SON DAKİKA

"Aydın BŞB şirketlerindeki zarar 200 milyon lirayı aştı"

14 Aralık 2021, Salı 12:34

     


CHP Aydın eski İl Başkan Yardımcısı ve Gazeteci Serhan Seyhan, tvDEN'de Gazeteci Emin Aydın’ın hazırlayıp sunduğu “Emin Aydın’la Baş Başa” programının konuğu oldu. Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin şirketlerinden söz eden Seyhan, "Bu şirketlerin zararlarının toplamda 200 milyon lirayı aştığını düşünüyorum" dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Seyhan, “İzleyicilerimize şunu ifade etmek istiyorum, biz 14 aydır Aydın Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan olumsuzlukları, usulsüzlük iddialarını var olan adli soruşturma ve kovuşturmaları, İçişleri Bakanlığı’nın verdiği idari soruşturma izinlerini ayrı ayrı ele aldık. Biz bir şeyleri ortaya koyuyoruz, koyduğumuz şeylerin karşılığını halkta, sokakta görmeye başladık, insanlar buna tepki vermeye başladı. Sosyal medya paylaşımlarında çalışmanın ışığı fazlaymış gibi yorumlara neden olan çok ciddi ironik göndermelerin olduğu, artık sosyal medyada bile bu konuların tepki gösterilmesi haline geldiği bir ortamda bizim artık bunları daha üst perdede ve daha nitelikli olarak ortaya koymamız lazım” dedi.

“MUHALEFET PARTİLERİNİ BİLE KENDİSİ ŞEKİLLENDİRMEK İSTİYOR”

Seyhan, “Türkiye’de kadın egemenliğini savunduğunu söyleyen, Türkiye’de kadınların ön planda olmasını söyleyen, kadın pozitif ayrımcılığını uyguladığını söyleyen Sayın Büyükşehir Belediye Başkanı’na 3 tane sorum var. Sizden başka bir kadının Cumhuriyet Halk Partisi’nde kadın Milletvekili olmasına bugüne kadar destek ve izin verdiniz mi? 3 defa anahtar liste yayınladınız, hangisinin içinde bir tane kadın vardı? Kendi yönettiğiniz kurumlarda mobbing kararı aldırmış, mobbing kararı çıkmış, mobbing sebebiyle sizi şikayet etmiş soruşturma yapılmasına sebep olmuş kaç tane kadın personeliniz var? Ayrıca kendi o dönem bayan sekreterini kendi İl Başkanı ve Milletvekillerinin önünde tartakladı mı ya da herhangi bir zorlamada bulundu mu? Bu kadar çok kadından ve kadın dayanışmasından bahseden Belediye Başkanımız kaç tane Kadın Daire Başkanı ile küfürleşme noktasına ya da çok argo söylemler noktasına geldi? Aydın’da İyi Parti İl Başkanı’nın ihraç edildiğini öğrendik. Özlem Hanım eski Sovyet Rusya’da olan kominist düzendeki gibi her yere kendi hakimiyetini kabul eden, kendine biat eden bürokratlar seçilmişler olmasını ister. Sendikada, partilerde kendi adamları var. Muhalefet partilerini bile kendisi şekillendirmek istiyor” dedi.

“13 MİLYON 542 BİN LİRA OLAN ZARARI BUGÜN İTİBARİYLE 58 MİLYON LİRA”

Gazeteci Emin Aydın’ın, "Aydın Büyükşehir Belediyesi şirketlerinde ne oluyor? En son AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen İmar A.Ş’deki zararı açıkladı" sorusuna Seyhan, “Bu zararı önce biz açıklamıştık biliyorsunuz. 58 milyonluk zararı ve diğer şirketlerin 2017 yılına kadar olan zararlarını ilk biz bu programda açıklamıştık. Bu şirketlerin zararlarının toplamda 200 milyonu aştığını düşünüyorum ve o yönde bilgiler geliyor. Toplamda 5 şirketin total zararının ki ikisi hiç çalışmayan şirketler, Aysera ve Ayjeotermal. Bu işle ilgili şöyle bir durum var, ilk açıklanan şirket zararı 2020 yılına kadar olan zararlarıyla 58 milyonluk bir zarar bütçesiyle İmar A.Ş oldu. İmar A.Ş ile ilgili şöyle bir durum söz konusu. İmar A.Ş’nin Yönetim Kurulu listesini daha önce burada yayınlamıştık. Aydın İmar Sanayi A.Ş Ticaret Limited Şirketi’nin 2017 yılına kadar 13 milyon 542 bin lira olan zararı bugün itibariyle 58 milyon lira. Diğerlerinin açıklanan rakamlarıyla beraber 2017 yılına kadar şu anda zaten 100 milyon lira şirketlerin zarar ettiğini görüyoruz. Belediye Meclisi’nde belediyeye merkezi bütçenin göndermiş olduğu Aydın halkına ait paydan Belediye Meclisi vasıtasıyla Belediye şirketlerine sermaye artırımı yapılmak suretiyle biz bu parayı finanse etmişiz bugüne kadar. Bu şirketlerden biri de benim kurup Aydın Belediyesi’ne bağışladığım bir şirketti. Burada önemli olan konu, 5 şirketin zararlarının kamu bütçesinden karşılanıyor olması” ifadesini kullandı.

“AYDINLILARIN 63 MİLYON LİRASINI HARCAMIŞ”

Seyhan, “Belediye şirketine bu kadar zarar ettiren kişinin kendi şirketinde ne kadar başarılı olduğunu, neden belediye şirketlerinin zarara uğratıldığı ile ilgili konuları anlatacağız. Denetim görüşünün dayanağı olan bulgulara gelelim. İlk başlıkta diyor ki, yapılmakta olan yatırımlar hesabının gerçek durumu yansıtmaması. Yani yatırımlarda gösterdikleri rakamların aslında yok olduğunu ifade eden bir sayıştay görüşü var. Bu sayıştay görüşü ile beraber hesabın içeriğindeki rakamlar belirtilmiş. İkinci bulgu gelecek aylara ait giderler hesabının gerçek durumunu yansıtmaması. Yani öngördüğü tahakkuk edeceği düşündüğü aylara ait hesabın gerçek durumunu yansıtmaması. Şirketinin geçmişinin doğru olmadığını gibi geleceğinin de doğru olmayacağını söylemeye çalışıyor burada sayıştay raporunda. Daha sonra kıdem tazminatı karşılığı hesabının kullanılmaması. Şirketten çıkışı yapılanların kıdem tazminatlarının ödenmesi ile ilgili. Bu şirket hesabında ayrı bir yeri olan bir hesap modeli. Bununla ilgili ayrılmamasına sayıştay ayrıca yer vermiş. Bir diğer madde şirket kayıtlarında yer alan maddi duran varlıklar için amortisman ayrılmaması. Biliyorsunuz bu şirket otobüs işletmesi yapan bir şirket, toplu ulaşım hizmetleri veren bir belediye şirketi İmar A.Ş. Bu hizmeti verdiği için otobüsler için yılda ayrılması gereken yüzde yirmi amortisman 5 senedir hiç ayrılmamış yani belediye otobüsleri kendilerini yenileyememiş vergisel olarak. Diğer bulgularda da banka hesaplarından yapılan ödemelerde verilen çek ve gönderme emirleri hesabının kullanılmaması. Yani ödemeleri usulsüz yaptığını söyleyen bir sayıştay raporu. Diğer hazır değer hesaplarının kullanılmaması maddesi var. Elde olan varlıklarına ait bir hazır hesap kullanılmadığını ve usulsüz olduğunu belirtiyor. Ödenen sermayelerin sermaye yedekleri hesabında izlenmesi, ödenen sermayeler biliyorsunuz Büyükşehir Belediyesi 2016 yılındaki kararla 100 milyon lira bütçe ayırdı ve meclis üyelerinden bunun için onay aldı. Fakat bu 100 milyon liralık sermayenin bugüne kadar yaklaşık 40 milyon 212 bin lirası ödenmiş sermaye olarak gözüküyor. Ger kalanı ile ilgili 2020 yılı içinde de 14 milyon 750 bin lira ekstradan para göndermiş Aydın Büyükşehir Belediyesi. Bugüne kadar sermaye yedekleri hesabında yer alan tutar 48 milyon lira, 14 bin 750 lira da bu yıl göndermiş. Şu ana kadar şirketin toplamda harcadığı para 63 milyon lira civarında. Aydınlıların 63 milyon lirasını harcamış. Özlem Hanım’ın yaptığı sponsorlukların parasını, dağıttığı gıdanın parasını, gıdanın üzerine bastığı fotoğrafının parasını biz Aydınlılar ödüyoruz” ifadesini kullandı.

“BAKANLIĞIN VERDİĞİ PARAYLA KENDİ REKLAMINI YAPIYORSUN”

Seyhan, “Gıda, kömür dağıtımlarının hepsi Sosyal İşler Daire Başkanlığı’ndan yapılıyor. Bu şirketin gıda kömür dağıtmak gibi bir görevi yok ki. Tek yaptığı şey, tek bedava yaptığı şey 65 yaş üstünü ve şehit gazi yakınlarını ücretsiz taşımak. Onun da parasını Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan bastığı kart kadar devletten alıyor parasını. Kart başına bakanlık sana ödeme yapıyor. Sen bununla yetinmiyorsun, o insanları ücretsiz taşıyorsun diye bakanlığın bu konudaki genelgesine rağmen Özlem Çerçioğlu’nun fotoğrafını ismini yazdığın altına da imzasını attığın kartlar basıyorsun. Bakanlığın verdiği parayla kendi reklamını yapıyorsun bir de insanlardan bunun haracını topluyorsun, bunun için insanlardan para tahsil ediyorsun. Bir de üzerine şirket zarar ediyor” dedi. (ELİF DUMANOGLU)


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler