın’da bir














