SON DAKİKA

Eğitimdeki temel sorunlar dile getirildi

15 Ocak 2019, Salı 09:00

     


Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Anemon Otel’de düzenlenen "2023 Eğitim Vizyonu Manisa Çalıştayı"nda eğitimin temel sorunları gündeme getirildi. Çalıştayda konuşan MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, eğitimde sürekli yapılan değişiklikleri eleştirerek, toplumun üzerinde uzlaşmaya vardığı bir eğitim felsefesinin olmadığını belirtti. Manisa Valisi Ahmet Deniz'se eğitimde nitelik olarak Türkiye’nin gerçek anlamda istediği yerde olmadığı vurgusunu yaptı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Manisa’da 2023 eğitim vizyonunu belirlenmesi, eğitimde yaşanan sıkıntılarla birlikte çözüm önerilerinin masaya yatırılması konusunda Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Anemon Otel’de ‘2023 Eğitim Vizyonu Manisa Çalıştayı’ düzenlendi. Çalıştaya Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ergün Aksoy, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, ilçe milli eğitim müdürleri, eğitim sendikaları, öğretmenler ve okul müdürleri katıldı.

“AMACIMIZ, TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRMEK, NESLİMİZİ VE MİLLETİMİZİ GELECEĞE HAZIRLAMAK’’

Çalıştayın açılış konuşması yapan İl Milli Eğitim Müdürü İsmail Çetin, her geçen yıl nesillerin ve toplumun alışkanlıklarının değiştiğini, her yeni yılın bir öncekine uymadığını ifade etti. Toplumların çok dinamik yapılar olduğunu söyleyen Çetin, nesillerin ve alışkanlıkların değiştiğini ve teknolojinin geliştiğini söyledi. İnsan davranışlarında ve sosyal hayatta sürekli bir evrime şahit olduğumuzu da sözlerine ekleyen Çetin, "Bu artık o kadar hızlı hale geldi ki sanki çocukluğumuzdan bahsederken milattan öncesinden bahseder gibi bir durum ortaya çıkıyor." dedi. Günümüz çocuklarının kendi yaşadıkları birçok şeyi ve kendi çocukluklarında kullandıkları birçok eşyayı görmediklerini söyledi. Bugünkü alışkanlıklar ve mesleklerin de 10 sene sonra olmayacağını söyleyen Çetin, bu duruma nesilleri bugüne değil, geleceğe hazırlayarak uyum sağlayabileceğimizi söyledi. Çalıştayın esas amacının da bu olduğunu söyledi. Amaçlarının Türkiye'nin önündeki 10 yılları, 50 yılları, yüzyıllarını şekillendirmek olduğunu söyledi.

Çalıştaydan sonra Manisa’nın 2023 eğitim vizyonunun hazırlanacağını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Çetin, hazırlanan raporların tüm illerden gelen raporlarla birlikte Milli Eğitim Bakanlığı’nda toplanacağını ve önümüzdeki haftalarda Türkiye’nin eğitim vizyonu ile ilgili yol haritasının belirleneceğini dile getirdi.

REKTÖR ÇELEBİ, EĞİTİMDEKİ DEĞİŞİKLİKLERE VURGU YAPTI

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi ise yaptığı konuşmada, Türkiye’de eğitim alanında yapılan değişikliklere vurgu yaparak eğitimin sadece Türkiye'nin en önemli meselesi olmadığını, aynı zamanda varoluşsal bir realite ve sorun olduğunu söyledi. Türkiye'de eğitim politikalarının belirli aralıklarda değerlendirilip değiştirildiğini söyleyen Çelebi, sözlerine şöyle devam etti: "Tabii ki zaman içerisinde her politikada güncelleme yapılır. Ancak bizde eğitimin en temel ilkelerinde, prensiplerinde, yöntemlerinde çok sık değişiklikler yapma durumuyla karşı karşıya geldiğimiz hepimizin malumudur. Eğitim konusunu tartışırken önce işe eğitim felsefesinden başlamak gerekir. Eğitimle ilgili soruların cevabı metafizik, dinî, felsefî düzeyde verilir. Bu çerçevede eğitim felsefesinin kapsamına varlık bilgisi, bilgi felsefesi, değerler felsefesi ve elbette pedagoji girer.’’

“UZLAŞMAYA VARDIĞIMIZ BİR EĞİTİM FELSEFEMİZ YOK’’

Türkiye’deki eğitim alanındaki en önemli sorunun eğitim dalında toplum olarak uzlaşmaya varılan bir felsefenin olmaması olduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Çelebi, toplum olarak üzerinde anlaşmaya vardığımız bir eğitim felsefemiz olmadığını söyledikten sonra “Hâlâ ‘Haydi Çocuklar Camiye’ kapsamı kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın onay verdiği bir program tartışılıyorsa, hâlâ imama hatiplerle ilgili olarak geçmişte ve günümüzde tartışmalar yaşadık. Bu eğitim felsefesi ile alakalı konular." dedi. Eğitim felsefesininse "nasıl bir toplum ve gelecek tasavvuruna sahipsiniz, buna bağlı olarak nasıl bir fert, nasıl bir insan yetiştireceksiniz" sorularının cevabı olduğunu söyledi. Ayrıca Batılı ülkelerde milli eğitimin ve dış politikanın çok sık değişmediğinin altını çizdi.

ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERE DEĞİNDİ

MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Çelebi, eğitimdeki diğer önemli sorunun da eğitimde inanmış bir kadronun olmamasından kaynaklandığını belirtti. Eğitim sistemini içselleştirmiş, özümsemiş, inanmış bir kadronun gerekliliğine vurgu yaptıktan sonra sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim fakültesi mezunlarının KPSS sınavlarındaki alan bilgisi ile ilgili ortalamalarının hesabı bana sorulmalıdır. Üniversiteye sorulmalıdır. Çok düşük. Matematik alanından eğitim almış, ortalama oldukça düşük. O zaman bizim hakikaten eğitim fakültelerimizdeki kaliteyi yükseltmek gibi bir sorumluluğumuz var. İhtiyacın çok üzerinde eğitim fakültesinin olması bir puanların düşmesine sebep oluyor. İkinci olarak da yeteri kadar orada yetişmiş insan kaynağının, akademik personelin olmaması tabii ki eğitim kalitesini olumsuz yönde etkiliyor. Üzerinde durmamız gereken diğer önemli sorun budur. Atanamayan öğretmenler... Biz o kaynağı israf ettik. Onların başka bir işte çalışma şansı da yok.’’

VALİ DENİZ, “ÖZELEŞTİRİYİ DE YAPMAK LAZIM’’

Çalıştayda konuşan Manisa Valisi Ahmet Deniz'se Türkiye’nin eğitimde nitelik anlamda istediği yerde olmadığını belirterek son 15 yılda Türkiye'nin altyapı, üstyapı, sağlık ve eğitimde, özellikle eğitimin fizikî mekanlarının iyileştirilmesinde çok büyük ilerlemeler kaydettiğini ama eğitimde nitelik anlamında istenilen yere gelemediğini söyledi.

Konuşmaların ardından çalıştaya katılan eğitimciler kendilerine ayrılan masalarda Manisa’nın 2023 eğitim vizyonu konusundaki görüşlerini birbirleriyle paylaştılar. (İLKER KILIÇASLAN)







 
Son Eklenen Haberler