SON DAKİKA

Manisalı üreticilerin endişeli bekleyişi sürüyor

15 Ocak 2019, Salı 09:04

     


Yağmurun 3 gündür aralıksız yağdığı ve meteoroloji verilerine göre metrekareye 214 kilogram yağışın düştüğü Manisa’da üreticiler yeni sağanak uyarısıyla endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. Yüzde 70’i su altında kalan Manisa Ovası'nda ekili arpa, buğday, yulaf ve hayvan yem bitkilerinin tamamı zarar görürken, kesin hasar tespitinin ancak suların çekilmesiyle yapılabileceği öğrenildi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Manisa, son 20 yılın en şiddetli yağışlarını yaşarken taşan sulama kanalları ve Gediz Nehri hem yerleşim yerlerini hem de ekili tarım arazilerini sular altında bıraktı. Yaklaşık yüzde 70’i su altında kalan Manisa Ovası'nda birçok çiftlik ve bağ evine hala ulaşım sağlanamazken ekili tarım arazileriyse tamamen zarar gördü. Su baskınının verdiği zararı yerinde incelemek için Gediz Nehri kenarındaki tarım arazilerinde incelemelerde bulunan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, suların çekilmesinin ardından hasar tespit çalışmalarına kurumlarla işbirliği yaparak başlayacaklarını ve Manisa’nın afet bölgesi ilan edilip edilmeyeceğinin ondan sonra belirleneceğini açıkladı.

Çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Altındağ, Manisa'nın son 20 yıldır böyle bir su baskınına uğramadığını, Manisa Ovası'nın yüzde 70'inin hâlâ sular altında olduğunu söyledi. Ekili buğday, arpa, fiğ, yonca gibi ürünlerin zarar gördüğü ovada en büyük zararı çiftliklerin ve ova damlarının gördüğünün altını çizdi. Çiftçilerin aylık ekipmanlarının, üzümlerinin, gübrelerinin, her şeylerinin zarar gördüğünü de sözlerine ekleyen Altındağ, önceki yıllarda bu gibi afetler sonrasında faiz ve borç ertelemesi gibi kolaylıkların sağlandığını hatırlattı. Zarar tespitinden sonra zararlarının net olarak karşılanması gerektiğini, çünkü çiftçilerin buğday, arpa ve hayvan yem bitkilerinde yüzde 70 ila 80 arasında kayıp olduğunu söyledi.

“BİR YILDA DOLMAYAN BARAJLAR 3 GÜNDE DOLDU”

Ekili olmayan tarım arazilerinde su baskınının herhangi bir sıkıntı oluşturmayacağını kaydeden Altındağ, bir yılda dolmayan barajların 3 günde dolduğunu söyledi. Meteorolojinin önümüzdeki günlerde yoğun bir yağmur uyarısında bulunduğunu hatırlatarak, bundan sonraki yağmurlarla birlikte barajlardaki suların ovaya taşabileceğini iddia etti.

SULAR ÇEKİLİNCE HASAR TESPİTİ YAPILACAK

Şu anda vatandaşın yapabileceği hiç bir şey olmadığını kaydeden Altındağ, vatandaşın sudan dolayı kendi çiftliğine gidemediğini söyledi. Önümüzdeki günlerde tekrar yağmur olmazsa, bir iki gün sonra suların çekilmesiyle birlikte hasarın gerçek boyutlarının tespit edilebileceğini söyledi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü aracılığıyla ve kendi ziraat mühendisleriyle bizzat hasar tespiti yapacaklarını, zarar gören vatandaşların mutlaka kendilerine bildirmesi gerektiğini ifade etti.

Su basan ovada suyun yarım metre kadar çekildiğini kaydeden Altındağ, çiftlik evlerinin yarısına kadar su içinde kaldığını ve içindeki bütün malzemelerinin kullanılamaz hale geldiğini vurguladı.

"ÖNLEM ALMAK ÇOK ZOR"

Bu tür yağışlara karşı önlem almanın çok zor olduğunun altını çizen Altındağ, “Bu Allah’tan gelen bir durum. Bağyolu Göletimiz geçen sene bir yıl boyunca dolmadı ama şimdi 3 günde gölet tahliyeden akar hale geldi. Buna önlem almak çok zor." dedi.

Bu mevsimde yağan yağmurun ve su baskınının üzüm bağlarında herhangi bir olumsuzluğa neden olmayacağının altını çizen Altındağ, suyun çekilmemesi ve hava sıcaklığının eksi derecelere düşerek suyun buz tutması ile üzüm bağlarına da zarar vereceğini anlattı. (İLKER KILIÇASLAN)







 
Son Eklenen Haberler