SON DAKİKA

“Biz şarlatanlık yapmıyoruz”

17 Mart 2022, Perşembe 11:46

     


Gazeteci Emin Aydın’ın tvDEN’de hazırlayıp sunduğu Baş Başa programının konuğu Eski Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ve inşaat yüksek mühendisi akademisyen Hüseyin Aksu oldu. Efeler ilçesinde mevcut sorunlar ve bunların çözümleri ile ilgili projelerinden söz eden Aksu, “Biz şarlatanlık yapmıyoruz” dedi.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aksu, “Efeler, Aydın’ın en önemli ilçesi, hatta Aydın’ın kendisi. Benim de Belediye Başkanlığı yaptığım bir ilçe. Dolayısıyla Efeler’in projelerini çok daha detaylı bir şekilde analiz ediyoruz. Aydın için çok fazla değişik sektörlerde atılım yapabilecek bir kapasitenin son 20 yıldır nasıl biriktiğini, ihmal edildiğini, Türkiye’deki diğer bütün kentlerin hızla ilerleyip çağdaşlaşırken, yatırımlar alırken Aydın’ın ne yazık ki 20 yıl önce bizim yaptığımız şeylerle kaldığını görüyoruz. Turizm, ağaçlandırma, ticaret gibi hemen hemen bütün sektörlerde Aydın yerinde saydı. Birtakım göstermelik ve hatalı yatırımlarla idare edilmeye çalışıldı. Bir nevi hep reklam siyasetiyle yöneterek, ne yazık ki kent olarak çok geride kaldı” dedi.

“BU MEMLEKETİN TAŞINI TOPRAĞINI SEVİYORUZ”

Aydın’daki ulaşım problemini ele alan Aksu, “ Elimizde 8 adet proje mevcut. Bunlardan bazılarını açıklamak gerekirse ilki, köy yolları. Köy yollarımızda şu an maalesef şeritler, fosforlu göstermelik ıvır zıvırlar var. Köy yollarının hali gerçekten çok kötü. Aydın’daki köy yolları ağı çok fazla. Bütün bu yolların hepsini, kentin içindeki bulvar ne ise aynısını yamaçlarda sarp dediğiniz yollara dönüştürebiliriz. Yani tüm köy yollarının tamamını bulvara dönüştüren bir sistem kuracağız. ‘Köy yollarına bulvar mı olur? Gösteriş mi yapıyorsunuz?’ diyebilirler. Fakat gösteriş falan değil, bu proje yapılabilir. Çünkü bu köy yollarının kenarlarına yapılaşma izni söz konusu. Dolayısıyla şehir ile köyü eşit olanaklara sahip kılıyoruz. Hatta köyü, daha ayrıcalıklı hale getiriyoruz. Köyü kente değil, kenti köye taşıyoruz. Şu bir gerçek ki, 20 yıldır Aydın’da makyaj dışında başka hiçbir şey yapılmadı. Bir diğer plan ise raylı sistem. ‘AYRAY’ sistemi ile Didim’den başlayıp Buharkent’in ucuna kadar tık diye gidebileceğiniz, son derece ucuz bir raylı sistem. Buradaki temel sorun şu, mevcut bir ulaşım sistemini değiştiriyorsanız mutlaka oradan ekmek yiyen insanları da düşünmek zorundasınız. 1994 yılında Aydın’daki kent için ulaşım sistemini değiştirdiğimde herkes ayağa kalktı. ‘Buradan ekmek yiyeceksiniz’ dedim. Ama ‘Biz birleşmeyiz, üniversite hattı zayıf’ gibi bir sürü tepki aldım. Fakat şimdi hepsi memnun. Çünkü ben, ekmek yiyen herkesin ekmeğini büyütmek için bir sistem kurarım ve hakikaten de ekmekleri büyüdü. Aydın bir gün bunlara kavuşacak fakat neden o gün bugün olmasın? Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız davet etsin bu projelere direkt yarın başlayalım. Hemen başlanabilecek projeler bunlar. Finansmanları da son derece kolay. Yapmak isteyen çok fazla sayıda yatırımcı var, gelir yapar. Biz sadece Büyükşehir Belediye Başkanını eleştirmiyoruz. İktidardakileri de eleştiriyoruz. Işıklı Köyü’ne dev bir hastane yapıyorlar mesela. Bunun ulaşımı ne olacak? Alt yapısı nasıl çözülecek? Bir taraftan zeytin diye bağırıyorlar ama otoban geldi zeytinleri apar topar götürmek zorunda kaldı insanlar. Yazıklar olsun. Biz burada çıkıp anlattık projeyi. 1 tane ağaç sökülmeden, zeytinin dalına dokunmadan, tarım alanı ziyan edilmeden o otobanın açılabileceği proje hazırladık. Bir dinleyin artık arkadaş. Biz şarlatanlık yapmıyoruz, yıllarımızı veriyoruz. Aydın’ı sizden daha iyi tanıyoruz ve bu memleketin taşını, toprağını seviyoruz” dedi.

“BENİ DİNLEMEYİN, BİLİMİ DİNLEYİN”

Yeni Otogar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Aksu, “Benim otogar için planladığım yer otobanın Muğla çıkışının hemen yanındaki alandı. 80 bin metrekarelik bir alan. Vatandaş buraya yürüyerek bile gelebilecekti. Ama şimdi baktığınızda minibüsle, taksiyle gidebiliyor. Hem yolu meşgul etmeyecektik hem de otobüsler gereksiz yere güneye gitmeyecekti. Çünkü Aydın otobüs trafiğinin yüzde 85’i Denizli-İzmir aksı üzerinde. Her 100 otobüsün 85’i gereksiz yere otobandan çıkıyor ve kilometrelerce Muğla istikametine gidiyor, sonra da tekrar dönüyor. Bunlar yanlış. Bu otogarın her şeyi yanlış. Yeri yanlış, geliş ve gidişi yanlış, peron yok. Yağmurda, çamurda otobüs yanaşıyor ve yağmurun tam içine iniyorsunuz. Böyle garaj mı olur? Zemin kabardı, bir yerler çöktü, su bastı kötü kokuyor. Kaç tane hata söyleyeyim daha. Bilimsel olarak yapılmayan her yatırım hatadır ve faturasını vatandaş öder. Şu anda yeni otogar ile ilgili hataların faturasını Aydınlı vatandaş ödüyor, ulaşımcı ödüyor. Ama kimse farkında değil. Beni dinlemeyin ama bilimi dinleyin. Rahmetli İlhami Ortekin şimdiki garajın olduğu yeri çirkin pazarlıklar ile almış. Çerçioğlu ’da ‘Ben geldim, burayı garaj olarak buldum’ diyor” ifadelerini kullandı.

“DÜĞÜMÜ ÇÖZMEZSENİZ, TIKANIRSINIZ”

Aksu, “Merkezin kendi içinde ana ulaşım arterlerine tam 57 adet bulvar açılmış. 8 buçuk yılda, Aydın merkezde 22 mahallede 57 bulvarı bilfiil açıp hizmete sunmuşum. Bunlardan bazıları yarım kalmış, uçları bağlanacak. 20 yıldır bu uçları bile bağlanmıyor. Bu süreçte 20 yıldır Aydın’da bir tane bile yeni bulvar açılmadı. Aydın’da trafiğin ne kadar arttığını ve kalabalıklaştığı da hepimizin bildiği bir gerçek. Nüfus ciddi bir şekilde arttı. Benim kurduğum Mimar Sinan Mahallesi’nde o dönemde 4 bin kişi yaşarken şimdi 40 bin kişi yaşıyor. Yani siz şehrin içinde de düğümü çözmezseniz tıkanırsınız. Bugün şehrin içinde ciddi bir trafik tıkanıklığı var, herkes bunu kabul etsin. İstanbul, Ankara gibi trafik sorunu olan şehirlerin yanı sıra Aydın gibi mütevazı bir kentte trafik tıkanıklığı neden olsun? Ama maalesef ki var” şeklinde konuştu. (HAZEL BAYIK) 


HABER VİDEOLARI






 
Son Eklenen Haberler