Okullarda tek tip kıyafet dönemi geri döndü
1 Eylül 2025, Pazartesi 19:01Son güncelleme: 1 Eylül 2025, Pazartesi 19:02
| Tweet | ||
|
||
Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, okullarda serbest kıyafet dönemi sona erdi. Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre artık öğrenciler, okul yönetimlerinin belirlediği tek tip kıyafetlerle derslere katılacak.
Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşların çoğu kararı olumlu bulurken, bazı öğrenciler ise uygulamadan memnun olmadıklarını dile getirdi.
Bir veli, uygulamanın hem çocuklar hem de aileler için rahatlatıcı olduğunu belirterek,
“Kesinlikle çok iyi oldu. Mesela sınıfta bir çocuk güzel giyindiğinde kızım da aynısını istiyordu. Etek giymek istiyor ama aslında etek giymeyi bilmiyor. Ben göndermek istemesem de illa bana da ondan al diyor. Bu durum sıkıntı çıkarıyordu. Tek tip kıyafet en güzeli.” dedi.
Bir başka veli ise, okul ortamında düzensiz giyimden rahatsız olduğunu ifade etti:
“Bence mükemmel oldu. Okulda o kadar saçma sapan giyiniyorlardı ki aklınız durur. Olması gereken buydu. Tek tip kıyafet en doğrusu.”
Çocukluğunu mavi önlükle geçirdiğini hatırlatan bir vatandaş da kararın yerinde olduğunu vurguladı:
“Bizler de mavi önlükle büyüdük. Devlet ne derse o olur. Serbest kıyafet uygun değildi. Her okulun bir kuralı var.”
Bazı veliler, serbest kıyafet döneminde öğrencilerin birbirlerini kıyafet üzerinden kıyasladığını, bu durumun kıskançlık ve eşitsizlik yarattığını söyledi. Bir vatandaş, “Devletimiz ne dese o olur. Çocuklar birbirine bakıyor, kıskanıyor. Hepsi aynı giyinince daha eşit oluyorlar.” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler arasındaki marka yarışına da dikkat çekildi. “Serbest kıyafet döneminde en büyük sorun markaydı. Sen onu giyiyorsun, ben bunu giyiyorum. Çocuklar arasında kıyaslama oluyordu. Tek tip kıyafet bu açıdan daha iyi oldu.” görüşü dile getirildi.
Bazı öğrenciler ise karardan memnun kalmadı. Serbest kıyafetle okula gitmek isteyen öğrenciler, tek tip kıyafet uygulamasının kendilerini kısıtladığını belirtti.
Bir veli, çocukların evde de serbest kıyafet yüzünden sıkıntı çıkardığını belirterek, “Öbür çocuklar normal giyinince, bizimki de illa ben de öyle gideceğim diye tutturuyordu. Evde kavga çıkıyordu. Artık daha iyi oldu.” dedi.
Ekonomik durumun altını çizen başka bir veli ise, “Herkesin imkânı aynı değil. Kimi alabiliyor kimi alamıyor. Çocuklar birbirine özeniyordu. Şimdi herkes aynı olacak, bu çok daha adil.” sözleriyle uygulamayı destekledi.
Bir öğrenci de öğretmenlerin serbest kıyafet yüzünden sık sık uyarıda bulunduğunu hatırlatarak, “Zaten hocalar kızıyordu. Giyeni var, giyemeyeni var. Bizim okulda durumu iyi olmayanlar da vardı. Onlar diğerlerine bakıp üzülüyordu. Tek tip kıyafet onlar için de iyi oldu.” dedi.
Velilerin ortak görüşlerinden biri ise ayakkabı konusuna yönelikti. “Durumu olmayan öğrenciler için tek tip kıyafet iyi ama ayakkabı seçeneği sıkıntı olabilir. Herkes deri ayakkabı alamaz. Bu da düşünülmeli.” şeklinde konuşuldu.
Sonuç olarak Aydınlıların büyük bölümü, tek tip kıyafet kararını eşitlik, düzen ve disiplin açısından olumlu bulurken; özellikle öğrenciler arasında bu uygulamaya sıcak bakmayanlar da oldu.
HABER VİDEOLARI

Aydın Merkez’de faaliyet gösteren Garaj 09 Oto Kuaför’ün

Aydın’da yaşayan 72 yaşındaki maket ustası İsmail Erzurumluoğlu, yarım asrı

Erzincan Barosu avukatlarından Av. Tolga Aydemir, Aydın’ın kanayan yarası haline

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programının konuğu, Türkiye

tvDEN ekranlarında Hazal Bayık’ın sunduğu Sağlık Vakti programına konuk olan

Aydın’da uzun yıllardır kırtasiye ve şemsiye satışı yapan esnaf Fatih Aydemir,

Aydın Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yerini alan Ser-Sed Römork, hem üretim

Aydın’ın İncirliova ilçesi Acarlar Mahallesi’nde 17 yıldır havut

Aydın’ın önemli tarım makineleri firmalarından Tuğra Tarım, 13. Uluslararası

Aydın’ın kalbinde yer alan ve yaklaşık 100 yıllık geçmişiyle kentin hafızasını

Aydın Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda yerini alan Aydın Enginar Kooperatifi,

Aydın’da tarım ve hayvancılık sektörünün en önemli buluşmalarından

Geçtiğimiz günlerde Çin’de çocuk istismarcılarına

Aydın’da mantar tüketimine olan ilgi her geçen gün artarken,

Çine Madran Anadolu Lisesi öğrencileri, unutulmaya yüz tutmuş üç

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan salı pazarında vatandaşın ortak gündemi

Son dönemde altın ve gümüş piyasalarında yaşanan hızlı fiyat hareketleri,

Aydın siyasetinde son günlerde dikkat çeken bir isim kulislerde konuşulmaya

Zincir marketlerin hızla çoğaldığı ve küçük esnafın her geçen

Dilge Klinik’in sahibi, medikal estetik ve cilt sağlığı alanında 15 yıllık deneyime

Aydın Büyükşehir Belediyesi, kent trafiğinin en yoğun noktalarından biri

Aydın Emek ve Demokrasi Platformu, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve “asrın

Aydın’da lezzeti, esnaflığı ve güler yüzüyle yemek sektöründe

Aydın’ın Çine ilçesinde sebze üretimi yapan çiftçiler,

Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurular 2025 yılında rekor seviyeye ulaştı.

Çine Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın seçimli Olağan Genel

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çocukları dijital dünyanın

Koçarlı Belediyesi’nin 2026 yılı Şubat ayı olağan meclis toplantısı,

Aydın Marangozlar Keresteciler Kutu ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda

Aydın’da çocukları oyun yoluyla İngilizceyle buluşturmayı amaçlayan

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Pınardere Mahallesi’nde yaşayan














