SON DAKİKA

Sağlıklı çocuk izleminin önemi konuşuldu

21 Haziran 2019, Cuma 14:27

     


Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Betül Akçanal'la Elvan Yurttaş Uyar’ın hazırlayıp sunduğu UZMANINA SOR programında “Sağlıklı Çocuk İzlemi” konu alındı.

Çocuğun çok hızlı büyüyen bir organizma olduğunu belirten Akçanal, “Çok hızlı büyüme evresinde olabilecek aksamaları saptamak için sağlıklıyken de çocuk doktora götürülmelidir. Artık günümüzde aileler yalnızlar. Önceden kalabalık aileydik, yönlendiren büyükler vardı. Artık çekirdek aileye geçtik. Anne baba ilk bebeklerinde bir şey bilmediği için çaresiz. Bu sağlıklı çocuk izlenimlerinde de çocuğa nasıl yaklaşılmalı, uyku düzeni, beslenme, ne zaman ne yapılacağını aileye öğretiyorsunuz” dedi.

Hangi doktora gidilmesi gerektiğinin gebelik sürecinde belirlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Akçanal, "Bu bir frekans olayıdır. Hamilelik sürecinde doktora güvenmesi, inanması lazım ki dediklerini uygulasın. Doktor tarafından devamlı takip çok önemlidir" diye konuştu.

AİLE, ÇEVRE VE ÇOCUK İLİŞKİLERİ

Çocuğun gelişim sürecinde aile ve çevre ilişkilerinin de büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Akçanal, “Sağlıklı çocuk izleminde ananeler, babaanneler, dedeler de gelsinler, hepsine birden aynı dili konuşturalım. Çocuğun etrafındaki herkes o eğitimi almalı ki çocuk sağlıklı bir şekilde büyüsün. Çevre baskısını kırmak önemlidir.” dedi.

AŞI GEREKLİ Mİ, DEĞİL Mİ?

Aşıların hastalıklardan korunmamız için tıbbın bir mucizesi olduğunu dile getiren Akçanal, "Aşılar insan hayatının ortalamasını yükseltiyor. Tüm toplumun aşılanması gerekiyor. Suçiçeği iki dozdur aslında ama Sağlık Bakanlığının takviminde bir dozlu görülüyor. Çünkü ayrılan bütçeden dolayı bir dozludur. İkinci dozunu da özelden tamamlamak lazım ki suçiçeğini ileri yaşlara atmamak, güvene almak için” şeklinde konuştu.

"SAĞLIKLI BEBEK AYDA BİR

DOKTORA GÖTÜRÜLMELİ"

Çocuğun gelişimini, baş çevresini, kilosunu ve boyunu takip ettiklerini belirten Akçanal, "Bunlarda bir aksama varsa, sebebini bulup önlem almak gerekiyor. Tarama testlerini, aşılarını yapıyoruz. Ailelere eğitimler veriyoruz. Çocuk hastalıklarının yüzde 85’i kendi kendine geçer, yüzde 15’i bakteridir. Sağlıklı bebeğin de ayda bir doktora götürülmesi gerekir” dedi. (GONCA GÜL NAMA) 







 
Son Eklenen Haberler