Prof. Dr. Yaşar: Deniz patlıcanı 'denizlerin akciğeri'
29 Mayıs 2021, Cumartesi 14:22| Tweet | ||
|
||
İzmir gibi sahil kentlerinden belirlenen tarihte ve kotada avlanan deniz patlıcanı, Çin başta olmak üzere Kore'ye de ihraç edilirken, ülke ekonomisine 30 milyon dolar civarında gelir sağlıyor. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz patlıcanlarının, 'denizlerin akciğeri' olduğunu vurgulayıp, kumdaki ağır metalleri arıttığı için denizi temizlediğini söyledi.
Türkiye'nin temiz deniz sularında doğal yollarla yetişen deniz patlıcanı, özellikle Çin mutfağında önemli yer tutuyor. Yıllık 2 bin ton av kotası bulunan ürün, her sene belirlenen tarih aralığı ve alanlarda avlanabiliyor. Ürün, kurutularak, Çin ve Kore'ye ihraç ediliyor.
Deniz patlıcanını öneminden bahseden Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yasa dışı veya aşırı avlanmasına karşı ciddi önlemler aldığını söyledi. Deniz çayırı ile deniz patlıcanının, 'denizlerin akciğeri' olduğunu belirten Prof. Dr. Yaşar, deniz ekosistemini ayakta tuttuğunu vurguladı. Yaşar, "İki büyük önemi var. Birincisi; denizin dibini temizler. Kumdaki ağır metaller olmak üzere her şeyi alırlar. Deniz tabanını güzelce temizlerler. İkincisi; ekonomik değeridir. Zaten denizler kirli. Aşırı avlanması durumunda her yönden kaybedeceğiz. Hem deniz kendini temizleyemeyecektir. Ayrıca yok olursa bu ürün ekonomik anlamda da kayıp yaşanacaktır. Bu nedenle Tarım ve Orman Bakanlığı çok ciddiye alıyor bu işi" diye konuştu.
Deniz patlıcanı avcılığı yapanlara da çağrıda bulunan Prof. Dr. Yaşar, "Kesinlikle devletin gösterdiği yerler ve miktarlar dışında kesinlikle avlanılmamalı. Çünkü altın yumurtlayan tavuk olsa o tavuğu kesersiniz, hiçbir şey kalmaz. Çok kıymetli bir canlı. Hem ekonomik açıdan hem de doğaya faydası açısından önemli bir canlı" dedi.
'DENİZLERİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ'
İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan ise ürünün kasım ayından başlayıp, nisan ayına kadar avcılığının serbest olduğunu aktararak, "Deniz patlıcanında eskiden yasa dışı avcılık çok yapılıyordu. Bakanlığımız kota sistemini çıkardı. Böylelikle yasak avcılığın önünü kesti. Artık ürünün avcılığı bakanlığın izniyle yapılabiliyor. Dalgıçlar deniz dibine inerek uygun boydakileri avlıyor. 1 tane deniz patlıcanı, su altındaki 350 kilo kumu, ağır metallerden arındırıyor. Denizlerde çevre kirliliği malum, hor kullanıyoruz. Marmara'da müsilaj olayı da ortada. Eğer bakanlığımız bu yasağı getirmeseydi. Ege Denizi'nde de sorunlar yaşayabilirdik. Sürdürülebilir bir deniz yaşamı için denizlerimize sahip çıkmalıyız" diye konuştu. (DHA)

Aydın’da vatandaşlara “En son ne zaman kendiniz için bir şey yaptınız?”

Aydın’ın Efeler ilçesindeki 1. Sanayi Sitesi’nde mikrofon uzattığımız

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda hareketlilik

Aydın’da ilin Ahisi seçilen Karacasulu pide ustası Halil İbrahim Köse,

Aydın Sanayi Odası (AYSO) seçimleri öncesi ilin otomotiv sektöründe

Aydın’da pazar tezgahlarında satışa sunulan deniz börülcesi, son yıllarda

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Salı Pazarı’nda vatandaşın gündeminde

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, Büyükşehir Belediyesi

Aydın’ın Efeler ilçesinde 3 aracın karıştığı trafik kazasında ortalık

Aydın’ın Efeler ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 84 yaşındaki

Aydın’da doğal ürünler hazırlayan üretici, kozalak macunundan

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Fatih Kapalı Pazar Yeri’nde tezgahlar

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Cuma Pazarı’nda balık tezgahları

Aydın Galatasaray Taraftarlar Derneği’nin Efeler ilçesi Zeybek Mahallesi’nde

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Perşembe Pazarı’nda meyve ve

Aydın’ın Efeler ilçesinde bulunan ve 18’inci yüzyılın ilk

Efeler Belediye Meclisi’nin eylül ayı olağan toplantısı, Efeler Belediye

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kardeşköy Mahallesi’nde hizmet

Aydın’ın Efeler ilçesinde serinlemek için sulama kanalına giren

Aydın’ın Karacasu ilçesi Esençay Mahallesi’nde bulunan Aydın

Aydın’ın Karacasu ilçesinde bulunan Şeyh Kemal Türbesi ve tekkesi,

Aydın’ın Didim ilçesinde turizm sezonunun en yoğun günlerinin yaşandığı

Aydın kira fiyatları 2026 yılında ne kadar oldu? HB Gayrimenkul sahibi Hakan Bahçıvanlar,

Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alattin Durmaz, sosyal

Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde tarım arazilerindeki sulama yöntemi

Aydın’ın Karacasu ilçesinde yaklaşık 250-300 yıllık olduğu tahmin edilen

Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy Mahallesi’nde düğün

Okulların açılmasına kısa bir süre kala veliler okul alışverişi için

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı toplantısında Bozdoğan’ı

Aydın’ın Efeler ilçesinde kurulan Bit Pazarı, hayalini gerçekleştirmek

Aydın’ın Efeler ilçesinde her cumartesi kurulan Bit Pazarı, uygun fiyatlı

Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ağustos ayı toplantısında kamulaştırma,

YENİ Parti Aydın İl Başkanlığı’nın yeni hizmet binası düzenlenen törenle

Tuğba Kuruyemiş, Türkiye genelindeki büyümesini sürdürerek

Günlük yaşamda başkalarını memnun etme isteği, kişinin kendi ihtiyaçlarını

Aydın’da faaliyet gösteren Zihni Sadegönül Motorlu Araçlar,









