SON DAKİKA

Kiraz'a mantar tesisi kuruldu

18 Eylül 2018, Salı 10:11

     


İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği eğitim ve desteklerle istiridye mantarı üretimine başlayan Kiraz'ın emekçi kadınları, istedikleri üretim tesisine de kavuştu. Her ekim periyodunda 4-5 hasat yapma imkanı sunan tesiste yılda en az 20 ton istiridye mantarı üretilmesi hedefleniyor.

Verdiği eğitim ve desteklerle Kirazlı kadınları evlerinin bir bölümünde istiridye mantarı üretimine teşvik ederek iş olanağı sağlayan Büyükşehir Belediyesi'nin projesi başarılı oldu. İlk etapta evin ufak tefek masraflarını karşılayabilmek için yola çıkan üretici kadınlar, kurdukları kooperatife yurtdışından bile talep gelmeye başlayınca hedef büyüttü. Geçen aylarda ilçeyi ve kooperatifi ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan alınan üretim tesisi sözü de kısa sürede hayata geçti. Üretim miktarı ve kaliteyi artırması beklenen "İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği ve Uygulama Merkezi", Kocaoğlu'nun da katıldığı törenle açıldı. Kocaoğlu, Kiraz'ın Kırköy Mahallesi'nde yaşayan ve mantar üretimi konusunda öncülük yapan kadınlara teşekkür etti.

MEZBAHA BİNASI MANTAR TESİSİ OLDU

Kiraz'daki eski mezbaha binasını mantar tesisine dönüştüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylelikle ilçe ekonomisi için yeni bir yol da çizmiş oldu. Binaların bakım ve onarımları Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yapılırken, üretim alanlarının kurulumu için gereken alımlar ise Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi. Toplam 170 metrekare üretim alanına sahip tesiste yılda 4 ayrı periyotta mantar tohumu ekimi yapılacak. Her ekim periyodunda 4-5 hasat yapma imkanı sunan tesiste yılda en az 20 ton istiridye mantarı üretilmesi hedefleniyor. Tesiste işgücü gerektiren tüm çalışmalar kooperatif ortağı kadınlar tarafından yevmiye usulüyle yapılıyor. (DHA)







 
Son Eklenen Haberler