Okullarda tek tip kıyafet dönemi geri döndü
1 Eylül 2025, Pazartesi 19:01Son güncelleme: 1 Eylül 2025, Pazartesi 19:02
| Tweet | ||
|
||
Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda, okullarda serbest kıyafet dönemi sona erdi. Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre artık öğrenciler, okul yönetimlerinin belirlediği tek tip kıyafetlerle derslere katılacak.
Aydın’da mikrofon uzattığımız vatandaşların çoğu kararı olumlu bulurken, bazı öğrenciler ise uygulamadan memnun olmadıklarını dile getirdi.
Bir veli, uygulamanın hem çocuklar hem de aileler için rahatlatıcı olduğunu belirterek,
“Kesinlikle çok iyi oldu. Mesela sınıfta bir çocuk güzel giyindiğinde kızım da aynısını istiyordu. Etek giymek istiyor ama aslında etek giymeyi bilmiyor. Ben göndermek istemesem de illa bana da ondan al diyor. Bu durum sıkıntı çıkarıyordu. Tek tip kıyafet en güzeli.” dedi.
Bir başka veli ise, okul ortamında düzensiz giyimden rahatsız olduğunu ifade etti:
“Bence mükemmel oldu. Okulda o kadar saçma sapan giyiniyorlardı ki aklınız durur. Olması gereken buydu. Tek tip kıyafet en doğrusu.”
Çocukluğunu mavi önlükle geçirdiğini hatırlatan bir vatandaş da kararın yerinde olduğunu vurguladı:
“Bizler de mavi önlükle büyüdük. Devlet ne derse o olur. Serbest kıyafet uygun değildi. Her okulun bir kuralı var.”
Bazı veliler, serbest kıyafet döneminde öğrencilerin birbirlerini kıyafet üzerinden kıyasladığını, bu durumun kıskançlık ve eşitsizlik yarattığını söyledi. Bir vatandaş, “Devletimiz ne dese o olur. Çocuklar birbirine bakıyor, kıskanıyor. Hepsi aynı giyinince daha eşit oluyorlar.” ifadelerini kullandı.
Öğrenciler arasındaki marka yarışına da dikkat çekildi. “Serbest kıyafet döneminde en büyük sorun markaydı. Sen onu giyiyorsun, ben bunu giyiyorum. Çocuklar arasında kıyaslama oluyordu. Tek tip kıyafet bu açıdan daha iyi oldu.” görüşü dile getirildi.
Bazı öğrenciler ise karardan memnun kalmadı. Serbest kıyafetle okula gitmek isteyen öğrenciler, tek tip kıyafet uygulamasının kendilerini kısıtladığını belirtti.
Bir veli, çocukların evde de serbest kıyafet yüzünden sıkıntı çıkardığını belirterek, “Öbür çocuklar normal giyinince, bizimki de illa ben de öyle gideceğim diye tutturuyordu. Evde kavga çıkıyordu. Artık daha iyi oldu.” dedi.
Ekonomik durumun altını çizen başka bir veli ise, “Herkesin imkânı aynı değil. Kimi alabiliyor kimi alamıyor. Çocuklar birbirine özeniyordu. Şimdi herkes aynı olacak, bu çok daha adil.” sözleriyle uygulamayı destekledi.
Bir öğrenci de öğretmenlerin serbest kıyafet yüzünden sık sık uyarıda bulunduğunu hatırlatarak, “Zaten hocalar kızıyordu. Giyeni var, giyemeyeni var. Bizim okulda durumu iyi olmayanlar da vardı. Onlar diğerlerine bakıp üzülüyordu. Tek tip kıyafet onlar için de iyi oldu.” dedi.
Velilerin ortak görüşlerinden biri ise ayakkabı konusuna yönelikti. “Durumu olmayan öğrenciler için tek tip kıyafet iyi ama ayakkabı seçeneği sıkıntı olabilir. Herkes deri ayakkabı alamaz. Bu da düşünülmeli.” şeklinde konuşuldu.
Sonuç olarak Aydınlıların büyük bölümü, tek tip kıyafet kararını eşitlik, düzen ve disiplin açısından olumlu bulurken; özellikle öğrenciler arasında bu uygulamaya sıcak bakmayanlar da oldu.
HABER VİDEOLARI

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kardeşköy Mahallesi’nde faaliyet

Özgür Özel ve 90 milletvekilinin CHP’den ayrılarak Yeni Parti’yi

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Aydın İl Temsilciliği tarafından Efeler

Yaz aylarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte sürücüler için

Aydın’da yaklaşık 20 yıldır mobilya sektöründe faaliyet gösteren

GOP Kuruyemiş İşletme Sahibi Ümmet Akın, Germencik Organik üretim tesislerinde

Kuşadası’nda hizmet veren Yenipazar Pidecisi tarafından hazırlanan kısa film

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonuna ait Didim Eğitim ve Dinlenme

CHP Aydın İl Başkanlığı'nda görev değişimi tartışmaları yeni bir boyut kazandı.

Muharrem ayının gelmesiyle birlikte aşure hazırlıkları hız kazanırken, Aydın'ın

Germencik Organik Pazarı'nın kuruluşu GOP Kuruyemiş, düğün, nişan ve

Aydın Elektrik, Elektronik ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Muhsin İnce, yaz

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3 şube ile İncirliova ve Nazilli’de hizmet

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tatil planları yeniden gündeme geldi. Ancak

Trafik güvenliğini artırmayı amaçlayan kanun teklifi, aday sürücüler

Yaz aylarında etkisini artıran aşırı sıcaklar, araç içinde unutulan

Aydın'da yaz mevsimiyle birlikte etkisini artıran kavurucu sıcaklar, sadece günlük

Yaz aylarında serinlemek için sıkça tercih edilen buzlu içecekler,

Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Aydın İl Temsilcisi Umut Özcan,

Son dönemde gerileyen altın fiyatları, hem yatırımcıların hem de düğün

Aydın’da yarım asrı aşan tecrübesiyle hizmet veren Bakış Ev Mobilya, Efeler’de

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Aydın'ın Efeler ilçesinde, depozitolu ambalajların geri dönüşümünü

Son yıllarda hızla yayılan ve "zayıflama iğnesi" olarak bilinen ilaçlar,

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Biyokimya Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Mesudiye Mahallesi'nde Muharrem Ayı

Aydın'ın Efeler ilçesinde, Yağcılar İçi'nde bulunan Vardar İş

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte gelin adaylarını tatlı bir telaş sararken,

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte gelinler kadar damatlar da en özel

Aydın'ın Koçarlı ilçesine bağlı Cincin Mahallesi ile özdeşleşen,

Aydın'ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren 4Gen Eğitim Kurumları

AK Parti Aydın İl Başkanlığı tarafından düzenlenen Katılım ve Rozet Takma Töreni'nde

Kulaklık kullanımının özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşması,

Teknolojinin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesiyle birlikte

Aydın'ın Efeler ilçesinde dedesinden miras kalan çadırcılık mesleğini









