SON DAKİKA

Pamuk ve mısır tarlalarını iş makineleriyle talan ettiler

23 Ağustos 2019, Cuma 12:22

     


Aydın’ın Efeler İlçesi’nde istimlak edilerek kamulaştırılan Işıklı Mahallesi’ndeki pamuk ve mısır ekili tarlalar, iddiaya göre Aydın Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından dozer ve kepçelerle girilerek mahsuller talan edildi. Tarla sahipleri belediye ekipleriyle karşı karşıya gelirken, zararın karşılanmasını istedi. Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN)

Aydın Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile Işıklı Doğal Yaşam Parkı’nın kurulacak olduğu tarla sahipleri karşı karşıya geldi. Efeler’in Işıklı Mahallesi’nde istimlak edilerek kamulaştırılan ve ilgili projenin kurulması için tarla sahiplerine 23 bin lira verildi. Projenin hayata geçirilmesi için iddiaya göre belediye ekipleri mısır ve pamuk ekili tarlalara kepçeyle girerek mahsulleri topraktan söktü. Neye uğradığını şaşıran çiftçiler Mahalle Muhtarı Ercan Özçineli ile Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu’ndan yardım istedi.

“TRAKTÖRÜMLE ÖNLERİNİ KESTİM”

Işıklı Mahallesi’nde yaşayan Ramazan Yağız, belediye ekiplerinin kepçelerle pamuk ekili 7 dönümlük tarlasına girdiklerini ve ürünlerini talan ettiklerini belirterek tepki gösterdi: “Tarladaki malım Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından zarara uğratıldı. Hiçbir tebligat da gelmedi. Kepçeyle tarlama girip sondaj yaptılar, ürünlerimize zarar verdiler. Sabahleyin fark ederek tarlaya geldim ve traktörümle dozerin önünü kestim. Ancak öyle durdurabildim. Bir ay sonra benim malım tarladan toplanacak. Bir ay sonra yapsınlar çalışmalarını. Bu tarlanın dönüm değeri 80, 90 bin lirayken, konu mahkemeye taşınarak 23 bin lira olmasına karar verildi. O para da tarla sahiplerine verildi. Daha sonra mahkemeyle fiyatı düşürüyorlar, yatırılan fazla parayı da geri yatırmamız isteniyor. Bu adalet mi?”

“YAPILACAKSA HASATTAN SONRA YAPILSIN”

Tarla komşusunun kendisine haber edilmesiyle olayı öğrenen Emin Altan da çalışmaların hasaattan sonra yapılmasını isteyerek, “Bu yer istimlak edilerek, kamulaştırıldı. Buralar ilk başta 17 bin liraydı. Mahkemeye taşındı, fiyatı yükseltildi. Konu istinaf mahkemesine gitti. Belediye itirazıyla 23 bin liradan 15 bin liraya düşürüldü. Buradan iki dönüm yer satıp ovadan bir dönüm ancak yer alabiliyoruz. Buradaki ürünlerimiz yaklaşık bir buçuk ay sonra hasat edilecek. Ne yapılacaksa hasattan sonra yapılsın. Mahkeme kararı verilmiş ancak ürünün tarladan hasat edilmesi gerekir” dedi.

“KENDİSİ HAYATINDA HİÇBİR ŞEY ÜRETMEDİ Mİ?”

Bir diğer çiftçi Hüseyin Yağız da Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na tepki gösterdi. Yapılacak işlemlerden önce kendilerine tebligat gönderilmesi gerektiğini savunarak şöyle dedi: “Kafasına göre bizim tarlamıza kimse giremez. Çiftçinin durumu belli zaten. Çiftçi batmış durumda, Çerçioğlu da çiftçinin üzerine neden geliyor? O kendisi hayatında hiçbir şey üretmedi mi? Üreticinin derdini bilmiyor mu? Mahkeme sürecini biliyoruz ancak ‘Tarlanıza gireceğiz’ diyerek haber vermesi lazım. Ben sabah bu tarlada olsam ne olacaktı? Yetişmiş bir tarladaki mahsule böyle yapılır mı?”

Mısır ekili tarlası zarar gören Vahit Berber de zararının karşılanmasını istedi.

“BEN YAPARIM, OLDU MANTIĞI SON DERECE YANLIŞ”

Konuyla ilgili tarlaya gelerek incelemelerde bulunan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da olayın takipçisini olacaklarını belirterek şunları söyledi: “Olayı duyar duymaz buraya geldik. Gereken kanun işlemleri yapılmış ama burada da bir mahsul söz konusu. Şu mahsulün hasadına bir ay kaldı. Muhtarlarımıza önem veren bir belediye varken, neden muhtarlarımıza haber verilmeden çiftçiyle karşı karşıya geliyorlar? Bu işin usulü, adabı vardır. Bu şekilde davranmak, ‘Ben yaparım, oldu’ mantığı son derece yanlış bir tutumdur. Çiftçi zaten burnundan soluyor. Tarlaya mahsulünü ekmiş, yetiştirmiş. Yüzmüş yüzmüş kuyruğuna gelmiş, buraya paldır küldür giriyorsun. Girdi maliyetleri de çiftçiyi olumsuz durumda etkilemekte. Hiç değilse verdiği masrafın karşılığını alacakken böyle bir şeyin yapılmasının uygunsuz olduğunu düşünüyorum. Olayı takip edeceğiz. Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çiftçi Malları Koruma’ya giderek zarar tespit çalışmaları yapıldıktan sonra yasal yollara başvuru yapacağız.” (GÖKHAN DÜZYOL)







 
Son Eklenen Haberler