SON DAKİKA

Çalışmak isteyene iş var

4 Aralık 2018, Salı 15:19

     


Manisa’da iş arayanlarla işverenleri buluşturmak için düzenlenen İstihdam Günleri Buluşmasına katılan İş ve Çalışma Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, oluşturulmaya çalışılan olumsuzluklara rağmen istihdam seferberliği ile 1 milyon 110 bin kişinin işe yerleştirildiğini belirterek, istihdam seferberliğinin amacına ulaştığını söyledi. Genel Müdür Uzunkaya, “Açıkça söylüyorum, çalışmak isteyene, niteliği olana iş var” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Manisa’da İş ve Çalışma Kurumu tarafından düzenlenen 11’inci İstihdam Günleri Buluşması başladı. İşçi arayan firmalarla iş arayan kişileri buluşturacak fuarın açılışına Manisa Valisi Ahmet Deniz, İş ve Çalışma Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, İş ve Çalışma Kurumu Manisa İl Müdür Vekili Eşref Aslan, firma temsilcileri, öğrenciler ve iş arayanlar katıldı. Anemon Otel’de düzenlenen İstihdam Günleri açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından konuşan Manisa Müdür Vekili Eşref Aslan, fuarda 48 standın yer aldığını ve iş arayanlar için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi. Eşref Aslan, Manisa’nın özellikle engelli, kadın ve genç istihdamı konusunda Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu söyledi. Açılışta konuşan MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi de, nitelikli eleman ihtiyacının önemine dikkat çekerek, üniversite öğrencileri eğitim hayatında işle buluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

2018’DE 1 MİLYON 57 BİN İSTİHDAM

Fuarın açılışında konuşan İş ve Çalışma Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, istihdamın tüm ülkelerin konusu olduğunu belirterek, işsizlik sorununa ortadan kaldırmak için çalıştıklarını söyledi. 2002 yılında İş-Kur’un 24 bin 482 kişiyi işe yerleştirdiğini hatırlatan Genel Müdür Uzunkaya, “Türkiye’de 2018 yılına gelindiğinde bir yılda gerçekleştirilen istihdamı Manisa tek başına gerçekleştirdi. Manisa 2018 yılında 24 bin kişiyi işe yerleştirdi, tüm iş adamlarımızı tebrik ediyorum. Türkiye’nin nereden nereye geldiğini ortaya koymak için bu rakam yeterli. Geçen yıl Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bakanlığımızın, odalarımızın, sivil toplum kuruluşlarının seferberliği ile 24 binlerden 1.5 milyon istihdam ve 1 milyon 57 bin 349’unu İş-Kur gerçekleştirdi. Bu yıl oluşturulmaya çalışılan bütün fırtınalara, olumsuzluklara rağmen bugün itibariyle 1 milyon 110 bin istihdam gerçekleştirdik. İşgücü piyasasında köklü meselelerimiz var. Devletin başında Cumhurbaşkanı, kurum kuruluşlar, odalarımız çalışmalarının çok büyük ağırlılığını bu noktalara vermiş durumdalar” diye konuştu.

Türkiye’nin bugünkü başarısında tüm kamu kuruluşlarının, STK’larının, belediyelerinin, üniversitelerinin etkili olduğunu ifade eden Uzunkaya, “Bu başarı hep birlikte seferber olmamızın neticesidir. Çok büyük mesafeler kat ettik. Önümüzdeki yıl itibariyle hedeflerimizi artırarak yolumuza devam ediyoruz. Bir kısım çevreler istediği kadar olumsuzluklar oluşturmaya çalışsınlar, 2007-2017 yıllarında işgücü piyasası 246.5 milyon olan Avrupa’da 28 ülkenin istihdamı 7 milyon 190 bin, işgücü piyasası 160 milyon olan ABD’nin istihdamı 7 milyon 290 bindir. İşgücü piyasası 31 milyon olan Türkiye’nin istihdamı 7.5 milyondur. Türkiye’nin son süreçte gerçekleştirdiği istihdam başarısını örneği ve benzerinin yeryüzündeki ikinci bir ülke gerçekleştiremez” diye konuştu.

“ÇALIŞMAK İSTEYENE İŞ VAR”

Üniversite öğrencilerine seslenen Uzunkaya, Türkiye’de üniversite mezunlarının işgücüne katılım oranının yüzde 80’nin, istihdam oranlarının yüzde 70’lerin üzerinde olduğunu açıkladı. Uzunkaya şunları söyledi: “Açıkça söylüyorum, çalışmak isteyene, niteliği olana iş var. Biz niteliklerimizle işgücü piyasasının aranan elemanları olmak zorundayız. Hedeflerimize kilitlenelim, nitelikli insanlar yetiştirelim. Bütün hazırlıkları yaptırdığımız taktirde bizi hedefimizden kimse ele koyamaz.”

Manisa’nın istihdam rakamlarına da değinen Uzunkaya, özellikle engelli istihdamı konusuna dikkat çekti. Türkiye’de engelli istihdamının yüzde 40’larda olduğunu, ancak Manisa’da bu rakamın yüzde 55’e çıktığını dile getiren Celal Uzunkaya, işadamlarını tebrik etti. Genel Müdür Celal Uzunkaya’nın ardından konuşan Manisa Valisi Ahmet Deniz de, ülkenin en önemli problemlerinden birinin işsizlik olduğunu belirterek, Manisa’nın istihdamda en iyi illerden biri olduğunu açıkladı. Vali Deniz, “ Bir taraftan işadamlarımız eleman arıyor. Asıl problemlerden biri bu.Bizim temel sıkıntımız nitelikli elemandır. Kalkınacaksan, gelişeceksen nitelikli eleman sorununu çözmeliyiz” dile konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Ahmet Deniz, İş ve Çalışma Kurumu Genel Müdürü Cafer Uzunkaya en çok istihdam sağlayan, en çok engelli istihdam eden ve kadın istihdamında zirveye çıkan firmalara ödül verdi.

Fuar açılışına katılanlar işverenler tarafından açılan stantları ziyaret etti. Fuara katılan işsizler de firmaların stantlarında CV doldurdu. İstihdam Günleri Buluşması’nın 5 Aralık’ta sona ereceği belirtildi. (İLKER KILIÇASLAN)







 
Son Eklenen Haberler