SON DAKİKA

Fiyatlar düştü, mandalinalar ineklere kaldı

3 Ocak 2019, Perşembe 19:39

     


Narenciye bu yıl en kötü sezonunu yaşadı. Narenciye fiyatlarından memnun olmayan üreticiler, maliyetlerinin karşısında para kazanamadıklarından yakınarak ürünlerini ineklere yedirdi. Narenciye toptancıları ise Aydın'ın narenciyesinin hiçbir zaman hak ettiği değeri görmediği belirtti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Sultanhisar'ın Atça Mahallesi'nde yaşayan narenciye üreticileri ve toptancılar, fiyatların düşük olmasından yakındı. 40 ila 60 kuruş arası satılan narenciyenin maliyetlerini karşılamadığını belirten üreticiler, ürünlerini ineklere yedirdi. Narenciye üreticisi Aydın Koyutürk, "Narenciye üreticisi olarak en zor yılımızı yaşıyoruz. Maliyetlerin karşısında ürünlerimizden bir kuruş para kazanmıyoruz. Biz de ürünlerimizi ineklere yediriyoruz" dedi.

"AYDIN'IN MANDALİNASI PARA ETMİYOR"

Narenciyenin son 15 yılın en düşük fiyattan satıldığını belirten Koyutürk, "Halci satış olmadığı için almak istemiyor. 85 kilometre mesafedeki Denizli'de ve 150 kilometre mesafedeki İzmir'de mandalina 3 lira. En kaliteli mandalinaların yetiştiği Aydın'da ise mandalina para etmiyor. Biz bu işe akıl sır erdiremiyoruz. Yetkililerden üreticilere destek olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"BAHAR MANDALİNA ÇİÇEKLERİNİN KOKUSUYLA KARŞILANIRDI"

Üreticinin para etmediği için narenciye ağaçlarını kestiğine değinen Koyutürk, "Biz eskiden Atça'da baharı mandalina çiçeklerinin kokusuyla karşılardık. Şimdi ise üretici, narenciye para etmediği için ağaçlarını kesiyor. Bu gidişle Aydın'da narenciye ağacı kalmayacak" dedi.

"NARENCİYE İÇİN OKULDA PROJELER YAPILMALI"

Çocuklara sağlıklı olduğu için narenciyenin yedirilmesi gerektiğini belirten Koyutürk, "Okullarda çocuklara ara öğün olarak mandalina ve portakal yedirilmeli. Özellikle kırsal kesimlerdeki belediyeler öğrencilerin tüketmesi için portakal ve mandalina satın alsa hem üretici ürününü satmış olacak hem de öğrenciler sağlıklı beslenecek" diye konuştu.

Bir diğer narenciye üreticisi Necla Kayakutlu, "Narenciye üretmek için zahmet çekiyor, emek harcıyoruz. Fakat bu yıl fiyatların düşük olması nedeniyle ürünlerimizden para kazanamadık. Biz de mandalinalarımızı ineklere yediriyoruz" dedi.

Atça Toptancı Hali'nde çalışan Doğan Doğruyan, "20 senedir halcilik yapıyorum. Bölgemizin narenciyesi hak ettiği değeri hiçbir zaman bulmadı. Üretici para kazanmayınca ağaçların bakımını yapmakta zorluk yaşıyor. Kazandığı para da gübre ve ilaca gidiyor. Devletin üreticiyi desteklemesi lazım" dedi. Çocukluğundan beri halcilik yapan Muhammet Çiftçi, "Geçen seneye göre fiyatlar çok düştü. Ben hava şartlarında bunun etkili olduğunu düşünüyorum. Üretici gibi halci ve pazarcı da para kazanamıyor" dedi.

"8 LİRAYA ÇİLEK SATIYORUZ, 40 KURUŞA PORTAKAL SATAMIYORUZ"

Üreticinin de halcinin de cebine para girmediğini belirten Birol İlkan, "Narenciyeyi ağacında aldığımız paraya satamıyoruz, kökü zarar" dedi. Hacı Polat, "Piyasada para olmadığı için fiyatların düşük olduğunu söylüyorlar ama 8 liraya çilek satarken 40 kuruşa portakal satamıyoruz" diye konuştu. (DUYGU DİLEK)







 
Son Eklenen Haberler