SON DAKİKA

"Çiftçinin tansiyonunu yükseltmeyin"

11 Mayıs 2019, Cumartesi 16:58

     


Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyonu, pamuk üreticilerinin sıkıntılarını konuşmak ve taleplerini iletmek için bir araya geldi. Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, pamuk primlerinin bir an önce ödenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Aydın çiftçisinin tansiyonunu yükseltmeyin." dedi.

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon toplantısı Söke, Koçarlı, Germencik, İncirliova ve Efeler Ziraat odası başkanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Çiftçinin primleri Ramazan Bayramı öncesinde beklediğini kaydeden oda başkanları 'çiftçinin tansiyonunu yükseltmeyin' uyarısında bulundu.

"ÇİFTÇİ ÜRETTİĞİ KADAR PRİM ALSIN"

Toplantıda konuşan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, geçen sene çiftçilerin tarlaya indemeden pamuk primlerini aldığını hatırlatarak beklentinin aynı yönde olduğunu söyledi. Kendirlioğlu, "300 kilogram alan 300 kiloluk prim alsın, 400 kilogram prim alan 400 kiloluk prim alsın, 500 kilogramlık prim alan 500 kiloluk prim alsın. 550 - 600 kilogram alanlar da aynı şekilde bu primden faydalansın. 2018 yılının sezonuna başlarken, primin kiloda 80 kuruş olduğunu ve müstahsil makbuzlarının ilçe ve il tarım müdürlüklerine teslim edildiğinde bunun müstahsil makbuzları karşılığı kadar prim alacağını biz hesap ettik." dedi.

"PAMUK AYDIN TARIMININ LOKOMOTİFİDİR"

Üreticinin mağduriyet yaşadığını ifade eden Kendirlioğlu, " 2019 sezonunun üst sınırı biz 500 kilogram yaptık deseler, alternatifimiz buna göre olur. Kazanamayacağımız ürünü ekmenin mantığı yok. Pamuğu ekmemizin tek nedeni primdir.

Eğer pamukta prim olmazsa bu çiftçi pamuğu ekmez, başka ürünlere yönelir. Pamuk bu Aydın çiftçisinin tansiyonudur. Yani tansiyon nasıl yukarıya çıktığında insanı rahatsız eder, aşağı düştüğünde de rahatsız eder. Pamuk ekiminin aşağıya düşmesi Aydın çiftçisinin tansiyonunu bozar. Neden, alternatif ürünlere yönelir. Alternatif ürünler bol ekildiğinde de para etmez bir sürü sıkıntılar yaşanır. Yani Pamuk priminin verilmeye başlandığı yıldan itibaren böyle bir uygulama hiç yapılmadı. Bu uygulamanın daha önce yani pamuk ekim sezonu başlamadan önce neyin ne şekilde yapılması gerektiğinin ortaya çıkarılması gerekir. 2019 yılının ekimine başladık, ama primin kaç para olacağını bilmiyoruz. Üretmezsek aç kalırız. Üretmemiz lazım, tarımdaki sıkıntıları çözmemiz lazım. Üretici rahat eüretim yapabilmelidir.” diye konuştu. (BUKET KÖSE) 







 
Son Eklenen Haberler