SON DAKİKA

Gözün sinsi düşmanı glokom hastalığına dikişsiz ameliyatla çözüm

24 Haziran 2019, Pazartesi 15:28

     


Özel Aydın Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Can Demir, 'göz tansiyonu' olarak da bilinen Glokom'un tedavi edilmezse geri dönüşü olmayan görme kaybına neden olacağı uyarısında bulundu. Demir, sinsi oluşuyla bilinen glokom hastalığının tanısının ise rutin kontrollerde ortaya çıktığını söyledi.

 

Körlüğün en yaygın sebepleri arasında gösterilen Glokom hastalığı, tvDEN'de Elvan Yurttaş Uyar'ın hazırlayıp sunduğu Uzmanına Sor programında konuşuldu. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Can Demir, çağın en sinsi hastalıklarından sayılan göz tansiyonunun (Glokom) teşhis ve tedavisi hakkında önemli bilgiler verdi.

 

"TEDAVİ EDİLMEZSE KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR"

Glokom hastalığının nedenlerini anlatan Demir, "Glokom hastalığı, göz içindeki basıncın yükselmesi sonucunda optik sinirlerin zarar görmesine neden olan tehlikeli bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir. Göz içindeki basıncın artması,görüntüleri beyine ileten optik sinirlerin hasar görmesine neden olur. Tahribat sürekli hale gelirse görme yetisi kalıcı olarak kaybedilebilir. Genellikle yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalık olarak tanımlanan Glokom, tedavi edilmediği takdirde birkaç yıl içerisinde kalıcı körlüğe neden olabilir." vurgusunda bulundu.

 

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Can Demir, programda Glokom hastalığının teşhisi, tedavisi ve hastaların ilaç kullanımını sona erdiren dikişsiz ameliyat yöntemi hakkında şu bilgileri verdi:

 

GLOKOM NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Glokom hastalığının belirtilerinin kendini saklamaya meyilli olması, bu hastalığın teşhis opsiyonlarını daraltmaktadır. Glokom doktor kontrolleri sırasında tespit edilebilir. Öncelikle görme muayenesi yapılır. Göz içi basınç ölçümü yapılır. Göz bebeğini büyüten damlalar konularak optik sinir bası ve retina kontrol edilir. Ayrıca görme alanı testi ve OCT (Optik Koherens Tomografi) ile retina sinir lifleri analizi yapılır. Bütün bulguları birlikte değerlendirerek Glokom teşhisi konur.

 

GLOKOM HASTALIĞINDA DİKİŞSİZ AMELİYATLA TEDAVİ

Tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açabilen bu rahatsızlığın tedavisinde farklı yöntemler uygulanmaktadır. Hangi yöntemin uygulanacağı, hastanın sağlık durumunu detaylı olarak inceleyen doktorlar tarafından belirlenir.İlaç tedavisi, cerrahi tedavi ve lazer tedavisi uygulanabiliyor. Hasta birden fazla ilaç kullanmaya başladığında gözün ön yüzeyinde problemler oluşmaya başlar; göz kuruluğu, göz alerjisi gibi.Bu da hastaların yanma, batma, kızarıklık, kirpiklerinde uzama, göz altında morluk ve bulanık görme gibi şikayetlerin yaşanmasına neden oluyor. Bu durumunda ilaç değişikliği yaparak üstesinden gelemiyorsak cerrahi müdahale akla geliyor. İlaçlarla göz basıncı düşmeyebiliyor.

 

"BELİRTİ VERMEDEN SİNSİCE İLERLİYOR"

Göz Hastalıklarında en çok görülen ve sinsi oluşuyla bilinen glokomun belirti vermediğine de dikkat çeken Op. Dr. Can Demir, "Genellikle yavaş ilerleyen ve sinsi bir hastalık olarak tanımlanan Glokom'a karşı korunmak için rutin tedavilere önem vermek gerekiyor. 40 yaşın üzerinde olan ve ailesinde göz tansiyonu problemi bulunan kişilerin düzenli olarak detaylı göz muayenesi olmalarını öneriyoruz." dedi.

 

SİGARA GLOKOM HASTALIĞINI TETİKLİYOR

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Can Demir açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Glokomun nedenlerine bakarken bütün hastalıklarda olduğu gibi bir genetik altyapı var mı yok mu sorgulaması ile başlıyoruz. Diyabet, hipertansiyon ve sigara Glokom riskini artıran 4 önemli risk arasındadır.

 

DİKİŞSİZ GLOKOM AMELİYATI (GATT) NE ZAMAN UYGULANIR?

Glokom, kişinin göz içi basıncının yükselerek, görme sinirlerinde ilerleyici harabiyet oluşturduğu ve bazen körlükle sonuçlanan bir göz hastalığı olduğu için uygulanma noktasında hekim iyi bir ön çalışma yapması gerekiyor. Biz birden fazla göz tansiyonu ilacı kullanan ve ilaçlara karşı alerji gelişen veya ilaçlarla göz tansiyonu düşmeyen hastalara ameliyat önermekteyiz. Günümüzde yapılan dikişli göz tansiyonu ameliyatlarının (trabekülektomi) hem ameliyat esnasında hem de ameliyat sırasında görmeyi tehdit eden ciddi komplikasyonları var. Göze yerleştirilen tüpler ise tıkanıklık yapması ve bir protez kullanılmaya ihtiyaç duyması nedeniyle son zamanalarda tercih edilmemekte.

 

BAŞARI ORANI YÜZDE 92

Yaptığımız dikişsiz glokom ameliyatı yani GATT denilen ameliyat türü, gözün dış yüzeyine hiç dokunmadan kısa sürede tamamlanmakta. GATT ameliyatlarında hastanın gözüne dikiş atılmaz çünkü çok küçük kesilerle saydam korneadan göz içine girilir. Böylece diğer ameliyatlarda görülebilen ameliyat esnasında veya sonrasında görmeyi tehdit eden ciddi riskler ortadan kaldırılır. GATT ameliyatları, başarı oranının çok yüksek olması (%92), sonradan gerekebilecek ameliyatlara engel oluşturmaması, kısa sürede tamamlanarak hızlı iyileşme sağlaması nedeniyle glokom ameliyatı gereken hastalarda ilk düşünülmesi gereken cerrahi yöntemdir. Aydın Göz Hastanesi'nde bu işlemleri sıklıkla yapmaktayız. Bu hastalık hastalar tarafından bilinirse hekimler ameliyat noktasında daha tercih eder bir duruma gelecektir. Bu da hastalıkla mücadele noktasında önemli bir adım." (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler