SON DAKİKA

Bezeler çocukluk çağında tehlikeli olabilir

8 Kasım 2018, Perşembe 15:12

     


Uzmanlar, çocuklarda meydana gelen beze büyümelerinin lösemi hastalığının belirtisi olabileceğini söyledi.

Vücudumuzdaki yumru veya şişlikler halk arasında beze olarak adlandırılan bu bezelerin kanser dahi birçok hastalıktan sorumlu olabileceğini söyleyen Çocuk Hematoloji Kliniğinden Doç. Dr. Refik Emre Çeçen, “Eğer çocuğunuzun köprücük kemiğinin üstündeki çukurda veya boynun alt kısmında beze büyümesi varsa hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.” dedi.

Bezelerin göğüs kafesi ve karın içi dahil olmak üzere tüm vücudumuzda bulunan ve lenf damarlarının belli noktalarında yerleşmiş küçük organlar olduğunu kaydeden Çeçen, “Çocukluk çağında lenfatik doku kitlesi erişkinin iki katına kadar çıkar, fakat 12 yaşından sonra giderek küçülür. Bu nedenle tamamen sağlıklı olan birçok çocukta (özellikle 4 yaşından sonra) boyunda bezeler görülebilir. Fakat bunların büyüklükleri baş-boyun bölgesinde genellikle 1 cm kadardır ve 2-3 cm ve üzerinde olduklarında altta yatan ciddi bir hastalık olabilir. Bu hastalık sıklıkla mikrobik (enfeksiyon) nedenlerle olsa da kanser de dahil birçok farklı hastalık sorumlu olabilir. Çocukluk çağında en sık görülen kanser olan lösemide, hastaların yarısında lenf bezelerinde büyüme saptanır.” dedi.

VAKİT KAYBETMEYİN

Lenfoma olarak adlandırılan lenf bezelerinden kaynaklanan kötü huylu hastalıklarda ise hastaların neredeyse yüzde 80’ninde boyun bölgesindeki lenf bezlerinde büyüme görüldüğünü belirten Doç. Dr. Refik Emre Çeçen sözlerine şu şekilde devam etti.

“Özellikle üzerinde ağrı-kızarıklık olmayan, 2 hafta içinde giderek büyüyen, 4 hafta içinde hiç küçülmeyen ve 8-10 haftada kaybolmayan (veya eski boyutlarına gerilemeyen) bezeler mutlaka uzman hekimler tarafından değerlendirilmelidir. Eğer beze büyümesi köprücük kemiğinin üstündeki çukurda veya boynun alt kısmında ise hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Sonuç olarak çocukluk çağındaki beze büyümeleri uzman hekimler mümkünse pediatrik hematoloji ve onkoloji uzmanları tarafından değerlendirilmeli, nedeni belirlenemeyen veya kuşkulu durumlarda lenf bezesinden örnek alınması işlemi olan biyopsi dahil ileri incelemeler yapılmalıdır.” (ÖZLEM YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler