SON DAKİKA

ADÜ'de Türk Müziği gençlere anlatıldı

21 Aralık 2019, Cumartesi 11:20

     


Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ev sahipliğinde Milli Eğitim Bakanlığı himayelerinde Türk Müziğini Tanıtma ve Destekleme Projesi kapsamında gerçekleşen ‘Örneklemeli Türk Müziği Tarihi’ semineri, 20 Aralık 2019 tarihinde Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu’nda gerçekleşti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Türkiye'de özellikle gençlerimizde Türk Müziği’ne farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen ve geleneksel sazlar eşliğinde gerçekleşen seminere; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un eşi Rana Selçuk, Bakan Yardımcısı Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’in eşi Fatma Köşger, Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, Rektör Danışmanı Hüseyin Turgut, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Sanatın gerçekçi ve yararlı olabilmesi için milli, dini, ahlaki özellikler taşıması gerektiğini belirten Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, “Musiki mimarlarımız şarkılarımızı, türkülerimizi, ilahilerimizi ve marşlarımızı kültür ve medeniyet makamının değerleriyle beslemişlerdir. Bedenimizi, ruhumuzu, beynimizi olumlu etkileyecek sesleri ve sözleri tutmuşlar, olumsuz yönde etkileyecekleri de çıkarmışlardır. Son yıllarda olduğu gibi müzikte de kişisel, kurumsal ve toplumsal olarak geniş ve kapsamlı bir şekilde ayıklama işine başlamış bulunmaktayız.” dedi.

İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Sanatçısı Aylin Şengün Taşçı, ‘Örneklemeli Türk Müziği Tarihi’ konu başlıklı sunumunda, 1000 yılı aşkın bir hikayeyi, Türk Müziği icrasıyla birleştirerek salondakilere keyifli anlar yaşattı.

Türk müziğini, konuyla ilgili çalışmalar yapan bilim adamlarından, eski dönem Türk Müziği icracılarına kadar geniş bir yelpazede sunan Aylin Şengün Taşçı’nın günümüze kadar uzanan birçok eseri icra etmesiyle salonda bir Türk Müziği resitali yaşandı.

Ezanı musikiyle birleştiren bir toplum olduğumuzu ve bunun son derece kıymetli olduğunu vurgulayan Taşçı, toplumumuzda her ezanın farklı makamlarda okunduğunu belirtti ve müezzin Tugay Özcan’ı sahneye davet ederek farklı makamlarda ezan okumasını örneklendirdi.

Osmanlı’da özellikle Fatih Sultan Mehmet zamanında kurulan Mehterhane ve Enderun mektepleriyle Türk Müziği’ndeki gelişimden bahseden Taşçı, Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileriyle birlikte Mehter Marşı’nı okudu.

Cumhuriyet döneminde sergilenen kumpanyalarda, kanto müzik türü ve operetlerin ön plana çıktığını aktaran Aylin Şengün Taşçı “ Müzik bir kimlik, müzik bir varlık, toplumun var olma araçlarından bir tanesi. Kendi kültürümüze ait değerleri bilmeli, onlara sahip çıkmalı, gençlerimize aktarmalıyız.” sözleriyle seminerini sonlandırdı.

Etkinlik, Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş’un, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Sanatçısı Aylin Şengün Taşçı’ya çiçek vermesi ile sona erdi. (HABER MERKEZİ)







 
Son Eklenen Haberler