SON DAKİKA

"Ukrayna bu süreçten sağ salim çıkacak"

21 Şubat 2022, Pazartesi 17:30

     


Gazeteci Mehmet Aydın'ın tvDEN'de hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programına Gazeteci ve Yazar Mehmet Poyraz konuk oldu. Programda, Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz ve arka planındaki detaylar konuşuldu. Doğu Avrupa ve Rusya ile ilgili çeşitli çalışmaları bulunan ve Gerçek Tarih Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni olan Poyraz, "Ukrayna bu süreçten sağ salim çıkacak" dedi.

“RUSYA SALDIRMAYACAK”

Poyraz, “Ukrayna meselesinde son 1-2 aydır bir korku pompalanıyor. Bu durum daha çok Batı ve Amerika basınında yapılıyor. Soğuk Savaş döneminde de azınlıklara ulus bilincini aşılayarak ortamı ateşliyorlardı. Şu anda da Amerikan Başkanı Joe Biden tarafından, Rusya’nın Ukrayna’ya saldıracağı iddiası var. Fakat bence saldırmayacak. Ukraynalı siviller bile şu anda savaşa karşı. Normalde Rusya’nın bazı şehirlerinde bir yere giderseniz, mutlaka Ukraynalı bir komşunuz olacaktır. Aynı şekilde Ukrayna’ya gittiğinizde de mutlaka bir Rus görürsünüz. Bu insanlar birbirlerine kardeş gibiydi. Yani toplum içerisinde birçok şey aşılmış, savaş istemiyorlar. Ukrayna’nın bu süreçten sağ salim çıkacağına inanıyorum” dedi

“BİZLER GÖRDÜĞÜMÜZÜ SÖYLÜYORUZ”

Mehmet Poyraz, “Meslektaşlarımızdan bir kısmı farkında olmadan, bir kısmı da bilinçli bir şekilde korku ve savaş pompalıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Air Moldova’nın bir pilotu, Ukrayna-Rusya sınırında bir uçuş gerçekleştirdi ve gökyüzüne ‘relax’ yani ‘rahatlayın’ yazısını çizdi. Yani toplum içerisinde aslında bir savaş karmaşası hakim değil. Bizler böyle söylediğimizde 'Acaba böyle konuşanlar Rus yanlısı mı?’ algısı oluşuyor. Fakat şunu belirtmek isterim ki bizler gördüğümüzü söylüyoruz” ifadesini kullandı.

“KIRIM BİZE MİRASTIR”

Poyraz, “Bu süreç içerisinde Kırım’ın bağımsız bir devlet olması durumu da sağlanabilir. Ruslar belki ‘Tamam siz benim işime karışmayın, Kırım’ı size vereyim ve orada bağımsız bir Türk Müslüman Devleti olsun’ teklifinde de bulunabilir. Fakat bu kesin bir durum değil. Yine de belki Türkiye böyle bir teklifte bulunmuş olabilir. Sonuçta orada bir ata-soy bağımız var, Kırım bize bir mirastır. Kırım’ın bağımsız bir devlet olması halinde Karadeniz’deki dengeler de değişir. Bağımsız bir Türk Müslüman Devleti, Batı’ya göre her zaman sıkıntı yaratır. Yani onlara göre Türk’ün ve Müslümanlığın yayılmacılığını kolaylaştırır. Örneğin İran’ın büyük bir çoğunluğu aslında Türk’tür. Dolayısıyla Amerika’nın son kozu İran’ı karıştırmak olabilir. Fakat biliyorlar ki eğer Türkleri karıştırırlarsa, bu durumdan Türkler galip çıkacaktır” dedi.

“BATI BİZİ CANAVAR OLARAK ADLANDIRDI”

Poyraz, “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Zelenski ve Putin ile gerçekleştireceği görüşme sonrası bu işi bir sükunete erdirirse ve bu durumu çözüme erdiren lider olursa, bizler için ‘Canavar Türk’ün dönüşü’ diyeceklerdir. Batı, yüzyıllar boyunca bizleri canavar olarak adlandırdı. Batı’ya kesinlikle güvenemeyiz. Biz, işleri tam düzelttik derken Ukrayna gidip bir kurşun da sıkabilir. Burada amaçladığı şey bizim imajımızı çizdirmek olacaktır. Tarih boyunca böyle durumları çok gördük. Bu aşamada Türk kamuoyu olarak dışarıdan gelebilecek her türlü tehdit için bir araya gelmeliyiz. Daha önceki dönemlerde Rusya’nın uçağını düşürdüğümüz iddiası da tamamen FETÖ’nün oyunudur. Bunlar ucuz yöntemlerdir. Çünkü Türkiye, ya savaşa girer ya da girmez” dedi. (ORKİDE ÜLKER) 







 
Son Eklenen Haberler