SON DAKİKA

İlaç yokluğunun sorumlusu Eczacılar değil

8 Şubat 2019, Cuma 20:37

     


Eczanelerde çok önemli hastalıklarda kullanılanlar da dahil yaklaşık 500 ilaç bulunmuyor. Aydın 21. Bölge Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, “42 ilaç firması ve 20 ecza deposunun stokçuluk yaptığı tespit edildi” dedi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Döviz kurundaki yükseliş sağlık sektörünü de olumsuz etkiledi. Bazı ilaçlar piyasada ya kısıtlı olarak temin edilebiliyor ya da hiç bulunmuyor. İlaca ihtiyacı olan hastalar, eczane eczane, semt semt gezerek ilaç arıyor. Çok önemli hastalıklarda kullanılanlar da dahil yaklaşık 500 ilaç piyasada bulunmuyor. Piyasada ilaç olmaması, durumları kritik olan bazı hastalar için şimdiden tehlike oluşturmaya başladı.

"42 İLAÇ FİRMASI VE 20 ECZA DEPOSU STOKÇULUK YAPTIĞI ORTAYA ÇIKTI"

21. Bölge Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan ilaç yokluğunun sorumlusunun eczacıların olmadığını belirtti. Karaarslan, 42 ilaç firması ve 20 ecza deposunun stokçuluk yaptığının belirlendiğini vurgulayarak şöyle konuştu “Son günlerde bazı ilaçların piyasada bulunmadığı ya da kısıtlı bulanabildiği bir süreç yaşıyoruz. Konun farklı boyutları olmakla birlikte yokluğun asıl nedeni, zam bekleyen ilaç firmalarının piyasaya ilaç vermemesinden ve bazı ecza depolarının stokçuluk yapmasıdır. Sağlık Bakanlığı’nın yakın zamanda yaptığı çalışmalar neticesinde, 42 ilaç firması ve 20 ecza deposunun stokçuluk yaptığı tespit edildi. “dedi.

“HALK SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYORLAR”

Sağlık bakanlığının ilaçlar için fiyatlandırma yaptığını da kaydeden, Karaarslan, “Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin, fiyatlandırılmasına dair tebliğ var. 45 gün içerisinde ilaç fiyatlandırılmasında kullanılacak, yeni avro değeri ilan edilir. Bu yıl da kurdaki artış nedeniyle ilaçlara zam söz konusu. Bu zammı fırsat bilen ilaç firmaları ve ecza depolarının da fazla kar etme hırsı nedeniyle eczanelere ilaç verilmemektedir. Bu da halk sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Eczacılar halk sağlığı konusunda yüksek bir bilince sahiptir. Eczacılar sorunun mağduru iken, bu konuda sorumlu gösterilmesini kabul etmiyoruz. Sorumsuz üç beş eczacı yüzünden 26 bin eczacının zan altında bırakılmasını kamuoyu vicdanı kabul etmeyecektir.” diye konuştu.

“SUÇU ECZACILARA ATILLAR”

İlaç firmalarının piyasada suni ilaç yokluğu yaratıp, kamu otoritesi üzerinde baskı kurmak istediğini ifade eden Karaarslan, “İlaç firmaları kamuoyu üzerinde baskı kurmaya çalışıyor. Suni ilaç yokluğu algısı yaratmaya çalışıyor. İlaç firmaların eski taktlı ve karlı günlerine dönmeye çalışıyor. İlaçlara zam geleceği çok önceden belli olduğu ve serbest piyasa ekonomisi koşullarında eczanelerin, ilaç talebinin aratacağı ortadayken, ilaç üretim veya ithalatında gerekli tedbirleri almayarak sorunu tetikleyerek eczacıları suçlamışlardır.” dedi. (ÇAĞLAR HATİPOĞLU)







 
Son Eklenen Haberler