Düzenlemeler

2024-04-26 02:03:00

“Dört yanı barajlarla çevrili Çine’de susuzluk çekiyoruz”

Aydın’ın Çine ilçesi Cumalı Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Adnan Alkan, Aydın Valiliği tarafından Çine’deki çiftçilere bu sene 2 kez su verileceği konusunda yapılan açıklamayı değerlendirdi. Çine’nin dört bir yanının barajlarla çevrili olduğu halde susuz kalmasına anlam veremediğini ifade eden Alkan, “Çiftçilerimize kime ve neye göre 2 kere su verilecek?” diyerek sitem etti.

Cumalı Mahallesi’nde 5 dönem muhtarlık yapan ve Topçam Sulama Birliği başta olmak üzere çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev aldığını belirten Adnan Alkan, Topçam Barajı’ndaki su seviyesinin geçen yıla göre 2 metre daha yüksek olmasına rağmen alınan sulama kararının yanlış olduğunu ifade etti.

“TAV SUYUYLA BERABER İKİ SU BİZE MÜMKÜN DEĞİL YETİŞMEZ”

1980-1990’lı yıllarda bölge de 2 kere kuraklık atlatıldığını ve bu kuraklığı o zamanki Sulama Birliği’nin aldığı önlemler sayesinde atlattıklarını ifade eden Alkan, “Ben eski Topçam Sulama Birliği Yönetim Kurulu üyelerinden biriyim. Topçam Barajı’nın 1977’li yıllarda yapımı başlandı, 1987’de ilk deneme suyu verildi. Bu dönem içerisinde memleketimizde iki defa kuraklık yaşandı. Birini 1980’in başı, diğerini de 90’ın başı olarak adlandırabiliriz. Benim sulama birliğinde görev aldığım süre boyunca kuraklık tehlikesi yaşandığında, biz sulama alanlarını kırmızı, sarı ve yeşil hat olarak ayırıp, üç bölgede sulama yaptırdık. Kırmızı bölge sulanmadı, sarı bölgeye su verildi ve yeşil bölge ise kendi imkanlarıyla sulama yaptı. Böylelikle kuraklık dönemini sorunsuz bir şekilde atlattık. Son günlerde sayın valimiz bir açıklama yaptı, bana da iki defa mesaj geldi. Çineli çiftçilere tav suyu ile beraber iki su verileceği söylendi. Ben de bunun neye göre olduğunu düşündüm, nasıl iki su ile mahsul olacak? Benim bulunduğum ovada en az yedi su ile mahsul oluyor. Söke Ovası’nda üç su ile pamuk oluyor deniyor ama ben gidip görmedim. Benim olduğum bölgede 7 sudan aşağı mahsul olmaz. Biz mısır ekiyoruz, hayvancılık yapıyoruz ve yedi kez suyu alamazsak mahsulümüz olmuyor. Geçen yıl bölgede dar bir sulama mevcuttu, yüzde 50 kapasite ile çalıştık, ürünlerimizden yüzde 50 zarar ettik. Bu yıl da aynı devam edersek ki öyle de bir şans yok Vali Bey’e göre daha da az su verileceği söylendi, yani hiç şansımız yok. Tav suyuyla beraber iki su bize mümkün değil yetişmez. Biz yetkililerden bunun en doğrusunu, en güzelini, en verimlisini istiyoruz” dedi.

“DÖRT YANI BARAJLARLA ÇEVRİLİ ÇİNE’DE SUSUZLUK ÇEKİYORUZ”

Dört bir yanı barajlarla çevrili Çine’de susuzluk çekildiğini aktaran Alkan, “Sulama Birliği barajı olmayan Koçarlı‘ya verildi. Dört tarafı barajlarla çevrili Çine maalesef Koçarlı‘ya bağlandı. Nasıl bağlandıysa onu da bilemiyoruz. Bu bizim için çok büyük bir zorluk. Koçarlı bizim ovayı tanımaz, biz Koçarlı‘nın ovasını tanımayız. En azından Çine ovasını bilen bir başkan, bilen bir yönetici olursa bizim işimiz yüzde 50 daha kolaylaşır. Koçarlı‘dan derhal Sulama Birliği’nin Çine‘ye verilmesini istiyoruz. Dört yanı barajlarla çevrili Çine’de susuzluk çekiliyor, çok zor durumdayız. Bu da çok önemli bir konu, yetkililer bunu bizlere nasıl izah eder onu ben de bilemiyorum. Söke, Bağarası, Koçarlı hepsi çiftçi kardeşlerimiz ama sular oraya mı gönderilecek de bize su yok? Ya da kapasitemiz bu kadar da mı bize su yok? Baraj doluluk oranımız geçen yıl kısıtlama su verildiğindeki orandan yaklaşık 2 metre daha dolu. Geçen yıl dört su verildi ama bu sene iki su verilecek deniyor. Biz de anlayamadık, bunun sebebini öğrenmek istiyoruz” şeklinde konuştu.