SON DAKİKA

İranlı yatırımcıların gözü gıda ve tarımda

31 Temmuz 2019, Çarşamba 16:29

     


İranlılar Türkiye’den ne alıyor, hangi alanda yatırım yapıyor? Yatırımcıların gözünden avantajlar ve dezavantajlar tvDEN'de konuşuldu. Gazeteci Emin Aydın'la Baş Başa programına konuk olan İranlı yatırımcı Avukat Macid Macidi, emlak sektörüne dikkat çekti. Geçen yıllara oranla Türkiye'ye yapılan emlak yatırımlarının arttığına değinen Macidi, "İranlı yatırımcının Türkiye'de en çok gıda, tarım, emlak ve tıbbi sektöre bir yatırımı söz konusu." dedi.

Gazeteci Emin Aydın'ın hazırlayıp sunduğu Baş Başa programında yabancı yatırımcıları Türkiye pazarına çekme ve Türkiye'nin İran pazarındaki payını artırması için yatırımcıların dikkat etmesi gereken konulara değinildi. İranlı yatırımcı Avukat Macid Macidi, "15 yıldır Türkiye'de yaşıyorum. Özellikle gayrimenkul üzerine danışmanlık yapıyorum. İranlıların Türkiye'den alım satım yapmasına fırsat sağlıyorum. Yabancı bir yatırımcının Türkiye'de ne ihtiyacı varsa yardımcı olabiliyoruz. Türkiye İran arası kardeşlik var. Siyasal açıdan vizesiz geçişler var, insanlar kendini evinde hissedebiliyor. Yabancı yatırımcılar Türkiye'yi güvenli bir liman olarak görüyor. Birçok ülkeyi görmeme, yaşamama rağmen bir yatırımcı olarak Türkiye daha güvenli ve istikrarlıdır. Yatırımlarımı TL üzerinden yapıyorum ve kıymetleneceğini düşünüyorum. 2018-2019 yılında İranlı yatırımcılar 964 daire satın almışlar. 2019'da 3 bine yakın alım yapılmış. Vatandaşlık kanunu 2018 Eylül'de geldi. Bu karar İranlıları sevindirdi. Amerika ve Kanada yerine Türkiyeyi seçtiler." dedi.

"İRANLILAR EMLAK SEKTÖRÜNE YATIRIM YAPIYOR"

İranlıların başta İstanbul olmak üzere İzmir, Ankara ve Antalya Alanya'nın tercih ettiğini, yatırımlarında çoğulukla emlak üzerine yapıldığına dikkat çekti. Mecidi konuşmasında şöyle konuştu;

"İranlıların tercih ettiği iller başında İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya Alanya geliyor. Türk tüccar İran pazarından pay almak istiyorsa ne yapmalı derseniz; İlk öncelikle güven vermeli ve kendisini tanıtmalı. Bunu yapmak için bir medya kanalı şart. İran'da sosyal medya kullanımı yaygın değil. Özellikte TV kanalları çok fazla tercih ediliyor. Türkiye'deki diziler ve filmler farsça'ya çevrilerek İran'da gösterime sunuluyor ve ciddi bir dizi pazarı var.

SATIŞLAR NASIL ARTAR?

Satışları artırmak için Proje, reklam ve güven çok önemli. Hukuki bir firma olması yabancı bir yatırımcıya güven veriyor. Özellikle emlak sektöründe tercih edilen şeyin başında garantör kurum kişi olması gerekiyor.Türkiye yabancı yatırımcıyı koruyan kanunlar barındırıyor bu da güven veriyor.

YATIRIMCI NELERE DİKKAT EDİYOR?

Bizde üç türlü alıcı var. Neden Türkiye'ye geldiğini soruyoruz öncelikle. Yatırım, yaşam veya tatil mi? İnşaatçılar bu üç gruba göre fırsatlar yaratmalı. Birçok detay var. Mesela İranlı yatırımcılar büyük ev ve çok odalı mülkleri tercih ediyor. Örneğin havuzlu daireler daha çok tercih ediliyor. Türk inşaat piyasası için İran pazarında büyük fırsatlar var.

EN KARŞI YATIRIMLAR HANGİLERİ?

Yatırım her zaman kar amaçlı yapılır ama zararlar da oluyor tabii. Biz genelde dolarla geliyoruz TL'ye çeviriyoruz yatırımımızı. Bir kaç yıl sonra aldığı daire fiyatı daha aşağılarda olabiliyor. Yani fırsatçılara izin vermemek gerekiyor. Emlak sektörünü iyi tanımalı, mekanı ve bölgeyi iyi araştırmalılar. Bir yabancı Türkiye'den ev aldığında kaybı olabilir ama doğru yatırımla bu ortadan da kalabilir. Ödemelerde kayıplar olabiliyor. Yüzde 25 oranında ödeme kayıpları olabiliyor. Paralar değer kaybedince taksitler gecikiyor, ödenmiyor.

HANGİ SEKTÖRLERE YATIRIM YAPILIYOR?

İranlılar hangi sektörlere yatırım yapıyor? sorusu en çok karşılaştığımız konu. Gıda ve tarım ile tıbbi malzeme sektörüne yatırım çok fazla yapılıyor. Türkiye bu yatırımlara destek veriyor. Türkiye'den İran'a bu iki alanda ihraç kapıları açık. Türkiye'nin tüccara sağladığı destekler var. Kirasını ödüyor, vergi indirimleri oluyor ve reklamını dahi yapıyor. Bu imkanlar İranlı yatırımcıyı Türkiye'ye çekiyor, üretimi burada yapıp ihracat çıkışı Türkiye olsun istiyorlar." (AYŞE YILMAZ)







 
Son Eklenen Haberler