SON DAKİKA

Diyarbakır, dünyanın erişilebilir inanç merkezi olma yolunda

10 Aralık 2018, Pazartesi 15:53

     


Medeniyetler Beşiği Diyarbakır Dünya İnanç Turizmi ve Erişilebilir Turizm’in gözdesi olma yolunda ilerliyor.

Dünya Engelliler Birliği WDU “erişilebilir turizm” açısından Türkiye’nin önünü açmaya yönelik çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Dünya Engelliler Birliği WDU Kurucu Başkan Yardımcısı Necdet Öztürk ve beraberindeki heyet geçtiğimiz hafta Diyarbakır’da bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi.

Peygamberler Kabri’nin Eğil İlçesi’nde olması dolayısıyla inanç turizminde erişilebilir turizm merkezinin Diyarbakır olması yolunda ilk adımlar atıldı. WDU Başkan Yardımcısı Öztürk, Eğil Kaymakamı Kürşad Atak’ı makamında ziyaret etti. Öztürk burada yaptığı konuşmada İnanç Turizmi ve Erişilebilir Turizm potansiyelini Türkiye’nin turizm bölgelerine tatil ve manevi huzur için çekebilmek amacıyla proje hazırladıklarını belirtti. Eğil Kaymakamı Atak ise Diyarbakır’ın dünya markası olma yolunda önemli bir adım olarak nitelediği bu çalışmalarda üstlerine düşen ne varsa yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Dünya Engelliler Birliği WDU Kurucu Başkan Yardımcısı Öztürk ve beraberindeki heyetin, Diyarbakır’daki ikinci durağı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi oldu. Genel Sekreter Muhsin Eryılmaz ile bir araya gelen heyet burada dünyada ve Türkiye’de “erişilebilir turizm” adına yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. WDU Başkan Yardımcısı Öztürk, dünyada 2017 itibariyle 650 milyon geceleme yapıldığını ancak, Türkiye’nin bu büyük turizm hareketinden erişebilirlik sorunları nedeniyle gereken payı alamadığını ifade ederken, Dünya Engelliler Vakfı (DEV) ve Dünya Engelliler Birliği'nin (WDU) hazırladığı ‘Accessible Tourism (Erişilebilir Turizm) Projesi’ kapsamında, Dünya Erişilebilir Turizm Merkezi'nin Dalaman'da kurulmasına karar verildiğini vurguladı.

Öztürk, Diyarbakır’da da konu ile ilgili duyarlılık gördüklerini, havalimanının yeni ve uluslararası standartlarda erişilebilir, turizme uygun ve merkeze yakın olmasının, yeni yapılan yerleşkelerde sokak ve caddelerin erişilebilir yapılmasına yönelik iyi niyetin pekiştiğinin gözlendiğinin bu merkezin seçilmesinde rol oynadığını kaydetti.

Öztürk, ayrıca medyada Diyarbakır’ın iyi tanıtılmadığının beklediğinden müspet yönde çok farklı bir şehirle karşılaştığına vurgu yaptı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Muhsin Eryılmaz da Dünya Engelliler Birliği ile kenti ulaşılabilir, erişilebilir, huzurlu ve güvenli kent durumuna getirmek istediklerine değindi. Eryılmaz şöyle konuştu: “Dünyada ve Türkiye’de Diyarbakır’ın istenilen şekilde tanıtılmadığını görüyor, turizm amaçlı gelebilecek insanların önünü açmamız konusunda ortak çalışmalarda bulunmanın öneminin farkına varıyoruz. Diyarbakır, dinlerin ve medeniyetlerin buluştuğu peygamberler ve sahabelerin kabirlerinin olduğu önemli bir merkezdir. Diyarbakır medeniyet merkezi kimliğiyle, ilimin, irfanın, edebin, dinin ve imanın merkezi kimliğiyle her dönem önemli bir merkez bir şehir olmuştur. Konuyla ilgili Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla’ya bilgilendirme yapacağım.” dedi.

Dünya Engelliler Birliği WDU heyeti daha sonra Peygamberler Kabri’ni, Ulu Cami’yi, Sülüklü Han’ı, Diyarbakır Stadyumu’nu ve şehri gezerek erişilebilir şehir olma yolunda neler yapılması gerektiğine yönelik notlarını aldı.

Önümüzdeki günlerde daha somut adımların atılacağı ve uluslararası heyetlerin Diyarbakır’a yönlendirilerek çalışmaların hız kazanacağı öğrenildi. (CANAN BAYKIZ)







 
Son Eklenen Haberler