/>

SON DAKİKA

"Salavatlı ve Dalama Köşk’e bağlanmalı"

21 Ocak 2023, Cumartesi 18:33
Son güncelleme: 21 Ocak 2023, Cumartesi 18:37

     


Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, “Salavatlı ile Köşk’ün arası 5 kilometre. Salavatlı’nın bütün ticari potansiyeli yönü, alışverişi, her şeyi Köşk’e bağlı. Dalama da aslında Efeler’e çok uzak. Oraya da bir belediye eli değmesi lazım” diyerek bu iki mahallenin Köşk’e bağlanması gerektiğini belirtti.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, tvDEN Televizyonu’nda Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Başbaşa Programının konuğu oldu. Başkan Güler, göreve geldiği 2019 yılından buyana yaptıkları ve devam eden projeler hakkında açıklamalarda bulundu.

İlçedeki yapılaşma ile ilgili bir sorun olmadığını belirten Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, “Köşk ilçemizin yapılaşma açısından tarihi yeni. Özellikle 2011 yılından sonra deprem yönetmeliği çok yenilendi. Dolayısıyla bu yeni yönetmeliği göre Köşk’te çok ciddi inşaat yapımları söz konusu. Bir de o yıllardan önce Köşk’ün içerisinde çok fazla böyle çok katlı binanın yapılmış olduğu yoktu. 2011 yılından sonra ki hem kentin bina yapısı stoklarındaki değişim, dönüşümü inşaat sektöründeki teknolojik gelişmeler ve çimentonun yapısı hazır betonun kullanılması gibi katkı maddelerinin konu olarak artırılmasından dolayı inşaat hem hızlı yapılır hale geldi hem de sağlam yapılma söz konusu olmaya başladı. Bu vesileyle de aynı zamanda yeni deprem yönetmeliğine uygun konutlar yapılmış olmasından dolayı Köşk’te çok önemli bir sıkıntı yok” açıklamasını yaptı.

“ESNAFIMIZ KÖŞK’E PARA AKIŞINI HIZLANDIRIYOR”

2022 yılı pandemiden sonraki ilk hareketli ve canlı yıl olduğunu belirten Başkan Güler, “Köşk ilçemizde gerçekten ekonomi canlandı. İnşaat sektöründe bir miktar hareketlenmeler oldu ama esas tarım ürünlerinin ticaretle yani tarım ürünlerinin pazarlanması ve ticareti yapılması ile alakalı önemli bir ticari sirkülasyonu olduğu ilçemiz insanların özgürce hareket edebilmeleri ticaretin hızlanması naklin yapılabilmesi tarım ürünlerinin kıymetlenmesi, değer kazanması, vatandaşların da hareketliliğini ve ticari alışverişlerinin canlanmasını hızlandırdı. Bu amaçla da bütün işte Anadolu'ya mal sevkiyatı yapan, kestane, incir, zeytin, zeytinyağı ve diğer bitkisel yağların ticaretini yapan bütün esnafımız hızlı bir şekilde Köşk’e para akışını hızlandırdılar” diye konuştu.

“İNSANLARIMIZ TİCARETTE ÇOK MAHARETLİ”

Köşk İlçesi’nin ticaretini değerlendiren Güler, “Köşk ilçesinde gerçekten insanlarımız ticari mahareti biraz yüksek. Dolayısıyla ticaretin olduğu yerde biliyorsun Peygamberimizin sözü var rızkın onda dokuzu ticarettedir. Dolayısıyla ticari faaliyetin hareketli olduğu, hızlı olduğu yerlerde para döngüsü daha kolay ve insanların ekonomisi daha iyi oluyor. Ilıdağ köyümüzde gerçekten çok çalışkan, çok özel bir köyümüz. Üretmeyi çok sever. Özellikle tarımsal faaliyetlerde çok başarılı. Aynı zamanda hem kendi ürünlerini, kendi mahsullerini işledikleri gibi ayrıca bazı işletme iş yerlerinde artan zamanlarında orada işçi pozisyonunda çalışarak aile ekonomisini katkıda bulunuyorlar. Benim çok itibar ettiğim, takdir ettim köylerimizden birisidir. Köşk’ün bütün köyleri de bunu benzer şekilde Akçaköy, Çiftlik köyümüz olsun gerçi bunların tarım faaliyetleri farklı olmasında ama kimisi sulu tarım kimileri de kuru tarım zeytin gibi Efendim kestane gibi faaliyet alanları var. Dolayısıyla pahalı olmakla beraber en nihayetinde işin özü çalışmaktan geçiyor. Çalışmalarının sonucunda da kaliteli ürünler üreterek hak ettikleri kazancı elde etmeyi başarabilmiş ve takdire şayandır” sözlerine yer verdi.

“ÜRÜNLERİN KATMA DEĞERİNİN ARTTIRILMASI AMAÇLI ÇALIŞMALARIMIZ VAR”

Başkan Güler, “Bizim Esnaf Kefalet Kredi Kefareti Odasına kayıtlı esnaflarımız var. 400'ün üzerinde seyyar esnafımız var. Bizim Köşk’te kayıtta pazarlarda bir tane Köşklü görmüyoruz. Semt pazarlarında değiller ama Anadolu'nun her karışında adım adım dolaşan Tekirdağ'dan Edirne'den tutunda Kars, Ardahan'a kadar Türkiye'nin her tarafında bitkisel yağ, incir, zeytin, kestane veya farklı ürünlerin pazarlamasını yapan ticari alışkanlığı olan, ürün pazarlamayı kabiliyeti olan çok müstesna insanlardan oluştuğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu konuda Köşk’ü daha derli toplu bir hale getirerek Türkiye'de gerekirse dünyada marka haline getirmek için bir plan yapma ihtiyacı hissediyoruz ve bununla alakalı çalışmalarımız var. Ürünlerin katma değerini artırılması ile alakalı çalışmalarımız var. En başta bizim en joker ürünümüz özellikle kestaneden bahsedecek olursak Türkiye’de üretilen kestanenin yüzde 30'u Aydın'da üretiliyor ama yan ürünleri başka illerde üretiliyor. Kendimizin ürettiğimiz yani yetiştirilmiş ve oradan mahsulünü elde etmiş insanlarımızın daha iyiyi kazanç sağlayabilmeleri için bu ürünleri son mamül haline getirerek pazarlanması konusunda planlarımız var. Bununla alakalı olarak özellikle kestane ile alakalı yatırım yaptık. GEKA destekli hibe projemiz var. Onunla alakalı bir fabrika, butik şekilde küçük manada bir üretim tesisi yapmayı planlıyoruz. Esas niyetimiz yapmış olduğumuz işletmenin çok büyük bir kapasitesi olmayacak elbette ama bizim insanımızın özelliği görmeden bir yatırım yapmayı görmediği şeyin yatırımını planlamayı yapmayı çok alışkın değil. Dolayısıyla bir örnek oluşturarak onun önünü açmayı planlıyoruz. Hem incirimizde de hem diğer ürünlerde de zeytin ve zeytinyağında da özellikle zeytinyağının markalaştırılması ve onun içeriği olarak çok kaliteli ürünlerimiz olmasına rağmen biz onları dökme yağı olarak ihracatını yapıyoruz. Oysa bunların küçük ambalajlarla en mükemmel şekilde işlenerek kilosunu çok daha büyük değerlere satıp katma değerini arttırabiliriz. Aydın'daki ürünlerin bu halde pazarlanması ve satılması dolayısıyla sadece üretim değil imalattan da bir katma değer oluşturarak oradan bir maksimum getiri sağlamaya yönelik çalışmaların yapılmasını, önünü açmak, istihdamı da artırmayı istiyoruz” dedi.

“ŞEHRİMİZE YATIRIMLAR YAPTIK”

2019 yılından sonra yapılan hizmetleri açıklayan Başkan Nuri Güler, “2019 yılında Belediye Başkanı olur olmaz belirli konularda neşter vurduk. Belediyenin sıkıntı ve sorunlarını çözme ile alakalı hemen hızlı bir girişimde bulunduk. Ankara seyahatlerimiz o arada hızlandı. O açıdan sağ olsun milletvekillerimiz başta Mustafa Savaş olmak üzere Bekir Kuvvet Erim, Metin Yavuz ve Rıza Posacı bizlere sahip çıktılar. Ankara'daki bütün gerekli kurum ve müdürlüklerle çok hızlı bir şekilde bizlerle temas kurdurdular. Dolayısıyla iktidar partisinin bir belediye başkanı olmanın da avantajlarını yaşadık. Köşk’ün sıkıntıya girmiş bütçesiyle alakalı sorunlarımızı çözdük. Biraz bunalımlı bir süreç geçtikten sonra çok da verimli yatırımlar yaptık. Sosyal tesislerimizi, parklarımızı, köylerdeki bütün istinat duvarlarını, mahalle yollarımızı, hatta yaylalara kadar yollarımızı, Gençlik merkezimizi, halı sahalarımızı yaptık. Gençlerimizin hoşça vakit geçirmeleri için ortamlar oluşturduk. Çocuklarımız için oyun parkları kurduk. Şehir meydanlarında çocuklar için eğlence alanları kurduk. Sosyal belediyeciliği önem verdik. Sıkıntısı olan, bir takım evdeki ihtiyaçları olan insanlarımızı değerlendirdik. Ramazan çadırlarımızı ramazanlardaki ihtiyaç sahiplerinin evlerine sıcak yemeklerimizi, çorbalarımızı ulaştırdık. Kaymakamlıkla ortaklaşa araçlarını tahsis ederek yaşı ilerlemiş insanlarımızın evlerinin temizliklerini yaptırdık. Bu arada Adem merkezini kurduk. Adem merkeziyle alakalı işte meslek sahibi olamamış zamanında, yaş ilerlemiş ev hanımı olan ya da farklı becerisi olup da onların mesela fırsat bulamadıkları çalışma ortamının olmadığı kişileri ulaşarak onlara kurslar açarak onların meslek edinmelerine ve bu mesleklerden de sürdürülebilir bir iş sahibi olmalarını sağladık. Ayrıca şu anda kestane projesi devam ediyor. Kestanenin hem unundan hem de mamüllerine oluşturmak için girişimde bulunduk, inşaatımız bugün yarın başlıyor, ihaleye çıkıyoruz. Makine ve ekipman alımları devam ediyor. Şehrimizin bakımını, temizliğini hızla üstünü eğildik. Çarşı, Pazar temizliklerini zamanında ve hızlı bir şekilde yapmaya başladık. Şehrimizde eksik olan kütüphanemiz vardı. Kütüphanenin dizaynını yaptık. 6 tane köyümüzün düğün salonunu bitirdik. Şehir merkezinde 3 adet düğün salonu yaptım. Araç parkımızı önemli miktarda sayısını arttırdık” ifadelerini kullandı.

SALAVATLI İLE DALAMA MAHALLELERİNİ İSTEDİ

Sultanhisar ile Efeler ilçelerinin iki mahallesine talip olduklarını belirten Başkan Güler, Salavatlı ile Köşk’ün arası 5 kilometre. Salavatlı’nın bütün ticari potansiyeli yönü alışverişi, her şeyi Köşk’e bağlı. Çifte Kahveler de zamanında belde olduğu için o ana yol kenarındaki alan imarlı. Sultanhisar ilçesinin de Eskihisar'dan ya da Salavatlı'dan başlayıp İsabeyli’ye kadar çok geniş bir alanı var. Atça dahil olmak üzere ama Köşk şansız bu konuda. Bir kere bizim oradaki potansiyeli Köşk’ün bu girişimciliği ile birleştirdiğimizde o alan inanılmaz bir değer kazanacak. Çok önemli bir lokomotif haline gelecek. Ulaşım ne kadar kolaysa ticari hareketlilik potansiyeli o kadar yükseliyor. Dalama da aslında Efeler’e çok uzak. Oraya da bir belediye eli değmesi lazım” diye konuştu.

“SOKAKLARIN TAMAMINA DOĞALGAZ ULAŞTIRACAĞIZ”

Yapılacak yatırımlar hakkında bililer veren Köşk Belediye Başkanı Nuri Güler, son olarak şunları kaydetti:

“Yeni ihalelerimiz oluyor. Yeni düzenlemeler yapacağız. Havuzumuz inşallah önümüzdeki süreçte kavuşacağız. Köşkümüzün önemli sorunlarından birisi gençlerimizin, üniversite öğrencilerimizin, ev hanımlarımızın ya da çalışan bayanların rahatça huzur içerisinde böyle vakit geçirebilecekleri tesislerimizin eksikliği var. Çağrı merkezimizi getirdik. Jandarma İl Komutanlığı ile yaptığımız görüşmeler neticesinde Jandarma komandolarımız geldi. Bizim oradaki jandarma binasının olduğu yerde geniş alanımız ve orada lojmanlarımız vardı Şuanda doğalgaz Köşk merkez ilçesinin dörtte birine veriliyor. Serdaroğlu Mahallesi'nden başladık. Önemli miktarda da abonelik kayıtları şu an devam ediyor. 6 Eylül Mahallesi'nin hem de Serdaroğlu Mahallesi'nde eksik kalan bazı sokaklar var. O sokakların tamamına doğalgaz ulaştıracağız.” (ALİYE GÖKCÜK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler