SON DAKİKA

''Kapanma meselesi bir daha gündeme gelmemeli''

12 Ağustos 2021, Perşembe 11:40

     


Aydın Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, tvDEN'de ‘’Emin Aydın’la Baş Başa’’ programının konuğu oldu. Ülken, yangınlarla ilgili değerlendirmelerde bulunup, TOBB üyelerinin durumları hakkında bilgiler verdi.

Başkan Ülken, ‘Pandemiyle ve ekonomiye verdiği zararlarla boğuşurken çok şiddetli bir şekilde yangın felaketleriyle bütün ülke bir aydır boğuşuyor. İlk etapta Antalya’da başladı oradan Muğla’ya sıçradı derken en son bize geldi. Bu yangınların çıkışı esnasında bir çıkmaması adına önlem almak çıktığı esnada neler yapılacağı planlarının hazır olması ve bu yangınları çok kısa ve en az zararla atlatıp söndürme soğutma çalışmaları burada önemli olan. Hem aynı anda denk gelmesi hem de bizim ülke olarak acı bir şekilde buna hazırlıksız olduğumuz gerçeğiyle hepimiz yüzleştik. Tam biz Antalya’ya yardım edelim sonra Marmaris’e uzanalım yardımları götürelim diye uğraşırken 3-4 gün yoğun bir şekilde Marmaris ve Bodrum’a Aydın’dan destek sağlarken birden Karacasu’da başlayan bir yangın haberiyle irkildik. Hemen o gece oraya intikal ettik biz ertesi gün ve Marmaris’teki yangının da biraz daha rahatlamasından mütevellit bizim oraya kaydırdığımız arazöz, tanker, buz gibi bir çok imkanı Karacasu’ya kendi bölgemize yönlendirdik ve tam o sırada bir de Bozdoğan’da başladı ardından da Çine’de başladı. Böyle durumlarda bizim milletimiz çok fedakâr. Ben o esnada arazözleriyle, yangın söndürme cihazlarıyla, yanmaz eldivenleriyle, ekipmanlarıyla yanı sıra beton mikserleriyle, beton pompalarıyla, iş makineleriyle komple seferber olan Aydın Ticaret Odası üyelerimi tek tek tebrik ediyorum’’ dedi.

‘’KAPANMA MESELESİ BİR DAHA GÜNDEME GELMEMELİ’’

Ülken, ‘’Normal şartlarda biz Aydın’ın en batısındayız. Ülkenin en medeni ilindeyiz. Kültür seviyesi en yüksek, sorgulama kültürüne sahip aydın insanlardan oluşuyoruz ve zaten biz il olarak aşılama ve aşılanma konusunda başarılı bir ildik ama bir yerde hafif bir duraksamaya başlamıştık. Hal böyle olunca biz direkt bir farkındalık oluşturmak adına hem sosyal medyada hem TV kanallarında vatandaşlarımızın, üyelerimizin aşılama ile ilgili aşılamaya bakış açılarını olumlu yönde etkilemeye yönelik farkındalık oluşturmak adına bir film hazırlattık. Bunu Sağlık İl Müdürümüzle de Sayın Valimizle de istişare ettik. Bizim başlattığımız o aşı kampanyasının mutlaka sadece bizden kaynaklı değildir ama o süreçten bugüne kadar çok ciddi bir yol alındı, maviye geçtik. Bir yandan da vaka ortalamalarında sıralamada Türkiye’de en iyi durumdaki il pozisyonuna geldik. Kapanma meselesi bir daha gündeme gelmemeli. Gündeme gelmesi bile psikolojik olarak bizi bitirir. Malumunuz en son nargile cafeler kaldı. Mart 2020’den önceyle bugün arasında açılma, yasak, kapanma kavramlarını hep birlikte değerlendirdiğinizde bir tek nargile cafeler kaldı. Biz diyoruz ki, ilk ondaki aşılamayla ilk ondaki vaka oranlarına bakılarak nargile cafelerinde o illerde açılması. Normal şartlarda Türkiye’de tamamen açılmasını talep ediyoruz biz iş dünyası olarak ama en azından bir pozitif ayrımcılık göstermek adına aşılama ve vaka sayılarını baz alarak illerin ödüllenmeye başladığı bir döneme gitmemiz lazım. Kısıtlamaların, yasaklandırılmaların, cezalandırmaların değil de ödüllendirmenin ön planda olduğu bir süreci de gözlemlemek lazım’’ dedi.

‘’MALININ ASIL GÜVENCESİ PAZARDAKİ KARŞILIĞIDIR’’

Gazeteci Emin Aydın’ın "Yeni incir sezonu ile ilgili nasıl bir değerlendirmede bulunacaksınız?" sorusuna Ülken, ‘’Rekolte tahmini ile ilgili oluşan komisyon çalışmalarını daha tamamlamadı daha devam ediyorlar. Bu rekolte tahmini de biliyorsunuz Aydın’da değildi onu zorla kavga ederek aldık. Bizi İzmir basınında yerden yere vurdular ama biz hakkımızı aldık. Aydın’ın incirinin rekoltesini İzmirlilerin açıklaması kadar saçma bir şey olmaz demiştik zaten. Kavgamızı verdik, rekolteyi biz açıklıyoruz. Aydın Tarım İl Müdürlüğü, Aydın Ticaret Odası’ndan, Aydın Ticaret Borsası’ndan bir heyet şu an geziyorlar. Ön bilgiler geldi ama resmi açıklama olmadan bununla ilgili bir şey söylemek doğru olmaz. Çok kötü de değil. Bir sıcaklar onu hafif etkilemiş ama rekolte ve kalite konusunda büyük endişe yaşamamız gereken bir konu olmadığını gözlemliyorum. Daha önemlisi şu, malınızın ederini ne kadar yükseltebiliyorsunuz? Malının asıl güvencesi pazardaki karşılığıdır. Atıyorum Amerika’da, Fransa’da İtalya’daki süper market zincirlerinin raflarında senin incirim kaç Euro ediyor, kaç dolar ediyor? Biz bunu sürekli çıkartıyoruz çünkü Avrupa Birliğindeki Aydın incirimizin tescili malumunuz Aydın Ticaret Odası’na ait o nedenle biz malımızın ederini yükseltmeye çalışıyoruz aynı zamanda da malımızın kalitesini de çiftçilerimizin bilinçlenmesiyle birlikte arttırmaya gayret ediyoruz. Bizim malımızın ederi artmaya başladıkça Aydın’daki incir ağacı dikimi çok artmaya başladı’’ dedi.

‘’ORALARDA ÇOK CİDDİ GİRİŞİMCİLİK ÖRNEKLERİ VAR’’

Ülken, ‘’Pazarı genişletip başka yere gidip mal satmak dururken Emin Aydın’ın sattığı firmayı bulup ben gidip ya ben ona bir on sent daha düşük mal vermeye çalışırsam bu işin sonu hayır olmaz. Bu konular uluslararası rekabetçilik açısından da dikkat edilmesi gereken şeyler, tekelleşemezsiniz. O nedenle de biz bunu uygun dille ve pazarı arttırabilmek adına hamleler yaparak bir 3 senedir çözer haline geldik. Dış Ticaret Ofisimiz var o Dış Ticaret Ofisinde diyoruz ki ya gidip sen Emin Aydın’a satma bunu gel şurada arayan var, bu malı buraya sat. Sistem oturmaya başladı. Teknokent’i biz yıllardır söylüyoruz. Adam gibi bir hale getirebilirsek Teknokent’in o fiziki ortamını çok daha iyi yerlere gelecek. Çalışkan bir ekip var orada. İyi de firmalarımız var. Hem akademisyenlerimiz var hem iş dünyasından firmalarımız var. Oralarda çok ciddi girişimcilik örnekleri var. Bunların Avrupa Birliği’ne yatkınlıkları daha bugün Teknokent’le iş birliği halinde bir eğitim düzenledik Zoom üzerinden. Avrupa Birliği projeleri nasıl yazılır anlattı bizim arkadaşlarımız’’ dedi.

‘’AYDIN’IN HAKKINI TAMAMEN DE YEMEYİN’’

Ülken, ‘’Kuşadası’nda serbest turizm bölgesi kurulması lazım. Kuşadası KOMER iklim burası. Bir kış turizmi o yatakların hepsi boş kalıyor. Devletin Bakanlıklarının kongreleri Antalya’da yapılır diye bir ayet var da bizim mi haberimiz yok. Özel sektör istediği yerde gider kongresini yapar. Emin Aydın alır tvDEN’deki ekibini Ağrı’da kongre yapar. Devletin Bakanlarının Kongresi, Toplantısı, Sempozyumu niye sürekli Antalya’da olur? Kuşadası yok mu bu ülkede? Yok mu bu ülkede Marmaris, Bodrum? Yok mu Çeşme? Her şey Antalya mı ya? Antalya’da bizim ülkemizin canı ciğeri her şeyi ama adalet. Lobi eksik diye kantarın topuzu bu kadar kaçmaz. Aydınlılar birbirleri ile uğraşmasın hakkımızı da lobimiz az diye tamamını da yemeyin. Aydın’ın hakkını tamamen de yemeyin’’ dedi.

‘’SURİYELİLER GEÇİCİ SÜRELİ, AFGANLAR KAÇAK’’

Ülken, ‘’Bir, iltica etmiş devlet tarafından kabul edilmiş adam mülteci. İki, ileride vatandaşlıkta dahil olmak üzere bazı sosyal hakların teslim edilebileceği bir sistemde sığınmacı. Üç, geçici süreli sığınmacı. Dört, yasa dışı yollardan ülkeye giriş yapmış kaçak. Bunların tamamına göçmen diyen var. Bunların tamamına sığınmacı diyen var. Bunların tamamına mülteci diyen var. Suriyeliler geçici süreli, Afganlar kaçak. İş dünyası adına bir şey söyleyeyim. Sadece ucuz işçilik değildir bir ülkenin özel sektörünün kısa vadeyle bakması değildir. Ülkenin kalkınması, ülkenin refahı için bakış açısı. Özel sektör ülkenin insanıyla, ülkenin işçisiyle, ülkenin beyaz yakalısıyla kalkınır. Dıştan yatırımcı alır, dışardan çalışma izniyle gelen işçi de alır ama bir ülkede eğer bunlar olmazsa ekonomi çöker dersek bu ülkenin insanını bunlar olmadan bu ülkeyi kalkındırabilir hale getirmekten yoksun kalırsak, bu ülkenin insanının çalışabildiği bir ortamını, bir eğitim sistemini, çalışma hayatını dizayn edemez de bunlara muhtacız demeye gelirsek bu işler olmaz’’ dedi. (ELİF DUMANOĞLU) 







 
Son Eklenen Haberler