SON DAKİKA

Deve Sütü Projesi için Fransa ve İspanya'dan İncirliova'ya geldiler

4 Eylül 2019, Çarşamba 12:24

     


İncirliova Belediye Başkanı Aytekin Kaya, ilk toplantısı İspanya'nın Girona kentinde düzenlenen İspanya Tarım Gıda ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü (IRTA) önderliğinde hazırlanan AB destekli Deve Sütü Projesi kapsamında Fransa ve İspanya’dan gelen misafirleri ağırladı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

İncirliova Belediye Başkanı, Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı aynı zamanda deve üreticiliği yapan Aytekin Kaya, "Fransa ve İspanya’dan gelen misafirlerimiz çiftliğimizi gezdiler burada incelemeler yaptılar. Projenin Türkiye’deki ayağı olmak bizi gururlandırıyor. Hem İncirliova Belediyesi olarak hem de bir deve üreticisi olarak İncirliova'mızın adını duyurmak ve şehrimize katma değer sağlamak bizleri heyecanlandırıyor. Deve sütü üretimi konusunda proje ortakları bizleri destekliyor. Aydın'daki deve çiftliğimizi modernize ederek kapasitesini artıracağız. Süt sağım merkezleri de kurmayı planlıyoruz. Deve sütünün litresi ortalama 100 liradan alıcı buluyor. Bu projeyle katma değerin daha da artacağını düşünüyoruz. Avrupa'da deve sütünden şampuan, krem, sabun gibi ürünler yapmışlar. Onların deve sütü tedarikini buradan yapmayı hedefliyoruz" dedi.

2 MİLYON EUROLUK PROJENİN 375 BİN EUROSU TÜRKİYE'YE AYRILDI

Projenin amacı hakkında bilgi veren Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Prof. Dr. Atakan Koç “İspanya Tarım Gıda ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü (IRTA) önderliğinde hazırlanan AB destekli Deve Sütü Projesi'nin esas amacı Akdeniz havzasındaki ülkelerde deve sütü üretimini, tüketimini ve ürünlerini artırmak. 2 milyon Euroluk projenin yaklaşık 375 bin Eurosu Türkiye’ye ayrıldı. Deve işletmesini geliştirerek modern ve örnek bir tesis olsun aynı zamanda deve sütünü işeyerek yurt dışına pazarlayacak bir pazarlama ağı olsun istiyorlar. Aydın’da böyle bir potansiyel mevcut ve bu sayede güreş devesi yetiştiriciliğinin yanı sıra deve üreticilerinin deve sütü üretimine de yönelmesine sebep olacak. O yüzden bütçeli bir proje ve 6 ayda bir toplantıları oluyor. İlk toplantımızı İspanya'nın Girona kentinde yapmıştık. Projede İspanya, Fransa, İtalya, Almanya, Hırvatistan, Kanarya Adaları, Cezayir ve Türkiye bulunuyor. İkinci toplantının da Aralık Ocak ayı gibi yapılması planlanıyor.” dedi.

DEVE SÜTÜ ÜRETİMİ TAHMİNLERİN ALTINDA

Dünya genelinde yaklaşık 35 milyon civarında deve olduğundan bahseden proje ortaklarından olan Bernard Faye, “İstatistiklere göre dünya genelindeki rakam tahminlerin altında bir rakam. Bunun sebebi bir çok ülkede deve kaydının yapılmaması. Deve sütü üretimi olarak 2.8 milyon ton civarında bir rakam çıkıyor fakat bu da tahminlerin altında bir rakam. Bunun sebebi ise hem deve sayısının fazla olmasından hem de bazı ülkelerde deve sütünün Allah vergisi olarak değerlendirildiği için ve satılmasının günah olduğu inancından dolayı insanların satmadığı düşünülüyor. 48 ülkede deve yetiştiriliyor. Sadece deve yetiştirilen ülkelerin dışında Avrupa ülkelerinde deve sütüne talepler yüksek. Özellikle araştırmalar sonucunda diyabet, kanser,otizm, sindirim sistemi gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiği söyleniyor ama kanıtlanmaya ihtiyacı var. Bu proje sayesinde deve sütü üretiminin artması ve geleceğe yönelik yatırımlar yapılması bekleniyor” ifadelerini kullandı. (CEREN AKBAŞ)







 
Son Eklenen Haberler