SON DAKİKA

“Kızılay, insanların bu güvenini boşa çıkartmıyor”

13 Haziran 2022, Pazartesi 20:08

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Kızılay Nazilli Şubesi Başkanı Mevlüt Günay oldu. Kızılay’ın kuruluşu, amaçları, hizmetleri ve hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Günay, “Kızılay, insanların bu güvenini boşa çıkartmıyor” dedi.

“TÜRK OLSUN, SAVAŞ ESİRİ OLSUN HERKESE GEREKEN İNSANİ YARDIMI YAPMIŞTIR”

Kızılay’ın kuruluşu ile ilgili Günay, “Kızılay, savaş alanında yaralanan ya da hastalanan askerlere yardım etme gayesi ile doğmuştur. 11 Haziran 1868 tarihinde, ‘Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’ adıyla Doktor Marko Paşa, Doktor Kırımlı Aziz Bey, Doktor Abdullah Bey ve Ekrem Paşa tarafından kurulan Kızılay, 1877 yılında Osmanlı Hilal-i Ahmer adını almıştır. 1935 yıllarında gelişen konjektör gereği ismi bazı değişikliklere uğramış ve kuruluşumuz son olarak 1947 yılında Türk Kızılay Derneği adını almıştır. Türkiye’nin taraf olduğu tüm cephe gerisinde kurulduğu, kurduğu seyyar ve sabit hastaneler, hasta taşıma servisleri, donattığı hastane gemileri, yetiştirdiği hemşireler ve gönüllü hasta bakıcılar aracılığıyla savaş alanında yaralanan ya da hastalanan on binlerce Mehmetçiğin, dost ve düşman askerlerin bakım ve tedavisine yardımcı olmuştur. Türk olsun, savaş esiri olsun herkese gereken insani yardımı yapmıştır. 1. Meşrutiyet’ten sonra İstanbul’da görülen büyük kolera salgınından bu yana yurdumuzda çıkan doğal afetlerde felakete uğrayan felaketzedelerin beslenme ve barınmasını üstlenmiş, uluslararası yardım faaliyetlerine katılmış, hemşirelik ve kan ile ilgili eğitimler ve hizmetler alanında öncülük yapmıştır” dedi.

“TARAFSIZLIĞIN VE BARIŞIN SİMGESİDİR”

Günay, “Hiçbir ayrım yapmaksızın, insanın acısını önlemeye ve hafifletmeye çalışmak, insanlar arasındaki saygıyı ve iş birliğini arttırmayı amaçlamaktadır. Kızılay, ihtiyaç anında dayanışmanın, savaşın en kızgın anında tarafsızlığın ve barışın simgesidir. Türk Kızılay, amaçlarını gerçekleştirirken bazı ilkeleri kendine distür edinmiş ve bu kapsamda faaliyetlerini yürütmeye devam etmektedir. Bu ilkeler; ilk olarak insan hayatının ve sağlığının korunması, insanlar arasında karşılıklı anlayışı ve kalıcı barışı desteklemek anlamına gelen ‘İnsanlık ilkesi’, insanlar arasında ırk, millet, dini inanç, siyasi düşünce farkı gözetmeksizin hiçbir zaman ideolojik niteliklere girmemek bağlamında ‘Tarafsızlık ilkesi’, özerkliğe sahip olması açısından ‘Bağımsızlık ilkesini’ ‘Gönüllü hizmet ilkesini’, ‘Birlik ilkesi’ ve son olarak diğer ülke ulusal örgütleriyle eşit statüye sahip olması açısından ise ‘Evrensellik ilkesi’ benimsenmiştir” diye konuştu.

“VARLIKLI İNSANLAR İLE FAKİR İNSANLAR ARASINDA BİR KÖPRÜDÜR”

Günay, “Biz hizmet ederken mutlaka devlet ile istişare ederek hareket etmeye çalışıyoruz. Devlet tarafından herhangi bir katkı sağlanmamaktadır. Kızılay’ın gelirleri vatandaşlarımızın bağışlarıdır. Vatandaşlarımızın bağışları ile ayakta duruyoruz. Kızılay bir köprüdür. Varlıklı insanlar ile fakir insanlar arasında bir köprüdür. Hayır sahibi, varlık sahibi insanlar bizlere bağış yapar. Biz o kişilerin istekleri doğrultusunda insanlarımıza yardım götürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“AFET BÖLGELERİNE EN KISA SÜREDE ARACIMIZ İLE GİDİP YARALARINI SARMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Günay, “Biz 2019 yılında Kızılay’ı tekrar faaliyete geçirdik. 2020 yılında bir bağışçımızın bir isteği doğrultusunda Kızılay’a Anaokulu yaptık. Hala eğitime devam ediyor. Aydın Merkez’de birçok eğitime katıldık. Geçtiğimiz gün orman yangınları ile ilgili eğitimlere katıldık. İnşallah ihtiyaç durulmaz ama ihtiyaç duyulduğu anda bizim ikram aracımız var. Afet bölgelerine en kısa sürede aracımız ile gidip yaralarını sarmaya çalışacağız. Kurban Bayramının da yaklaşmasıyla beraber vatandaşlarımızdan kurban bağışlarını bekliyoruz. Kızılay, Et ve Süt Kurumu ile anlaşmalı, kurbanlarımızı orada kesiyoruz. Geçen sene 2155 büyükbaş hayvan Kızılay'a bağışlandı ve Kuyucak’ta kesimleri gerçekleştirildi. Vatandaşlarımızın Kızılay’a bir güveni var. Kızılay, insanların bu güvenini boşa çıkartmıyor” ifadelerini kullandı. 







 
Son Eklenen Haberler