Aydın’ın Koçarlı İlçesi’nde çiftçilerin yaşadığı sorunları dile getiren Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, “Üreticimiz yetiştirdiği mahsulden kaç para kazanacağı belli değil. Resmen yarını olmayan bir kumar oynuyor. Yani çiftçimiz matematiği olmayan bir durumun içerisinde” dedi.
Koçarlı Ziraat Odası Başkanı ve aynı zamanda Sapalan Mahallesi Muhtarı Taner Güneş, yaşanan su problemi başta olmak üzere üreticilerin çok sayıda problemi bulunduğunu dile getirdi. Başkan Taner, hasat dönemi başlayan buğdayda henüz rakam açıklanmadığını ve bütün ürünlerde aynı sorunun yaşandığını belirtti.
“BÖLGE ÇİFTÇİSİNİN EN BÜYÜK SORUNU MAALESEF SU PROBLEMİDİR”
Koçarlı’da 2024 hasat dikim sezonunun başladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Taner Güneş, “Bölgemiz çiftçisinin en büyük sorunu, maalesef su problemidir. Valiliğin vermiş olduğu karar sonrasında tarım üretimi için iki su verileceği açıklandı. Tav suyu dahil iki suyla bu işin ne derecede olup olmayacağı endişesini içimizde taşıyoruz. İnşallah korktuğumuz gibi bir sezon olmaz. 2-3 suyla bu sezonu atlatabiliriz. Ancak en büyük beklentimiz, geçen seneki gibi devletin su ücretlerine yüzde 50 destek vermesi. Çünkü fiyatlar çiftçilerimize yüksek geliyor, öncelikli sorunumuz bu” diye konuştu.
“BUĞDAY ALIM FİYATININ 15 TL’NİN ÜZERİNDE OLMASINI BEKLİYORUZ”
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hala buğday fiyatının açıklanmadığını kaydeden Başkan Güneş, “Buğdayda hasat zamanı yaklaşıyor. Ancak ofisin herhangi açıklamış olduğu bir fiyat yok. Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin çıkarmış olduğu bir maliyet var, 10 lira 80 kuruş olarak. Fiyat 15 TL’nin üzerinde olmasını temenni ediyoruz. İşin gerçeği bir ekmek 10 lirayken, buğday alım fiyatının 15 TL’nin üzerinde olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
“ÜRETİCİLERİMİZİN SORUNLARI BURALARDA DİLE GETİRMEK İSTİYORUZ”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin öncülüğünde Ankara’da yetkililere çiftçilerin sorunlarını ileteceklerini belirten Başkan Taner Güneş, “Bölge çiftçimizin birinci sorunu su ve su fiyatlarının yüksek olması. Salı günü Ziraat Odaları olarak Ankara’da toplantımız olacak, oraya gideceğiz. Devlet Su İşleri yetkileriyle bu konuları konuşacağız. Tarım Bakanımızdan randevu aldık, sonra Cumhurbaşkanı’nın bir toplantısına katılacağız. Üreticilerimizin sorunları buralarda dile getirmek istiyoruz” dedi.
“BİZ ÖNÜMÜZÜ GÖRMEK İSTİYORUZ”
Çiftçilerin yetiştirdiği ürünü kaç liradan satacağını bilmeden üretim yaptığını, bu durumun insanları tarımdan uzaklaştırdığını dikkat çeken Başkan Güneş, “Hayatta her şeyin bir matematiği var. Vatandaşın belli bir parası varken yatırım yapmak için kullanılabiliyor ama çiftçimizin böyle bir durumu yok. Benim arazim, gerekli ekipmanım var, çiftçilik yapmak istiyorum. Fakat pamuk ekersen sonucunda kaç para kazanacağım belli değil ve bütün ürünlerde durum böyle. Yani resmen yarını olmayan bir şeyde kumar oynuyor gibi bir durumun içine düştük. Çiftçinin şuanda içinde olduğu durum hiç hoş bir durum değil. Matematiği olmayan bir durumun içerisindeyiz. Ülkede bir şeylerin artık değişmesi lazım ve devlet bunlara el atmalı. Sezonun sonunda ne olacak, fiyatlar belli değil. Biz önümüzü görmek istiyoruz. Şuandaki buğdayda 10 TL’nin üzerinde maliyet var, ofis bunu kaç paraya alacak ve üretici bu işin sonucunda ne kadar para kazanacak. Bu belirsizliklerin bir an önce netleşmesini istiyoruz. Bütün hükümet yetkililerimizden şu anki talebimiz budur” ifadelerine yer verdi.